Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Μαρμελάδα μανταρίνι


Αποτελεί φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.


Υλικά για 5 μέτρια βάζα

2 κιλά μανταρίνια (ζυγισμένα με τη φλούδα)
1.200γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερό (ίσως κι 1 1/2 αν το θεωρήσετε απαραίτητο)
χυμός από 1 λεμόνι
1 κρασοπότηρο λικέρ μαστίχα

Εκτέλεση


Αφαιρείτε την φλούδα από τα μανταρίνια και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με νερό. 

Τα βάζετε στη φωτιά να πάρουν μια βράση, τα σουρώνετε κι επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 2 φορές ακόμα, για να ξεπικρίσουν.

Βάζετε τη σάρκα των μανταρινιών σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια. 
Προσθέτετε τη ζάχαρη, 1 φλιτζάνι νερό και βράζετε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (ανακατεύετε που και που στην αρχή). 

Προσθέτετε και τις ξεπικρισμένες φλούδες κι ανακατεύετε. 
Μόλις ξαναπάρει βράση η μαρμελάδα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε μέχρι να δέσει για 1 ώρα περίπου. 

Ενδιάμεσα θα ανακατεύετε και θα ξύνετε με ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για να μην πιάσει η μαρμελάδα.

Όταν δέσει η μαρμελάδα την πολτοποιείτε ελαφρά με ραβδομπλέντερ, αφήνοντας μεγάλα κομμάτια. 
Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το λικέρ μαστίχας κι αφού πάρει μια τελευταία βράση η μαρμελάδα τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Όσο η μαρμελάδα είναι καυτή τη μοιράζετε σε αποστειρωμένα βάζα στα οποία βιδώνετε το καπάκι και γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα
Πηγή:sweetly.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου