Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Μπατσαριά:Η ηπειρώτικη χορτοτυρόπιτα

  No comments    
categories: 


Η Μπλατσαριά είναι μια από τις πιο γνωστές ηπειρώτικες πίτες, με βάση ένα μείγμα από άγρια χορταρικά της εποχής με φέτα, ανάμεσα σε δύο στρώματα από πλούσιο χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο. Το μείγμα αυτό, με το ψήσιμο γίνεται μια απολαυστικά τραγανή κρούστα με χρυσαφένιο χρώμα, καθώς οι κόκκοι του καλαμποκάλευρου που πέφτει σκέτο πάνω στην πίτα χαρίζουν μιαν συγκλονιστική αντίθεση μαλακού-τραγανού σε κάθε μπουκιά.Θα τη βρούμε και με άλλες ονομασίες στην Ήπειρο, όπως μπλατσάρα ή μπλατσαριά. Στη Θεσσαλία Θα τη βρούμε με την ονομασία πλαστός δηλαδή είναι μια ψεύτικη (πλαστή) Σπανακόπιτα που γίνεται χωρίς φύλλο 


Υλικά
500γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι
1 κιλό χόρτα διάφορα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπατα, άγρια χόρτα) καθαρισμένα, πλυμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο ή άλλα μυρωδικά ανακατεμένα
350γρ. φέτα τριμμένη
3 αβγά χτυπημένα
250γρ. γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, ανακατεμένα
αλάτι

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε όλα τα χόρτα και μυρωδικά σε μεγάλο στραγγιστήρι και τα πασπαλίζετε με αρκετό αλάτι. Τα τρίβετε με το χέρι και τα αφήνετε για 10 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τα στύβετε καλά με το χέρι και τα ρίχνετε σε μέτριο μπολ. Προσθέτετε και τη φέτα και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε και ⅓ από το μίγμα λαδιού - βούτυρου και ανακατεύετε.

Στο μεταξύ φτιάχνετε το χυλό: Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ το καλαμποκίσιο αλεύρι, τα αβγά και το γιαούρτι. Πρέπει να γίνει ένας μέτριος χυλός που να μην πέφτει εύκολα από το κουτάλι. Αν είναι πολύ πηχτός, τον αραιώνετε με λίγο γάλα.

Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί (διαμέτρου 32-34εκ.) και απλώνετε το μισό χυλό ομοιόμορφα. Σκορπάτε από πάνω τη γέμιση των χόρτων ώστε να είναι το ίδιο πάχος παντού. Απλώνετε τον υπόλοιπο χυλό από πάνω. Δεν χρειάζεται να είναι τελείως σκεπασμένα τα χόρτα.

Περιχύνετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο μίγμα λαδιού - βούτυρου και ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η πίτα.

πηγη:olivemagazine.gr/Γεωργία Κοφινά/greekgastronomyguide.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου