Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Αρνάκι με διάφορα χόρτα βουνού αυγολέμονο

  No comments    
categories: 



Χόρτα είναι η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά. Ο όρος "χόρτα" χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική για να περιγράψει τα βρώσιμα χόρτα. Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται, είτε μπορεί να τα μαζέψει κανείς από  ακαλλιέργητες εκτάσεις, στις οποίες φυτρώνουν. Μερικές ποικιλίες χόρτων είναι:τα ραδίκια (άγρια  ραδίκια), τα αντίδια (ήμερα ραδίκια), τα βλίτα, η γλιστρίδα, οι βρούβες, η ζοχιά, το μάραθο.
Με όλα αυτά τα χόρτα μπορούμε να φτιάξουμε φαγήτα και διάφορες πίτες.

Η σημασία των χορταρικών είναι μεγάλη για τον άνθρωπο.
Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε  βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω‐3 λιπαρά οξέα και σε α‐λινολενικό  οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του  οργανισμού.  
Εμείς σας δίνουμε μια νόστιμη συνταγή καλή σας όρεξη!!

Υλικά


1 1/2 κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 κουταλιές της σούπας καυκαλίθρες(ψιλοκομμένες)
1 κιλό διάφορα χόρτα
1/4 μιας κούπας ελαιόλαδο
1/2 κύβο λαχανικών
αλάτι/πιπέρι


Για το αυγολέμονο



2 αυγά 

2 λεμόνια(η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο ξινό το θέλουμε)

Εκτέλεση

Ξεκινάμε από το να πλύνετε και να ζεματίσετε τα χόρτα για 5 λεπτά.Τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζετε σ΄ένα μπολ και τα αφήνετε στην άκρη.

Παίρνετε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν,τα βγάζετε από την κατσαρόλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα με το κρεμμυδάκι.
Μόλις σοταριστεί το κρεμμυδάκι βάζετε στην κατσαρόλα το αρνάκι και ρίχνετε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.Τέλος ρίχνετε αλατοπίπερο και τον κύβο και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί  μέχρι να μαλακώσει το κρέας ώστε να μπορεί να τσιμπιέται με το πιρούνι.

Μόλις το κρέας είναι σε αυτή τη φάση ρίχνετε τις καυκαλίθρες και τα χορταρικά,κοιτάτε το νερό του φαγητού και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και το φαγητό να μείνει με μια μέτρια ποσότητα στο ζουμάκι.

Τότε φτιάχνετε το αυγολέμονο. Χτυπάτε τους κρόκους, τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ρίχνετε στους κρόκους και τέλος προσθέτετε το χυμό λεμονιού και λίγο από το ζουμί του φαγητού.
Ρίχνετε το αυγολέμονο στο φαγητό και κουνάτε την κατσαρόλα για να πάει παντού,αφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο.       












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου