Σημαντικό ρόλο για ένα καλό ψήσιμο παίζει το σημείο που βρίσκεται το ταψί. Το ύψος στο οποίο πρέπει να μπει ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι απλά καλό ή μέτριο, αλλά τέλειο.Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το σημείο του φούρνου που δουλεύει κάθε φορά.Δείτε τι πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την καλύτερη απόδοση του φούρνου σας.
Θέσεις ψησίματος
Ψηλά
Αυτή η θέση είναι ιδανική για γρήγορο και τραγανό ψήσιμο αν δουλεύουν οι πάνω αντιστάσεις και θέλουμε να ροδίσουμε το φαγητό . Βάλτε λοιπόν ψηλά τα φαγητά που θέλετε να βγουν τραγανά απ’ έξω και ζουμερά, αφράτα μέσα. Κάποια από τα φαγητά που μπορείτε να βάζετε ψηλά είναι το σκορδόψωμο, η μπριζόλα και οι φέτες ψωμιού με τυρί από πάνω. Μεγάλη προσοχή, γιατί είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και να τα κάψετε.
Μεσαία
Κατ’ αρχήν τα ταψιά μπορούν να μπουν σε διάφορες θέσεις - ράφια μέσα στο φούρνο. Η κλασσική θέση σε περίπτωση αμφιβολίας είναι να βάλετε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και να ψήσετε με το “πάνω-κάτω” του φούρνου σας. Με τον τρόπο αυτό ψήνεται καλά το φαγητό ιδίως ο πάτος του και δεν καίγεται η επιφάνεια του φαγητού.Αυτή είναι μια safe προσέγγιση που λειτουργεί καλά στις περισσότερες περιπτώσεις μαγειρέματος και ψησίματος.
Είναι πολύ καλό ιδίως για φαγητά με λαχανικά όπως γεμιστά ή ιμάμ, μπριάμ κτλ. Όταν έχουμε πίτες επίσης είναι καλό να είναι έτσι γιατί εξασφαλίζουμε ότι θα ψηθούν πολύ καλά τα κάτω φύλλα. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να πάρει πιο πολύ χρώμα το φαγητό μας έχουμε τη δυνατότητα είτε να μεταφέρουμε το ταψί σε πιο πάνω θέση έτσι ώστε να είναι πιο κοντά στην πάνω αντίσταση του φούρνου και να ψηθεί το φαγητό περισσότερο από πάνω.
Σε περίπτωση που έχουμε κρέατα ιδίως όταν είναι τυλιγμένα με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, στην αρχή τα ψήνουμε κανονικά, στον αέρα ή στις αντιστάσεις και στο τέλος αφού αφαιρέσουμε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο τα ψήνουμε στο γκριλ σε πολύ ψηλή θερμοκρασία ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα. Αν έχουμε αέρα είναι καλύτερο να ψήνουμε εκεί ώστε να έχουμε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.
Χαμηλή
Αυτή η θέση είναι η πιο κοντινή στην πηγή της θερμότητας και είναι ιδανική για πίτσα ή άλλες επίπεδες ζύμες που απαιτούν σύντομη έκθεση σε έντονες θερμοκρασίες. Μπορεί να μην έχει την ένταση ενός φούρνου με ξύλα, αλλά πλησιάζει περισσότερο από το μεσαίο ράφι.
Tips
-Το μυστικό για ένα καλό ψήσιμο κρύβεται στην προθέρμανση του φούρνου. Κρίνεται απαραίτητη η προθέρμανσή του πριν ψήσετε ένα κέικ ή το φαγητό σας. Πριν τοποθετήσετε ένα ταψί με φαγητό ή μια φόρμα με κέικ βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος σας είναι έτοιμος για ψήσιμο και ότι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία.
-Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σίγουρα επιβραδύνετε το ψήσιμό του. Ο ατμός που βγαίνει από το φούρνο κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του είναι η υγρασία που χρειάζεται για να γίνει το φαγητό καλοψημένο και ζουμερό.
Αντίστασεις-Πίσω κυκλική αντίσταση- ανεμιστήρας( αέρας)- Γκριλ
Συμβουλές για σωστό ψήσιμο
Πάνω-κάτω αντίσταση
Είναι η ιδανική επιλογή για να ψήσουμε παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.
Κάτω αντίσταση
Κάτω αντίσταση
Η κάτω αντίσταση επιλέγεται για την τελευταία φάση του ψησίματος, όταν χρειάζεται περισσότερο ρόδισμα η κάτω πλευρά του φαγητού (π.χ. πίτες).
Πάνω αντίσταση
Πάνω αντίσταση
Η πάνω αντίσταση προσφέρεται για το επιπλέον ρόδισμα των φαγητών στην επιφάνεια τους.
Θερμός αέρας
Θερμός αέρας
Τα φαγητά ψήνονται σε ένα στρώμα ζεστού αέρα. Ο αέρας εισέρχεται και κατανέμεται ομοιόμορφα από μια τουρμπίνα στον θάλαμο και ζεσταίνεται μέσω ενός δακτυλίου στο πίσω τοίχωμα του θαλάμου. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για παστίτσιο, μουσακά και γίγαντες.
Ψήσιμο στον αέρα
Ψήσιμο στον αέρα
Έχουμε την δυνατότητα να ψήσουμε ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα εξασφαλίζοντας ομοιόμορφα αποτελέσματα.
Γκριλ
Γκριλ
Λειτουργία με υπέρυθρη ακτινοβολία. Χρησιμοποιείται κυρίως για ψήσιμο κρέατος, όπως μπριζόλες και κεμπάπ, αλλά και για ψητά λαχανικά, ψάρια και για ρόδισμα.
Γκριλ με θερμό αέρα
Γκριλ με θερμό αέρα
Λειτουργία για το ψήσιμο πιο μεγάλων και χοντρών κομματιών κρέατος, όπως κοτόπουλο, ρολό, μπριζόλες.
Εντατικό ψήσιμο
Εντατικό ψήσιμο
Συνδυασμός θερμού αέρα plus & κάτω αντίστασης για εξοικονόμηση χρόνου. Συνίσταται για φαγητά με υγρή βάση, όπως τάρτες και πίτσες.
Tip
Tip
-Εάν χρησιμοποιούμε την πίσω κυκλική αντίσταση, τον ανεμιστήρα ή όλα μαζί, συστήνεται η χρήση των θέσεων 2 και 3 για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Τα γλυκά
Δεν ισχύει το ίδιο για τα κέικ και τα γλυκά, εκεί οι περιπτώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκάστοτε συνταγή.
Αν έχετε σκοπό να ψήσετε ένα γλύκισμα θα πρέπει η γέμιση-ζύμη να μην ξεπερνά τα 2/3 του ύψους του ταψιού ή της φόρμα ενώ ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από ταψί σε ταψί. Για παράδειγμα αν η φόρμα του κέικ είναι ψιλή, δηλαδή βαθιά, θα θέλει περισσότερο χρόνο από μια που είναι πιο ρηχή.
Ο τρόπος ψησίματος του κέικ διαφέρει καθώς θα πρέπει να τοποθετήσετε τη φόρμα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου έτσι ώστε η επιφάνειά του να φτάνει στη μέση του φούρνου.
Όταν έρθει η ώρα για τα πασχαλινά κουλουράκια, ή τους κουραμπιέδες ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, θυμηθείτε πως τοποθετούνται στη μέση του φούρνου ενώ τα μπισκότα πιο ψηλά.
πηγη:bovary.gr/akis-petretzikis/spirossoulis.com
Ο τρόπος ψησίματος του κέικ διαφέρει καθώς θα πρέπει να τοποθετήσετε τη φόρμα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου έτσι ώστε η επιφάνειά του να φτάνει στη μέση του φούρνου.
Όταν έρθει η ώρα για τα πασχαλινά κουλουράκια, ή τους κουραμπιέδες ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, θυμηθείτε πως τοποθετούνται στη μέση του φούρνου ενώ τα μπισκότα πιο ψηλά.
πηγη:bovary.gr/akis-petretzikis/spirossoulis.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου