Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Φάτε υγιεινά και στις διακοπές των Χριστουγέννων


Χριστούγεννα, μέρες χαράς. Μέρες γιορτής, αλλά και μέρες διατροφικής… παραζάλης. Τι εννοούμε; Πολύ απλά ότι όλες αυτές τις μέρες μέσα και έξω από τα σπίτια μας είμαστε περικυκλωμένοι από ένα σωρό καλούδια, που η γεύση τους μας συνεπαίρνει. Και φυσικά δεν μπορούμε να αντισταθούμε.

«Τα Χριστούγεννα περικυκλωνόμαστε από διάφορα εορταστικά εδέσματα που πρέπει να συγκρατήσουμε λιγουλάκι τον εαυτό μας για να μην καταστρέψουμε ό,τι κτίζαμε τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτή την περίοδο έχουμε πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις και εξόδους με φίλους, που είναι δύσκολο να είμαστε «πιστοί» στη διατροφή μας, αλλά πάντα υπάρχει η δυνατότητα να μην πάρουμε κιλά κατά τη διάρκεια των διακοπών. 
Σίγουρα τα Χριστούγεννα δεν είναι η εποχή για στέρηση αλλά ούτε και υπάρχει λόγος να μην τρώμε με μέτρο. Πριν βάλετε κάτι στο στόμα σας σκεφτείτε αν αξίζει τον κόπο να βάλετε τις έξτρα θερμίδες. Η απόλαυση θα είναι περισσότερη από τις τύψεις;
Και για να έχετε μια ιδέα πόσες θερμίδες έχουν τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα…
(Οι θερμίδες είναι κατά μέσο όρο από διάφορες συνταγές. Οι συνταγές μπορούν να γίνουν πιο υγιεινές και με λιγότερες θερμίδες)
1 κουραμπιές =240 θερμίδες
1 μελομακάρονο =148 θερμίδες
80 γρ. Christmas cake =348 θερμίδες
45 γρ. Σοκολατάκια =250 θερμίδες
1 μπισκοτάκι =125 θερμίδες
60 γρ. Βασιλόπιτα =174 θερμίδες
90 γρ. γαλοπούλα ή κοτόπουλο =165 θερμίδες
½ φλ. Γέμιση =210 θερμίδες
2 κανελόνια =295 θερμίδες
Γνωρίζετε ότι
Κατά μέσο όρο τη μέρα των Χριστουγέννων καταναλώνουμε 6.000 θερμίδες (τριπλάσιες από ό,τι χρειαζόμαστε)
1 μελομακάρονο έχει 148 θερμίδες και 5.6 γρ λίπους
1 κουραμπιές έχει 240 θερμίδες και 14γρ λίπους
1 μελομακάρονο χωρίς το σιρόπι έχει 60 θερμίδες
Συμβουλές για να τρώτε πιο σωστά την περίοδο των γιορτών:
* Γεμίστε το ½ πιάτο με σαλάτα, το υπόλοιπο ¼ με γαλοπούλα ή κρέας στεγνό χωρίς το δέρμα ή λίπος και το άλλο ¼  του πιάτου με ρύζι ή πατάτα ή μακαρόνια (πάντοτε διαλέξτε το πιο σκέτο δηλαδή χωρίς κρέμες, τυριά και λάδι)
* Μην πάτε σε πάρτι πολύ πεινασμένοι. Φάτε από πριν λίγα λαχανικά όπως καρότα, αγγουράκια, σέλινο ή ντομάτα για να σας «κόψει» την όρεξη για πολύ φαγητό.
* Μην «τσιμπολογάτε» τα διάφορα ορεκτικά εδέσματα όπως ξηρούς καρπούς, σοκολατάκια, γλυκά, τυριά και ό,τι άλλο έχει μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό.
* Όταν φτάσει η ώρα του γλυκού αρκεστείτε σε ένα μικρό κομματάκι και φάτε και ένα φρούτο αντί να δοκιμάσετε όλα τα γλυκά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και μελομακάρονα και κουραμπιέδες μοιραστείτε τα με κάποιο άλλο άτομο.
* Όταν είστε καλεσμένοι το βράδυ, το μεσημέρι προτιμήστε να φάτε κάτι ελαφρύ όπως χορτόσουπα, σαλάτα, σάντουιτς ή δημητριακά.
* Αφού τα σχολεία είναι κλειστά εκμεταλλευτείτε το να κάνετε περισσότερη ώρα κάποιου είδους άσκηση για να κάψετε όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες.
* Πηγαίνετε μια ώρα περισσότερο στο γυμναστήριο, χορέψτε στις εξόδους σας ή πηγαίνετε καθημερινά τουλάχιστον μια ώρα για περπάτημα.
(Νικολέτα Ντορζή, Κλνικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο MSc)
Πηγή:infokids.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου