Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ζεστό ρόφημα με σαλέπι



  • Το σαλέπι έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη και πολύ άμυλο τα οποία, όταν διαλύονται στο νερό, δημιουργούν ένα υγρό πηκτό και κολλώδες, το θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας και του βήχα, ενώ τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το σαλεπι είναι επίσης ένα ρόφημα θερμαντικό εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ζεστάνει αποτελεσματικά αντί για το τσάι ή άλλα αφεψήματα.
  • Είναι πλούσιο σε άμυλο και μπορεί να χαρίσει ενέργεια και πνευματική διαύγεια σε άτομα που την χρειάζονται όπως οι μαθητές, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, αλλά και οι ασθενείς.
  • Περιέχει πολύτιμα μεταλλικά άλατα όπως φώσφορο και ασβέστιο. Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα.
  • Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη η οποία όταν βράσει με το νερό, μετατρέπεται σε κολλώδη πηχτή ουσία, μαλακτική, κατά του βήχα και των φλεγμάτων.
  • Το σαλέπι λόγω της κολλώδους φύσης του αλλά και των επουλωτικών συστατικών του επιδρά στο στομάχι και το έντερο αναπλάθοντας τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.
  • Οι τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών όπως της κανέλας, του γαρύφαλλου, της πιπερόριζας, της βανίλιας.(diaitologia.gr)


Υλικά

6 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
4 γαρίφαλα

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες  γαρίφαλα
3 ξυλάκια κανέλας
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντερ (προαιρετικά)

4 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη
4 κουταλάκια του γλυκού σαλέπι
κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε σε μία κατσαρόλα με μέτρια θερμοκρασία το γάλα, τα ξυλάκια κανέλας, το τζίντζερ (προαιρετικά), τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη. Τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις και χαμηλώνετε λίγο ακόμα τη θερμοκρασία

Σε ένα μπολ ρίχνετε το σαλέπι και προσθέτετε 10 κουταλιές της σούπας από το μείγμα με τα μπαχαρικά και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα ανακατεύτε και σιγοβράζετε για 5' περίπου, μέχρι το ρόφημα να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή.

Αφαιρείτε τα μπαχαρικά και σερβίρετε σε κούπες προσθέτοντας λίγη σκόνη κανέλας.



Πηγή:icookgreek.com




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου