Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Φανταστική τυρόπιτα της πεθεράς μου

  No comments    
categories: 

      Στην Ελλάδα η γέμισή της τυρόπιτας έχει συνήθως σαν βάση τυρί φέτα και αυγό και αποτελεί πολύ δημοφιλές πρόχειρο φαγητό. Τυρόπιτες παρασκευάζουν και συνοικιακοί φούρνοι, αν και κυρίως πωλούνται σε μικροκατάστημα το οποίο προσφέρει και άλλα είδη ή κομμάτια πίτας στο χέρι (π.χ πεϊνιρλί, σπανακόπιτα και μπουγάτσα), το λεγόμενο τυροπιτάδικο, μαζί με διάφορα είδη καφέ και αναψυκτικά.

      Είδη τυρόπιτας
      Υπάρχουν διάφορα είδη ανάλογα με το φύλλο που χρησιμοποιείται, το σχήμα και τον τρόπο παρασκευής της

      Παραδοσιακή τυρόπιτα:Φτιάχνεται σε ταψί, κατόπιν κόβεται σε κομμάτια και ψήνεται σε παραδοσιακό ή ηλεκτρικό φούρνο. Στην παραδοσιακή τυρόπιτα χρησιμοποιούνται λεπτά φύλλα ζύμης που γίνονται με την βοήθεια του πλάστη, ή με τα χέρια, πράγμα που απαιτεί αρκετή δεξιοτεχνία και πείρα. Η παρασκευή της απαιτεί αρκετό χρόνο προετοιμασίας, ενώ στο ελληνικό τραπέζι, ιδιαίτερα σε σπίτια της υπαίθρου, η τυρόπιτα (όπως και άλλου είδους πίτες) μπορεί να αποτελεί και το κυρίως γεύμα.
      Σπανακοτυρόπιτα: Έχει ως γέμιση σπανάκι, ενδεχομένως χόρτα και τυρί φέτα.
      Κασερόπιτα: Η γέμισή της περιέχει κασέρι αντί για φέτα.
      Άλλες δημοφιλείς παραλλαγές της τυρόπιτας, ανάλογα με τη γέμιση, αποτελούν η ζαμπονοτυρόπιτα (με τυρί και ζαμπόν) και η ζαμπονοκασερόπιτα (με κασέρι και ζαμπόν). Σε φούρνους και τυροπιτάδικα πωλούνται διάφορες παραλλαγές, κυρίως ως προς το σχήμα:
      Τρίγωνη τυρόπιτα: Είναι και το πιο συνηθισμένο είδος και συνήθως έχει φύλλο σφολιάτας. Παραλλαγή της αποτελεί η τυρόπιτα Κουρού, η οποία έχει πιο χοντρό φύλλο.

      Στριφτή τυρόπιτα(άλλα ονόματα: σκοπελίτικη, γιαννιώτικη): Συναντάται συχνά στις Βόρειες Σποράδες. Είναι τυρόπιτα σε φύλλο που έχει τυλιχτεί σπειροειδώς και στη συνέχεια τηγανιστεί. 
      Στη Μακεδονία η μικρή στριφτή τυρόπιτα είναι γνωστή ως Κοζανίτικο "Κιχί" και ψήνεται στον φούρνο.Το μεγαλύτερο κιχί στον κόσμο παρασκευάστηκε στην Ελλάδα με βάρος 862 κιλά.
      Τυρόπιτα ταψιού: Φτιάχνεται επίσης σε ταψί, έχει όμως μικρότερο συνήθως μέγεθος. Πουλιέται στα τυροπιτάδικα και οπτικά μοιάζει με τη μπουγάτσα με τυρί.
          Από τις ωραιότερες πίτες που έχετε φάει!
            Υλικά
          1 πακέτο (6 φύλλα)
        χωριάτικο φύλλο κιχί με καλαμποκάλευρο

        6 αβγά (προαιρετικά 4)
        3-1/2 φλ. γάλα φρέσκο
        1/2 φλ. ελαιόλαδο
        αλάτι (λίγο)
        πιπέρι
        200 γρ. κεφαλογραβιέρα
        600 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή
        1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα


        Εκτέλεση
         Θα χρειαστούμε 42 εκ. ταψί ρηχό για πίτα.
        Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
        Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε αλάτι (λίγο) και πιπέρι
        Θρυμματίζουμε τα τυριά.

        Ανοίγουμε το φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα - αβγό και πασπαλίζουμε τυρί στην επιφάνεια. Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα και πασπαλίζουμε τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ραντίζουμε δηλαδή με γάλα και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί ενδιάμεσα.

        Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
        Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα αβγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

        Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10' μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
        Για μεγαλύτερη απόλαυση και περισσότερο τραγανή πίτα τα τελευταία 20' γυρνάμε στην κάτω αντίσταση μόνο.
        Ποτέ μην ψήνετε τις πίτες σε πυρίμαχα σκεύη και πάντα να προτιμάτε αυθεντική σκληρή φέτα, ποτέ μαλακή με υγρασία. 

        Πηγή:argiro.gr




        0 σχόλια:

        Δημοσίευση σχολίου