Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Η Λαμπροκουλούρα

  No comments    
categories: 

Είναι το πασχαλινό ψωμί ή το τσουρέκι, σε διάφορα σχήματα, μ’ ένα ή περισσότερα κόκκινα αβγά στο πάνω μέρος τους. Το ψωμί παρασκευάζεται με προζύμι και το τσουρέκι με αλεύρι, γάλα, αβγά, βούτυρο, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες, ενώ συχνά επαλείφεται με φυτικό κρόκο, διαλυμένο μέσα στο περιεχόμενο αβγού.
Η Λαμπροκουλούρα επιβίωσε παλαιότατου εθίμου. Έγινε στοιχείο της χριστιανικής παράδοσης και συνδέθηκε με τη γιορτή του Πάσχα. Όπως και τα κόκκινα αβγά, η λαμπροκουλούρα δεν λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι. Το έθιμο αυτό το συναντάμε σε όλο τον ελληνικό χώρο.
Τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο σε κάποιες περιοχές, οι νοικοκυρές πλάθουν και ψήνουν με ξεχωριστή φροντίδα τις λαμπροκουλούρες, όχι μόνο για το δικό τους σπίτι, άλλα και για να τις στείλουν ως δώρο σε συγγενείς τους.
Η λαμπροκουλούρα μαζί με την πασχαλινή λαμπάδα και τα κόκκινα αβγά είναι ένα από τα καθιερωμένα δώρα, που οι νονοί προσφέρουν στους αναδεξιμιούς και τις αναδεξιμιές τους. Παλαιότερα, λαμπροκουλούρα έστελναν και οι αρραβωνιαστικοί στις αρραβωνιαστικές τους το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου.
Σε ορισμένα χωριά οι πιστοί εξακολουθούν να παίρνουν μαζί τους τη λαμπροκουλούρα στη λειτουργία της Ανάστασης και την κόβουν μόλις ο παπάς ψάλει το «Χριστός Ανέστη».
Παραδοσιακή λαμπροκουλούρα Κρήτης


Η λαμπροκουλούρα μπορεί να γίνει όπως το καθημερινό ψωμί ή να γίνει γλυκιά, με διάφορα μυρωδικά.
Η Πασχαλινή κουλούρα της Κρήτης είναι ένα γλυκό παραδοσιακό ψωμί που κόβουμε τη Λαμπρή και μοσχοβολάει πορτοκάλι και μαστίχα.
Αυτό όμως που ξεχωρίζει μια λαμπροκουλούρα από ένα απλό ψωμί είναι και το στόλισμά της με σχέδια από ζυμάρι.
Το γλυκό παραδοσιακό ψωμί που κόβουμε τη Λαμπρή στην Κρήτη φέρει ένα χαρακτηριστικό σταυρό πάνω του.
Δείτε:Παραδοσιακή λαμπροκουλούρα Κρήτης

Λαμπρόψωμο με γλυκάνισο


Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης.
Τα παλιά τα χρόνια, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν απ᾿ τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρού, ή με αγιασμό
Τα λαμπροκούλουρα ή λαμπρόψωμο είναι ο άρτος της ζωής όπως μας το δίδαξε ο Χριστός. Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Δείτε:Λαμπρόψωμο με γλυκάνισο


πηγη:sansimera.gr/icookgreek.com/:paxxi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου