Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Λαμπρόψωμο με γλυκάνισο


Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης.
Τα παλιά τα χρόνια, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν απ᾿ τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρού, ή με αγιασμό

Τα λαμπροκούλουρα ή λαμπρόψωμο είναι ο άρτος της ζωής όπως μας το δίδαξε ο Χριστός. Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. 

Το ψωμί συμβόλιζε τη "ζωή" και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα. Τα κύρια συστατικά για τη δημιουργία Πασχαλινού ψωμιού είναι αυγά, βούτυρο και γάλα.


Υλικά συνταγής
1 κιλό αλεύρι
20 γρ. 
αλάτι
50 γρ.
ζάχαρη
600 γρ. 
νερό χλιαρό
60 γρ.
βούτυρο
30 γρ.
γλυκάνισο
25 γρ.
ξηρή μαγιά
σουσάμι για το πασπάλισμα
1 βρασμένο αυγό για τη διακόσμηση

Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και το χλιαρό νερό . Προσθέτετε το βούτυρο και το γλυκάνισο και συνεχίζετε το ζύμωμα. Αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Την κόβετε σε τρία κομμάτια. Σχηματίζετε μια κουλούρα με το ένα κομμάτι και με τα άλλα δύο έναν σταυρό τον οποίο τοποθετείτε πάνω στην κουλούρα. Πασπαλίζετε με σουσάμι και στη μέση βάζετε το κόκκινο αυγό.
Τοποθετείτε το λαμπρόψωμο σε ένα ταψί και το αφήνετε να φουσκώσει. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 45΄στους 230° C.

πηγη:icookgreek.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου