Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς εάν το παιδί τους έχει αδυναμία στα γλυκά

Έχει το παιδί σας αδυναμία στα γλυκά και δεν ξέρετε πώς να βάλετε φρένο στην κατανάλωση του; Είναι σωστό να αποκλείονται εντελώς τα γλυκά από την παιδική διατροφή; Υπάρχουν υγιεινά γλυκά;
Γνωρίστε τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην παιδική διατροφή, τα όρια που πρέπει να τίθενται και τον ρόλο των γονιών.

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά;

Μεταξύ ορισμένων γονιών υπάρχει η πεποίθηση ότι αν αποκλειστούν εντελώς τα γλυκά από τη διατροφή του παιδιού, τότε αυτό δεν θα το «μάθει» και επομένως δεν θα το ζητάει. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2002 από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, το γενετικό μας υπόβαθρο ευθύνεται για την προτίμησή μας στη γλυκιά γεύση και αντίστοιχα την απώθησή μας στην πικρή. 
Αυτές οι μελέτες έγιναν σε μωρά που μόλις γεννήθηκαν και δεν είχαν εκτεθεί σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι επιστήμονες έβαλαν στη γλώσσα τους νερό με διάφορες γεύσεις (πικρό, γλυκό, αλμυρό κλπ.), για να διερευνήσουν πώς θα αντιδράσουν. Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν με το πόσο χαρούμενες και άνετες ήταν οι εκφράσεις του προσώπου τους όταν δοκίμαζαν το γλυκό και πόσο δυσαρεστημένες ήταν όταν δοκίμαζαν το πικρό.
Καταλυτικό ρόλο παίζει βέβαια και το περιβάλλον, όπως επισημαίνει στο baby.gr η διατροφολόγος Μαντώ Αγγελοπούλου: «Αν, για παράδειγμα, μας προσφέρουν πολλά γλυκά από όταν ήμασταν μικροί, είναι πιθανό να είμαστε πιο «επιρρεπείς». «Επομένως δεν υπάρχει λόγος να στερείτε εντελώς από το παιδί σας τα γλυκά καθώς η απαγόρευση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ούτε βέβαια γίνεται να τους δίνεται ζάχαρη για να καλυφθεί η ανάγκη τους για γλυκιά γεύση» σημειώνει η κα Αγγελοπούλου.
Τα όρια και ο ρόλος των γονιών
Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να δώσουν στα παιδιά γλυκά αφού πρώτα προσέξουν  την ποιότητα, την ποικιλία, την ποσότητά τους αλλά και τον τρόπο πώς θα το δώσουν. Συγκεκριμένα, η καθημερινή πρόσληψη σακχάρων δεν πρέπει να ξεπερνά το 20% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης (θερμίδων).
«Προσπαθήστε αρχικά να δίνετε στο παιδί τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα που έχουν γλυκιά γεύση και ταυτόχρονα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», επισημαίνει η κα Αγγελοπούλου. «Παράλληλα, τεράστια σημασία παίζει το πρότυπο του γονέα. Εάν ο ίδιος ο γονιός καταναλώνει ένα τρόφιμο, τότε και το παιδί θα θέλει να το δοκιμάσει. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί αναπτύσσεται και τρώει επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από τους γονείς, οι οποίοι μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση μιας υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς» προσθέτει η ίδια.
Τέλος, οι γονείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ποτέ το γλυκό ως κίνητρο για να φάει το παιδί φαγητό ή ως επιβράβευση για κάτι που έκανε, καθώς μία τέτοια τακτική θα οδηγούσε σε αύξηση της επιθυμίας του παιδιού για κατανάλωση γλυκού.

Υπάρχουν καλά και κακά γλυκά;

Δεν υπάρχουν καλά και κακά γλυκά. Υπάρχουν όμως γλυκά με υψηλή βιολογική αξία και άλλα αμφίβολης ποιότητας. «Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να παρασκευάζετε οι ίδιοι στην κουζίνα του σπιτιού σας γλυκά με αγνά υλικά και να γίνεται μετριοπαθής χρήση λιπαρών συστατικών», συμβουλεύει η διατροφολόγος.
Άλλη μια λύση είναι να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά γλυκά όπως κουλουράκια ή μπισκοτάκια έτσι ώστε να το δουν ως παιχνίδι. Τα οφέλη είναι πολλά αφού ενισχύουν και εκφράζουν τη φαντασία τους με αυτό τον τρόπο, αποκτούν γευστικά κριτήρια και μαθαίνουν να διακρίνουν το σπιτικό και καλομαγειρεμένο γλυκό από το έτοιμο.
Οι συνέπειες της αυξημένης κατανάλωσης γλυκών
Όταν γίνεται υπερκατανάλωση τότε σίγουρα τα γλυκά βλάπτουν την υγεία των παιδιών. Ειδικότερα τα γλυκά με πολλές θερμίδες και ζάχαρη προκαλούν ανάπτυξη της τερηδόνας αλλά και της παχυσαρκίας.
Κάτι που διαφοροποιεί την κατανάλωση γλυκών μεταξύ παιδιών και ενηλίκων είναι ο εθισμός. 
«Ένας ενήλικας μπορεί να αντιληφθεί τις αρνητικές επιπτώσεις των γλυκών ενώ ένα παιδί δεν μπορεί να συσχετίσει την αίσθηση που του προκαλεί η κατανάλωση ενός γλυκού με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην υγεία του με αποτέλεσμα να θέλει να καταναλώνει όλο και περισσότερα», όπως υπογραμμίζει η κα Αγγελοπούλου.
Παράλληλα, τα μωρά που καταναλώνουν ζάχαρη μπορεί να εμφανίζουν αυξημένο βάρος, να πεινούν πολύ συχνά, να έχουν δυσκολία στον ύπνο, να είναι ευερέθιστα και ίσως να εμφανίσουν και αλλεργίες.
πηγη:baby.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου