Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Παϊδάκια κοτόπουλου στο φούρνο με πατάτες

  No comments    
categories: 



Το κοτόπουλο…
Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή τα απαραίτητα δομικά υλικά για τη λειτουργία των κυττάρων.
Κατέχει σημαντική θέση στο διαιτολόγιό μας γιατί έχει υψηλή διατροφική αξία ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Επίσης είναι φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη.
Μια μικρή μερίδα εξασφαλίζει μέχρι και το 30% της απαιτούμενης καθημερινής ποσότητας ψευδαργύρου καθώς και το 10-20% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας σιδήρου που χρειάζεται ο οργανισμός.
Αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου και πάρα πολύ καλή πηγή νιασίνης, βιταμίνης Β6 και σεληνίου.(fthis.gr)9

Λαχταριστό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο για την οικογένεια και τους φίλους μας.








Υλικά

1 κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό, κατά προτίμηση βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το κόψει σε παϊδάκια)
250 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη και ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
3 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (γλαστράκια με φρέσκια ρίγανη βρίσκουμε πλέον σε αρκετά μεγάλα σούπερ μάρκετ). εναλλακτικά, βάζουμε
1/2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ακέρωτο (κατά προτίμηση βιολογικό )
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
100 ml ελαιόλαδο
1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
Ρίχνουμε τα παϊδάκια και τα γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να καλυφθούν με τη μαρινάδα. Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τις πατάτες.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 3 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες. 
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε στη μέση τα παϊδάκια μαζί με τη μαρινάδα τους και γύρω τις πατάτες. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει και να ροδίσει. 
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος σωθούν τα υγρά, συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό. 
Σβήνουμε το φούρνο, αλλά αφήνουμε το φαγητό μέσα, για περίπου 5 λεπτά, με μισάνοιχτη την πόρτα. Με τον τρόπο αυτό το ψητό «ξεκουράζεται» και δεν γίνεται ξερό, αλλά κρατάει την υγρασία του. 
Σερβίρουμε με τυρί φέτα και πράσινη σαλάτα.

πηγη:gastronomos.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου