Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Σπιτικό ζελέ λεμόνι


Σπιτικό ζελέ λεμόνι, από την Luise και το Radicio.com!

Τα λεμόνια σερβίρονται συχνά ως λεμονάδα ή ως διακόσμηση σε ποτά όπως το παγωμένο τσάι ή αεριούχα αναψυκτικά, με μια φέτα είτε μέσα στο ποτήρι είτε στηριγμένη στο χείλος. Χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ιταλικού λικέρ λιμοντσέλο. Ένα κομματάκι λεμόνι προστίθεται επίσης συχνά στο νερό για να δώσει λίγη γεύση.

Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται πολύ σε φαγητά με ψάρι. Επιπλέον, χρησιμοποιείται πολύ, μαζί με άλλα υλικά, για μαρινάρισμα κρέατος πριν από το μαγείρεμα.


Μερικοί άνθρωποι τρώνε το λεμόνι ως φρούτο, όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά νερό για να ξεπλένονται τα δόντια από το κιτρικό οξύ και τη ζάχαρη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα και άλλες οδοντικές ασθένειες. Τα λεμόνια γίνονται επίσης μαρμελάδα (εσπεριδοειδών), είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με πορτοκάλια.
100 χιλιοστόλιτρα λεμονοχυμού περιέχουν περίπου 50 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C και 5 γραμμάρια κιτρικού οξέος. 


Υπέροχο σπιτικό ζελέ με φρέσκο χυμό λεμονιού. Χωρίς λιπαρά και με όλες τις βιταμίνες του λεμονιού.



Υλικά 
(Μερίδες 6)


1 κούπα ζάχαρη

2 φακελάκια σκόνη ζελατίνη
2 1/2 κούπες νερό
2/3 κούπας φρεσκοστιμένο χυμό λεμονιού 
 (165 ml περίπου) 
από 1 λεμόνι ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση

Ανακατεύετε σε κατσαρολάκι την ζάχαρη με την ζελατίνη. Προσθέτετε το νερό και το ξύσμα και βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να δυαλιθεί η ζελατίνη και η ζάχαρη (το μείγμα δεν πρέπει να βράσει, μόνο να ζεσταθεί)

Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε. Αδειάζετε το μείγμα σε 1 φόρμα τψν 1200 ml περίπου ή σε 6 φορμάκια των 200 ml, αφού π-ρώτα το περάσετε από ψιλό σουρωτήρι για να απομακρύνετε το ξύσμα.

Βάζετε τις φόρμε στο ψυγείο για 8 – 10 ώρες. Για να τις ξεφορμάρετε, τις βουτάτε για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και τις αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Αν θέλετε γαρνίρετε με φέτες λεμονιού και μελισσόχορτο και σερβίρετε.

πηγη:sokolatomania.gr/
el.wikipedia.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου