Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Κέικ με κουβερτούρα και γλάσο λευκής σοκολάτας


Τα κέικ έχουν εποχές. Το προχωρημένο φθινόπωρο και ο χειμώνας αγαπούν τις πλούσιες spicy γεύσεις, το μήλο, το πορτοκάλι, τη σοκολάτα, το μέλι και την ιδιαίτερη γεύση της καστανής ή μαύρης ζάχαρης, που δένει με όλα αυτά.
Το πρώτο γλυκό που μάθαμε να φτιάχνουμε παραμένει σταθερή αξία, συντροφεύοντας απλά ή πιο παιχνιδιάρικα από τον πρωινό έως τον απογευματινό μας καφέ ή το τσάι, ενώ χρησιμεύει και σαν εύκολο αντίδοτο σε ξαφνικές περιπτώσεις υπογλυκαιμίας... 
Γίνεται εύκολα, κοστίζει ελάχιστα και είναι μια ιδέα για ένα ευπρόσδεκτο, φιλικό δώρο. 
Από την εποχή του λευκού, μαύρου ή μαρμπρέ κλασικού κέικ έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι και μαζί έχουν έρθει πολλές ευφάνταστες συνταγές, κυρίως από τις αγγλοσαξονικές χώρες, που λατρεύουν το είδος, με τελευταία μανία τα cupcakes.

Τι να προσέξουμε για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις; 
Να είναι όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου, να κοσκινίζουμε το αλεύρι μας, να χρησιμοποιούμε μπαχαρικά φρέσκα και καλής ποιότητας, ώστε να διατηρούν το άρωμά τους και κατά το ψήσιμο. 
Ως γνωστόν -και αυτό ισχύει για όλα τα γλυκά- να τηρούμε ευλαβικά τις αναλογίες, αν και μπορούμε να μειώσουμε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης. 
Δοκιμάζουμε πάντα αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού (που πρέπει να βγει καθαρή), γιατί η θερμοκρασία μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, έστω και λίγο. 
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα του και, αν πρόκειται να το γκλασάρουμε, περιμένουν.

Δοκιμάστε αυτό το κέικ με τη μαύρη και τη λευκή σοκολάτα!!
Αποτέλεσμα εικόνας για butterΑποτέλεσμα εικόνας για αυγά


Υλικά 

(Μερίδες: 10)

Για το κέικ

125 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου 
και λίγο επιπλέον για τη φόρμα

125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γρ. ζάχαρη
3 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
3 κουταλιές της σούπας γάλα
150 γρ. κουβερτούρα
λίγο αλάτι

Για το γλάσο

300 γρ. λευκή σοκολάτα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αποτέλεσμα εικόνας για λευκή σοκολάταΑποτέλεσμα εικόνας για κουβερτούρα

Εκτέλεση 

Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και να ασπρίσει. Σπάζετε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα και τη λιώνετε σε μπεν μαρί μαζί με το γάλα. Προσθέτετε στη σοκολάτα το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν.
Μεταφέρετε το μείγμα σοκολάτας σε μπολ. Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε στη σοκολάτα πρώτα το μείγμα των κρόκων και κατόπιν το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύετε. Ενσωματώνετε, τέλος, τη μαρέγκα με κυκλικές κινήσεις.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα του κέικ μακρόστενη ή στρογγυλή (διαμέτρου 22 εκ.). Ρίχνετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε το κέικ 45’ στους 190º C. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρετε.

Για το γλάσο: 
Κόβετε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνετε σε μπεν μαρί. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε για λίγο ακόμα το ανακάτεμα. Περιχύνετε το ζεστό γλάσο στο κέικ και σερβίρετε.

πηγη:icookgreek.com/
athinorama.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου