Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Λουκούμια,το γαμήλιο γλυκό από την Κύπρο




Τα λουκούμια είναι μικρά μπαλάκια ζύμης γεμισμένα με αμύγδαλα, αρωματισμένα με ροδόνερο και καλυμμένα με άχνη ζάχαρη, είναι παρόμοια με κουραμπιέδες και είναι τα νόστιμα γαμήλια αμυγδαλωτά της Κύπρου.
Τα λουκούμια ήταν όμορφα τυλιγμένα και μετά την τελετή ο κόσμος χαιρετούσε το ζευγάρι έξω από την εκκλησία και εκεί του προσφέρουν το λουκούμι.

Υλικά

(Μερίδες:για 45-48 λουκούμια)



Για τη ζύμη

1 κιλό σιμιγδάλι ψιλό

2 φλιτζάνια βούτυρο γάλακτος
1½ φλιτζάνι νερό ή χλιαρό γάλα
1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
1 ξύλο κανέλας


Για τη γέμιση

1½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα

½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο


Για την επικάλυψη

ροδόνερο ή ανθόνερο

άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 100 βαθμούς. Απλώνετε τα αμύγδαλα σε ταψί και τα στεγνώνετε σε στον φούρνο για 10 λεπτά. Όταν κρυώσουν, τα αλέθετε στο μπλέντερ, τόσο όσο να μοιάζουν με σπασμένο ρύζι.

Ετοιμάζετε τη ζύμη. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Όσο είναι χλιαρό, το ανακατεύετε με το σιμιγδάλι και το τρίβετε με τα δάχτυλα -το «ρυζιάζετε», όπως λένε στην Κύπρο. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να μείνει 7 ώρες.

Βράζετε το νερό ή το γάλα μαζί με το ξύλο κανέλας για να αρωματιστεί. Το αφήνετε να γίνει χλιαρό και το ρίχνετε στο μίγμα του σιμιγδαλιού. Προσθέτετε το αλάτι και το ζυμώνετε με τα χέρια ή στο μίξερ με τον γάντζο ζυμώματος.

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Ανακατεύετε τα αλεσμένα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα ζυμώνετε λίγο με τα χέρια. Πλάθετε πιτούλες πάχους 1 εκ. και σχηματίζετε με το δάχτυλο μια λακκουβίτσα στο κέντρο κάθε πιτούλας και βάζετε λίγη γέμιση. Μαζεύετε προς τα πάνω τις άκρες της ζύμης και κλείνετε μέσα τη γέμιση. Έτσι σχηματίζονται μπαλάκια.

Βουτυρώνετε ένα ταψί και αραδιάζετε μέσα τα λουκούμια. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Πριν κρυώσουν εντελώς, τα βουτάτε σε ροδόνερο και πασπαλίζετε από πάνω μπόλικη άχνη ζάχαρη, πιέζοντάς την να κολλήσει παντού ομοιόμορφα.

Tips

Όταν πλάθετε τη ζύμη με τα χέρια καλό είναι να τα βρέχετε κάθε τόσο με νερό ώστε να δουλεύεται καλύτερα η ζύμη.

πηγη:olivemagazine.gr/Σιμόνη Καφίρη



ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου