Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Μείγματα μπαχαρικών

  No comments    
categories: 



Μαγικός ο κόσμος των μπαχαρικών με τα εκρηκτικά χρώματα και τις ευωδιές σε παρασύρουν σε εξωτικά ταξίδια.

Η ιστορία τους θυμίζει παραμύθι. Μυρωδιές μεθυστικές όλου του κόσμου που αφυπνίζουν ακόμη και τον έρωτα. Εύγλωττο είναι το απόσπασμα από τα απόκρυφα ινδικά κείμενα του 12ου αιώνα, όπου με τα μπαχαρικά αναδεικνύεται το γευστικό μυστικό του έρωτα: 
«Η ανάσα της είναι σαν μέλι αρωματισμένο με γαρίφαλο. Η κοιλότητα του αφαλού της κρύβει μια ποικιλία από μπαχαρικά».

Η εκρηκτική ευωδιά των μπαχαρικών σε τραβάει από τη μύτη στο μαγαζί του Ανέστη Νικολαΐδη στην Ευριπίδου. Σαν να μπαίνεις σε «σπηλιά» με μπαχαρικά από κάθε γωνιά του πλανήτη, που ξεχειλίζουν από τσουβάλια, ξύλινα συρτάρια, ράφια. Σαν εξωτικό ταξίδι που σε μεταφέρει στα αρώματα και τους κόσμους της Ανατολής. Ό,τι ποθεί η ψυχή σου, θα το βρει. Στον δρόμο των μπαχαρικών ταξιδέψαμε με τον nomad chef Ανδρέα Λαγό που ανέλαβε να μας ξεναγήσει στον εθιστικό κόσμο τους και να αποκαλύψει τα μυστικά τους. 

Ζατάρ

Όταν το σουμάκ ενώνεται με ρίγανη, αλάτι και θυμάρι, δημιουργείται το θεϊκό ζατάρ. Ένα μείγμα-ύμνος στο θυμάρι, ηγέτης στη μαγειρική του Ιράκ και των αραβικών κρατών. Εκτός του ότι νοστιμίζει πολύ τα ψητά κρέατα και τα ψάρια, είναι από τις καλύτερες επιλογές για να «ραντίσετε» πιτούλες και φρυγανισμένα ψωμάκια, αν το διαλύσετε με λίγο ελαιόλαδο.

Λεμονοπίπερο

Ο συνδυασμός του μαύρου πιπεριού με το άρωμα του λεμονιού ταιριάζει πολύ στις πατάτες φούρνου, στο λεμονάτο κοτόπουλο, στις μπριζόλες αλλά και στις σούπες. Παίζει μόνο του, αλλά, εάν επιθυμείτε να προσθέσετε κι άλλα συστατικά στο μείγμα, συνδυάστε το με όλα τα μεσογειακά βότανα.

Μείγμα για κοκκινιστά

Το μυστικό των μαμαδίστικων κοκκινιστών κρύβεται στα μπαχαρικά! Χρησιμοποιήστε σε κάθε κόκκινη σάλτσα τους «βασιλιάδες» των αρωμάτων, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και κανέλα, σε ένα μείγμα. 


Μείγμα για ψάρι

Ένα διακριτικό πικάντικο άρωμα είναι αυτό που χρειάζονται τα ψάρια που ψήνονται στη σχάρα ή στον φούρνο. Ενώστε θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο, που ταιριάζουν άψογα με όλα τα είδη ψαριών. Για πιο ισχυρή γεύση, συνδυάστε μαύρο πιπέρι με μπαχάρι. Μείγμα 5 μπαχαρικών Πρόκειται για ένα εξεζητημένο μείγμα που αποτελείται από αστεροειδή γλυκάνισο, πιπέρι, γαρίφαλο, κανέλα και μάραθο. Δένει μοναδικά με κοτόπουλο και κρέας, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τόσο για μαρινάρισμα σε συνδυασμό με λάδι όσο και ως συστατικό στη συνταγή.

Μείγμα για κοτόπουλο 

Για να απογειώσετε το λευκό του κρέας, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα με κουρκουμά, σινάπι, δενδρολίβανο και κόλιανδρο ή μπούκοβο γλυκό, κουρκουμά, κάρι, ρίγανη. Τρίψτε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο και το μείγμα και μην ξεχάσετε να σηκώσετε την πέτσα και να τρίψετε πάνω στο στήθος. Για εκπληκτικές κοτομπουκιές, σοτάρετε σε λίγο φρέσκο βούτυρο μικρά κομμάτια στήθος κοτόπουλου, πασπαλισμένα με το μείγμα, μέχρι να ροδίσουν και σβήστε με λεμόνι.

Μείγμα για κεμπάμπ

Στη ζύμη του κιμά, που προορίζεται για κεμπάμπ, μπορείτε να αναμείξετε σουμάκ, πιπέρι, κύμινο και καπνιστή πάπρικα και να την αφήσετε για λίγο στο ψυγείο για να βγουν τα αρώματα από τα μπαχαρικά. Εναλλακτική πρόταση είναι να συνδυάσετε πιπέρι, πάπρικα, μπούκοβο γλυκό, τσίλι, κόλιανδρο, τσιμένι και κύμινο. Οι γεύσεις είναι πιο έντονες.

Μείγμα για barbeque

Μπούκοβο, ρίγανη, τσιμένι και πιπέρι ενώνονται για ένα μείγμα που δίνει ιδιαίτερη γεύση στο ψητό κρέας. Για ξεχωριστό αποτέλεσμα, θα πρέπει να πασπαλίσετε το κρέας με το μείγμα από την προηγούμενη ημέρα. Έτσι, τα συστατικά θα αφήσουν την ευωδιά τους στο ψητό. Για εξτρά νοστιμιά, προσθέστε λίγη καστανή ζάχαρη.

Πορτοκαλοπίπερο

Μείγμα μαύρου πιπεριού με αποξηραμένο πορτοκάλι δίνει δυνατό άρωμα και ξεχωριστή γεύση σε διάφορα πιάτα. Είναι ιδανικό για κοτόπουλο, πάπια, κρεατικά, σολομό, θαλασσινά, αυγά, σαλάτες και ασιατικά πιάτα. Για τις πρώτες περιπτώσεις, περάστε το μείγμα με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε καλά.

Ras El Hanut

Μαροκινό μείγμα μπαχαρικών με αστειροειδή γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα και κόλιανδρο. Ταιριάζει πολύ σε όλα τα κρεατικά, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιείστε για σούπες, σάλτσες, ζύμες, κρέμες και μαρινάδες. 


Μείγμα για γλυκά

Αρωματικό μείγμα για γλυκά με βανίλια, γαρίφαλο, κανέλα και τζίντζερ, που δεν μπορεί να απουσιάζει από τις παρασκευές γλυκισμάτων. Βάλτε το σε μπισκότα, κέικ, μάφιν, τσουρέκια, ενώ μην παραλείψετε να πασπαλίσετε με αυτό τα γλυκά της αρεσκείας σας. Ταιριάζει πολύ και με το μέλι.


πηγη:lifo.gr/ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ






























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου