Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Μανιταρόπιτα με κασέρι και κόκκινη πιπεριά

  No comments    
categories: 



Συνήθως τα μανιτάρια, είτε τα αγαπά κανείς πολύ, είτε τα μισεί. Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, τότε σίγουρα θα χαρείτε αν σας πούμε ότι θα ήταν ωφέλιμο να τα συμπεριλάβετε σε κάθε γεύμα σας (από την πρωινή ομελέτα, μέχρι τη συνοδευτική σάλτσα στο φιλέτο κοτόπουλο που θα φάτε για δείπνο). 
Αν πάλι τα μισείτε, θα είναι δύσκολο να σας μεταπείσουμε, αν και καλό θα ήταν να διαβάσετε τα οφέλη τους.


Τα μανιτάρια αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος της ξηράς τους ουσίας (10%) από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. 
Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.
Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, παρέχοντας πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, ενώ είναι μειωμένης θερμιδικής αξίας:
(clickatlife.gr)


Την μανιταρόπιτα, μόνο οι πολύ σκληροπυρηνικοί εχθροί της γεύσης των μανιταριών μπορούν να της πουν «όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω». Είναι εξαιρετική και μπορείτε να την απολαύσετε όλες τις ώρες, σαν πρώτο πιάτο, σαν κολατσιό, σαν ελαφρύ μεσημεριανό μαζί με πράσινη σαλάτα.
Υλικά 
(για ένα μέτριο ταψάκι διαμ. 25 Χ 35 εκ.)
6 φύλλα χωριάτικα (350γρ. περίπου)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
500γρ. μανιτάρια πλευρώτους ή άλλα της επιλογής σας
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη σε κυβάκια
100γρ. καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον (προαιρετικά)
200γρ. κασέρι ή πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
½ φλιτζάνι γάλα
3 αβγά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Σκουπίζετε με βρεγμένο χαρτί τα μανιτάρια και μετά τα κόβετε σε κυβάκια. Ετοιμάζετε και τα υπόλοιπα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά.
Ζεσταίνετε στη φωτιά πολύ καλά ένα τηγάνι και όταν κάψει ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια μαζί με τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και την κόκκινη πιπεριά. 
Σοτάρετε για 8-10 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν τα μανιτάρια και να μισομαγειρευτούν. 
Στο τέλος προσθέτετε και το ψιλοκομμένο αλλαντικό και ανακατεύετε λίγο. Αλατοπιπερώνετε και μετά τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. 
Αφήνετε να κρυώσει η γέμιση πριν ανακατέψετε μέσα τον μαϊντανό.


Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175οC. 
Λαδώνετε καλά το ταψάκι σας με ένα πινέλο και στρώνετε το πρώτο φύλλο, αφήνοντας το να εξέχει από τριγύρω. 
Ύστερα παίρνετε τα υπόλοιπα 2 φύλλα, τα λαδώνετε ένα ένα στον πάγκο σας, τα διπλώνετε στη μέση και τα τοποθετείτε ένα ένα στον πάτο του ταψιού. 
Λογικά θα τον καλύπτει όλο. Συνεχίζετε και με το δεύτερο φύλλο και μετά απλώνετε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση των μανιταριών.
Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα, αλατοπιπερώνετε ελαφρά και προσθέτετε το τριμμένο τυρί. 
Ρίχνετε με ένα κουτάλι λίγο λίγο το μείγμα του τυριού πάνω από τη γέμιση των μανιταριών και ύστερα παίρνετε τα φύλλα που εξέχουν γύρω από το ταψί και τα φέρνετε πάνω από τη γέμιση. 
Λαδώνετε τις άκρες τους και στη συνέχεια παίρνετε ένα ένα τα υπόλοιπα τρία φύλλα τα λαδώνετε, τα διπλώνετε στη μέση και τα τοποθετείτε ένα ένα από πάνω. 

Βρέχετε το χέρι σας κάτω από τη βρύση και πιτσιλάτε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νεράκι. Τη χαράζετε σε μερίδες επιφανειακά με κοφτερό μαχαίρι και ύστερα ψήνετε την πίτα σας στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
Την ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ:sweetly.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου