Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Κοτόπουλο γεμιστό



Ζουμερό, καλοψημένο, με αρώματα και γεύση τόσο γεμάτη, που θα ξετρελαθούν όλοι όσοι το δοκιμάσουν!

Υλικά

(8 Μερίδες)


1 μεγάλο κοτόπουλο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γραμ. κιμά ανάμεικτο
χοιρινό και μοσχαρίσιο
Τα εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο
1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες
5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα
½ φλ. τσαγιού κονιάκ
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γραμ. δαμάσκηνα
4 μήλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα εντόσθια και τον κιμά, σχεδόν να ψηθούν, για 6-7’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 3’. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό συμπυκνώνουμε και κρατάμε τα αρώματα του.

Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει σχεδόν τα υγρά κι έπειτα την αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση την κοιλιά του κοτόπουλου, αφού προηγουμένως την αλατοπιπερώνουμε και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε καλά το κοτόπουλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε γάστρα.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αδειάζουμε μέσα. Τα γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ή τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε όπως τις μελιτζάνες. Τα αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ελάχιστο νερό.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30’ στους 180 C. Τότε ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν έχουν σωθεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό ή λίγο ζωμό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40’, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο. Η σάλτσα που θα μείνει είναι τέλεια, γιατί σχεδόν λιώνουν τα δαμάσκηνα που έχουν ψηθεί πλάι στα μήλα και με το ζουμί του κοτόπουλου.

πηγη:argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου