Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Σμυρνέικα Κουλουράκια Χριστουγέννων



Οι συνεχόμενες γιορτές – σε συνδυασμό με τη βαρυχειμωνιά που συνήθως επικρατεί – επιτρέπουν τη διακοπή εργασιών και χαρακτηρίζονται από έντονη κοινωνική επικοινωνία. Τονώνουν το θρησκευτικό και οικογενειακό αίσθημα, με τις πολλές τελετές που γίνονται στην εκκλησιά ή στο σπίτι. Στις 24 του Δεκέβρη σταματά ο ρυθμός της κανονικής ζωής και ξαναρχίζει στις 7 του Γεναριού. Οι άνθρωποι παραδίνονται σε κάθε είδους εκεχειρία, στη γαλήνη του σπιτιού, στις επισκέψεις, στη θρησκευτική λατρεία. Νιώθουν τη χαρά της συγκέντρωσης της οικογένειας, την αρχοντιά των γιορτών, τη ζεστασιά, την αγάπη και τη θαλπωρή.

Τα χαζιρέματα (προετοιμασίες) για τις γιορτές ξεκινούν από την επομένη του Άη-Φιλίππου (15 Νοε.), με πνευματικοσωματική προπαρασκευή, τη νηστεία του σαραντάμερου, που δεν είναι τόσο αυστηρή, όσο η πασχαλινή Σαρακοστή, αφού διακόπτεται συχνά από ψαροφαγία στα Εισόδια της Παναγίας (21 Νοε.) και σε γιορτές σπουδαίων αγίων (Αικατερίνης, Ανδρέα, Νικολάου κ.ά).


Ύστερις από το σκολιανό τρίμερο τω Χρουστουγέννω, μετά τ’ Άη-Στεφάνου, άρχιζαν πάλι οι φούριες για τις ετοιμασίες των αηβασιλιάτικων γλυκών και φαγητών. Το γυναικοθέμι ηβρισκούντανε ξανά μανά στην άψη ντου, σε αναβρασμό κι εντατική δουλειά. Τότες ηκάνανε τα περισσότερα γλυκά – επιδίωξη μιας γλυκιάς ζωής - με πλούσα χάρτζα (υλικά), όπως χάσικο αλεύρι, άδολο (παρθένο) λάδι, σαμόλαδο ή τσικουδόλαδο (είδος φιστικέλαιου), μέλι καλό, βούτουρα χελαλίσο (γνήσιο), μυρουδικά, σουσάμι, καρύδια, μύργαλα κλπ.

Οι νοικοκιουρές ηκαλατέρνανε (υπολόγιζαν) να φτάσουνε τα γλυκά για ούλοι και μπαραμπαρίζουνταν (συναγωνίζονταν) ποια θε’ να σάξει τα καλλιότερα και τα πιο γευσάτα. Ερκούντασι γιαρτίμι (έρχονταν για βοήθεια) φίλες, εδικές (συγγενείς) και μαχαλιωτίνες κι ησάχνανε μ’ αλεστοσύνη (γρηγοράδα) και ‘πιδεξοσύνη ένα σωρό γλυκά. 


Ετοίμαζαν ζύμη για τα φοινίκια, τ’ αϊτουδάκια ή βασιλοπιτάκια (ρομβοειδή κουλούρια που τα σφράγιζαν με δικέφαλο αϊτό, με καρεφούλια στα μάτια), τα σεκέρ λουκούμια (κουραμπιέδες), τ’ αβγοκαλάμαρα, τσι αβγουλένιες, τα ψαθούρια και τα φρύανα (όλα είδη δίπλας). Ανοίανε τσι κρούστες (φύλλα) με το βεργί (την οκλαού) κι ανεκατώνανε τη γέμωση για τα πολύσπορα γλυκά που συμβολίζουν την αφθονία.

Απόσπασμα από:Οι γιορτές του Δωδεκάμερου στην Ερυθραία της Ιωνίας/mikrasiatis.gr


Αυτά τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια είναι γνήσια σμυρνιά συνταγή. Τα λέμε βασιλοπιτάκια ή αϊτουδάκια.


Υλικά

500 γρ βούτυρο
450 γρ ζάχαρη
1 ποτήρι φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα
80 γρ κονιάκ
μισό κουταλάκι σόδα
2 βανίλιες
1 1/2 κιλο αλέυρι
μισο χαρτάκι τριμμένο γαρύφαλλο
γαρύφαλλο ολόκληρο
1 αυγό
Θα χρειαστείτε και φορμάκια για να κάνετε διάφορετικά σχεδιάκια (η αρχική συνταγή γινόταν με αητάκια!)
Εκτέλεση


Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με την ζάχαρη για να λιώσει.
Βάζουμε στο μείγμα μας και τις βανίλιες , την σόδα και την πορτοκαλάδα κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το τριμμένο γαρύφαλλο μέχρι να αφομοιωθούν.
Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη (το ανακάτεμα καλό είναι να γίνεται με τα χέρια).
Μόλις διαμορφωθεί η ζύμη παίρνουμε κομμάτια και τα απλώνουμε και με τα φορμάκια την κόβουμε και δημιουργούμε διάφορα σχεδιάκια (Να μην είναι πολυ λεπτή η ζύμη)
Τα βάζουμε στο ταψί και τα διακοσμούμε με ένα γαρυφαλλάκι στη μέση του καθενός.
Χτυπάμε το αβγό και με ένα πινελάκι αλείφουμε λίγο το καθένα από πάνω.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180 (προθερμασμένος) για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν.

Tip

Καλό θα ήταν να μην τα αφήσετε πολλή ώρα στο φούρνο, όπως επίσης να βάζετε ένα ενα τα ταψιά στο φούρνο.

Καλή απόλαυση!!

πηγη:sintagespareas.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου