Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Παγωτό Κανταΐφι




Τι θα λέγατε για ένα παγωτό με χρυσαφένιο, καλοψημένο και σιροπιαστό κανταΐφι που μοσχομυρίζει βούτυρο σε στρώσεις με λαχταριστό παγωτό με γεύση μαστίχας και γαρνιρισμένο με φιστίκι Αιγίνης . Ιδανικό κέρασμα για ξεχωριστές στιγμές.
Υλικά
Για το κανταΐφι
450g κανταΐφι (Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 
τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι.)
100g βούτυρο γάλακτος, λιωμένο


Για το σιρόπι
1 κούπα νερό (240ml)
1¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
1 μικρό ξυλάκι κανέλας


Για το παγωτό
200g τυρί κρέμα, κρύο από το ψυγείο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, κρύο από το ψυγείο
500ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
1-2 κ.γλ. σαλέπι
½ κ.γλ. μαστίχα
100g φυστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
TIPS
-Φροντίζουμε να βάλουμε αρκετές ώρες νωρίτερα το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος στο πιο κρύο ράφι του ψυγείου.

Εκτέλεση
Βγάζουμε το κανταΐφι από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει εντελώς.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140ºC στον αέρα ή 160ºC στις αντιστάσεις. Βάζουμε το κανταΐφι σε ένα βουτυρωμένο ορθογώνιο ταψί, με διαστάσεις 25x35cm ή λίγο μεγαλύτερο, και το ανοίγουμε καλά με τα δάχτυλά μας, ώστε να διαχωριστούν οι ίνες και να αφρατέψει. 
Το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας με τα δάχτυλα μας για να πάει παντού. Στρώνουμε το κανταΐφι ομοιόμορφα στο ταψί, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. 
Ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα ή στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για περίπου 80 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να χρυσίσει.

Όσο ψήνεται το κανταΐφι, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού) τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό λεμονιού και το ξυλάκι της κανέλας, ανακατεύοντας μόνο στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο και το περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι.

Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ) χτυπάμε με εξάρτημα σύρμα (ή το μίξερ χειρός) το τυρί κρέμα για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε 2-3 λεπτά ακόμη, φροντίζοντας να καθαρίσουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα, ώστε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. 
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το σαλέπι και τη μαστίχα και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, καθαρίζοντας ενδιάμεσα μια φορά ακόμη τα τοιχώματα του μπολ, μέχρι το μείγμα να πήξει, να αφρατέψει και σχηματιστούν απαλές κορυφές. Εξαιτίας των τριών υλικών θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, περίπου 15-20 λεπτά, αλλά τελικά το μείγμα θα πήξει και θα μεταμορφωθεί σε αφράτη σαντιγί.

Αδειάζουμε ⅓ το μείγματος σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό , προσθέτουμε τούφες από το σιροπιασμένο κανταΐφι και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς.
Συνεχίζουμε, εναλλάσσοντας τις στρώσεις παγωτού με κανταΐφι και ξηρούς καρπούς. 
Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια του παγωτού και το βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά. 
Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 10−15 λεπτά.

πηγη::kouzinista.gr

1 σχόλιο: