Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικες μίνι σοκολατένιες πουτίγκες


Στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε μερικές χώρες της Κοινοπολιτείας, η πουτίγκα είναι μια γενική έννοια για το επιδόρπιο.

Η πουτίγκα διακρίνεται σε δύο τύπους. Η ονομασία της πιθανόν να προέρχεται από τη γαλλική λέξη boudin, η οποία με τη σειρά της είναι λατινογενής προερχόμενη από τη botellus που σημαίνει "μικρό λουκάνικο".

Ο πρώτος τύπος πουτίγκας είναι μια συμπαγής μάζα που φτιάχνεται με την ανάμιξη διαφόρων υλικών μαζί με αλεύρι ή δημητριακά. Οι πουτίγκες παρασκευάζονται με τρεις τρόπους: ψήσιμο, βράσιμο ή στον ατμό.
Αυτός ο τύπος πουτίγκας είναι γνωστός και στις Βρετανικές Νήσους και μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως πιάτο ή ως επιδόρπιο. Στην Αυστραλία η λέξη πουτίγκα αναφέρεται στον πρώτο τύπο, δεν αποκλείεται όμως να αναφέρεται και στο δεύτερο τύπο, που περιγράφεται παρακάτω. Η πουτίγκα είναι λιγότερο γνωστή στις Η.Π.Α.

Πολλές από τις πουτίγκες του πρώτου τύπου θυμίζουν κέικ, δεδομένου ότι συγκρατούν υγρασία στο εσωτερικό τους και συνήθως σερβίρονται σε μεγάλα κομμάτια, παρά σε λεπτές φέτες. Οι γλυκιές πουτίγκες συνήθως συνοδεύονται από σαντιγί ή παγωτό. 


Υπέροχες χριστουγεννιάτικες μίνι σοκολατένιες πουτίγκες. Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας, αυτό το υπέροχο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα στις γιορτινές μέρες.



Υλικά 
(Μερίδες: 24)


150 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
200 γρ. σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας, κομμένη σε μικρά κομματάκια
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, πολύ ψιλή κρυσταλλική
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
Για το γαρνίρισμα:

100 γρ. σοκολάτα λευκής κουβερτούρας, κομμένη σε μικρά κομματάκια
6 πράσινα κερασάκια γλασέ, κομμένα στη μέση και μετά σε φετούλες
6 κόκκινα κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα σε πολύ μικρά καρεδάκια
Εκτέλεση 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις και βουτυρώνετε ένα τηγάνι με 24 εγκοπές (για muffins), χωρητικότητας 1,5 κ.σ. μείγμα. Εναλλακτικά βουτυρώνετε 24 αντίστοιχες θήκες για muffins ιδίας χωρητικότητας.

Λιώνετε σε μπεν μαρί, η σε φούρνο μικροκυμάτων, τα κομματάκια βουτύρου με τα κομματάκια μαύρης σοκολάτας, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Την αφαιρείτε από τη φωτιά, προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί και αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και γίνει χλιαρό.

Μόλις χλιαρίνει το μείγμα ρίχνετε τα αυγά και τη βανίλια χτυπώντας διαρκώς με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν. Κοσκινίζετε από πάνω το αλεύρι και το κακάο, χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μοιράζετε ισομερώς το μείγμα στις εγκοπές (ή στις θηκούλες για muffins), ισιώνετε με ένα μικρό κουταλάκι την επιφάνειά τους και το αφήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 12-14 λ περίπου ή μέχρι η επιφάνειά τους είναι σταθερή στην αφή. Τα αφήνετε μέσα στο ταψί ή τις θηκούλες να “σταθούν” για 5 λ και στη συνέχεια τα αναποδογυρίζετε σε σχάρα και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Για το γαρνίρισμα: 
Λιώνετε σε μπέν μαρί ή σε φούρνου μικροκυμάτων τα κομματάκια λευκής κουβερτούρας, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα. 
Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ρίχνετε λίγο μείγμα λιωμένης σοκολάτας πάνω από κάθε μια mini πουτίγκα αφήνοντας τη περίσσια σοκολάτα να τρέξει προς τα κάτω.
Μεταφέρετε τις πουτίγκες από τη σχάρα σε πιατέλα σερβιρίσματος και τις γαρνίρετε με τα κερασάκια γλασέ περίπου όπως το σχέδιο της φωτογραφίας. Τα σερβίρετε και τα απολαμβάνετε.


πηγη:sintayes.gr/
el.wikipedia.org





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου