Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί πρασινίζει ο κρόκος του αυγού όταν το βράζουμε αρκετά


Ας τα πάρουμε με την σειρά. Κατά την διάρκεια του βρασμού το αυγό σκληραίνει. Αυτό οφείλεται στο μεταβολή που υφίστανται οι πρωτεΐνες που περιέχει το αυγό με την άνοδο της θερμοκρασίας. Η μεταβολή αυτή ονομάζεται μετουσίωση και κατά αυτή αλλάζει η δομή τους.

Παράλληλα με αυτή την αλλαγή, το θείο που περιέχεται στις πρωτεΐνες, ενώνεται με το υδρογόνο, δημιουργώντας το γνωστό δύσοσμο αέριο υδρόθειο, χαρακτηριστικό στα χαλασμένα αυγά. Σε αυτό οφείλεται το πράσινο χρώμα του βραστού αυγού.


Σημαίνουν όλα αυτά πως αν δούμε πράσινο χρώμα στο βρασμένο μας αυγό, μάλλον πρέπει να το πετάξουμε; Κάθε άλλο. Διότι η ποσότητα υδρόθειου που απελευθερώνεται στο αυγό είναι τόσο μικρή που δεν δημιουργεί απολύτως κανένα κίνδυνο για την υγεία. Άλλωστε, ο κρόκος του αυγού περιέχει σίδηρο, ο οποίος μέσα από την βράση απελευθερώνει φωσβιτίνη, η παρουσία της οποίας είναι ένας επιπλέον λόγος για αυτό το πράσινο χρώμα. Πολλές φορές μάλιστα, θα δείτε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και με τα τηγανιτά αυγά όταν χρησιμοποιείτε τηγάνι σιδήρου.

Για να απαντήσουμε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: όχι, το πράσινο χρώμα που συναντάμε στα βραστά αυγά δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ανησυχούμε. Για την ακρίβεια, η γεύση που παίρνει το αυγό σε αυτό το σημείο είναι και πολύ νόστιμη και μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς κανέναν φόβο και χωρίς καμιά ενοχή.

πηγη:itrofi.gr

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου