Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Οικονομικές και κοντινές στην Αθήνα εξορμήσεις!




Η Καθαρά Δευτέρα είναι ιδιαίτερη περίπτωση τριημέρου. Γιατί είναι σχεδόν άνοιξη. Γιατί, ακόμα και με χειμωνιάτικο καιρό, μας θυμίζει ότι η άνοιξη είναι κοντά. Γιατί είναι πάντα το πρώτο επίσημο τριήμερο του χρόνου. Γιατί έχει καρναβάλια, αν σ’ αρέσουν, μεζέδες που σπάνια τρώμε τον υπόλοιπο χρόνο, και –κυρίως– καλές αφορμές για (κοντινές ή λιγότερο κοντινές) εκδρομές.

Εντάξει, έχει ενίοτε και τσιμπημένες τιμές στους δημοφιλείς προορισμούς της –επειδή ακριβώς έχει και δημοφιλείς προορισμούς, αυτoύς με τα καρναβάλια. Έχει, όμως, και μια χαρά οικονομικές εναλλακτικές, αν ξέρεις πού να ψάξεις. Ή αν έχεις εμάς, να κάνουμε το ψάξιμο για ‘σένα.

Τατόι: Παλάτια …δάση και αμπελώνες
Μόλις 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, ένα καταπράσινο κτήμα και σαράντα ιστορικά κτίρια μας περιμένουν για μια ωραία σαββατιάτικη ή κυριακάτικη βόλτα στα πρώην βασιλικά λημέρια. 



Εδώ, στην τεράστια έκταση της Δεκέλειας, από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου μπορείτε να ανακαλύψετε κρυμμένα μονοπάτια με δέντρα που αρχίζουν να παίρνουν τα ανοιξιάτικατους χρώματα, να παρακολουθήσετε ξεναγήσεις του Σωματείου Φίλων του Κτήματος, να κάνετε ποδήλατο, να καθίσετε με τα παιδιά για πικνίκ όσο ο καιρός είναι καλός και να ακολουθήσετε την όμορφη διαδρομή μέχρι την τεχνητή λίμνη Κιθάρα με την φοβερή θέα στην Αττική. Περισσότερα για το Κτήμα θα βρείτε εδώ και την δική μας φωτο-ξενάγηση εδώ


Βορειανατολική Αττική: Καταρράκτες και ελάφια Μπορεί μια αστική μονοήμερη να αποδειχθεί… άγρια; Κι όμως, στην βορειανατολική Αττική, γίνεται. 


Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ένα ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον με περισσότερα από 350 διαφορετικά είδη ζώων από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Οι κροκόδειλοι συναντούν τις βίδρες, και τα μαϊμουδάκια τα γλυκύτατα δελφίνια, σε μια περιήγηση που θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες. Σημειώστε ότι τα παιδιά θα το λατρέψουν, καθώς πέρα από τα ζώα, μπορούν να εκτονωθούν και στους ειδικούς χώρους, όπως το καρουζέλ ή η γωνιά με τα διαδραστικά παιχνίδια. Η είσοδος στοιχίζει 16€ για ενήλικες και 12€ για παιδιά, ενώ υπάρχουν και ειδικές οικογενειακές προσφορές. Συνεχίστε τη μέρα σας στο γειτονικό McArthur Glen. Και ξεκινήστε για την τελευταία στάση της μονοήμερης, στο Ντράφι. 


Ένα τέταρτο οδήγησης μακριά, στους πρόποδες της Πεντέλης, κρύβεται άλλο ένα «άγριο» μυστικό της περιοχής, ο καταρράκτης της Πεντέλης με τα νερά που πέφτουν από ύψος οκτώ μέτρων, σε ένα όμορφο σκηνικό, ό,τι πρέπει για να κλείσετε τη μέρα σας με γεύση από φύση προτού επιστρέψετε στο κλεινόν άστυ. Οδηγίες για να τον βρείτε θα δείτε σε αυτό εδώ το χάρτη, εδώ.  

Αισθητικό Άλσος Υμηττού 
Το πολύπαθο δάσος της Καισαριανής, σε πείσμα των εμπρηστών, διαθέτει ακόμα πεύκα, κουκουναριές, κυπαρίσσια, βελανιδιές και ευκάλυπτους, που απλώνουν τα φύλλα τους μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Οι πιο βατές βόλτες ξεκινούν από το αναψυκτήριο της Καισαριανής, στη θέση Καλοπούλα. 



Από εδώ, ακολουθώντας το σηματοδοτημένο δασικό μονοπάτι, θα φτάσετε στη Μονή Καισαριανής, στο λόφο των Ταξιαρχών και στα ξέφωτα που αντικρίζουν τον Σαρωνικό. Μια διαφορετική διαδρομή με αφετηρία την Καλοπούλα είναι αυτή προς τον βυζαντινό Πύργο της Ανθούσσας, μέσα από το μονοπάτι «10». Αν χρειάζεστε καθοδήγηση, μία φορά τον μήνα εκδράμει οργανωμένα στον Υμηττό ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας 
Ανάμεσα στις 16 κορυφές της Πάρνηθας, «φωλιάζουν» έλατα και πεύκα σε μια τεράστια έκταση που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός. Πιο χαμηλά, βρίσκουμε και κουμαριές, πλατάνια και λεύκες – η Πάρνηθα άλλωστε φημίζεται ως ένα από τα πιο πυκνοδασωμένα βουνά της χώρας. 


Οι πηγές του δάσους είναι δεκάδες, μεταξύ των οποίων και η περίφημη «Κιθάρα», που τροφοδοτούσε από την αρχαιότητα το Αδριάνειο υδραγωγείο. Οι μύθοι συνδέουν τα σπήλαια και τα βάραθρα του βουνού με τον Πάνα και τις Νύμφες, ενώ στα (άνω των 250 χιλιομέτρων) μονοπάτια του δάσους αναλαμβάνουν να μας καθοδηγήσουν οργανωμένα τα δύο καταφύγια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το Φλαμπούρι και το Μπάφι

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος 
Αν σας ρωτούσαν πού βρίσκεται ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Ελλάδας, το πιθανότερο είναι ότι θα απαντούσατε τις ακριβείς συντεταγμένες του βοτανικού κήπου της γεωπονικής σχολής, που έδωσε το όνομά του και στην περιοχή που τον φιλοξενεί… Και θα κάνατε λάθος. Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, στο λόφο Χαϊδαρίου, σχεδόν δίπλα στη Μονή Δαφνίου, είναι ο μεγαλύτερος/ ομορφότερος/ εντυπωσιακότερος και άλλα υπερθετικά βοτανικός κήπος της Ανατολικής Ευρώπης.

Είναι, επίσης, ο μόνος βοτανικός κήπος στον κόσμο που διαθέτει «ιστορικό τμήμα», που φιλοξενεί φυτά που αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα –όπως ο νάρθηκας, Ferula communis, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει στους ανθρώπους ή το κώνειο, Conium maculatum, που σκότωσε τον Σωκράτη.
Εντυπωσιαστήκατε; 




Εδώ βρείτε τον δρόμο σας, ακολουθώντας τον χάρτη του in2life.gr που θα βρείτε εδώ
Μόνο ξεκινήστε νωρίς, γιατί ο κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό μόνο μέχρι τις 14.00 τις καθημερινές, και μέχρι τις 15.00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Και βέβαια θα χαρείτε το καφεδάκι σας κάτω από τα δέντρα στο όμορφο καφέ που υπάρχει και που δένει απόλυτα με το περιβάλλον.


πηγη:in2life.gr/Ηρώς Κουνάδη
















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου