Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Πολιτικός Γάμος:Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

To 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Έως τότε ίσχυε η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου (θρησκευτικός γάμος), που είχε καθιερωθεί με Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού το 893 μ.Χ. («Μη ερρώσθαι τα συνοικέσια άνευ της ιεράς ευλογίας»).

Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του '30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.

Η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας μόνο τον θρησκευτικό γάμο έως το 1982, παραβίαζε τη θεμελιώδη αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και δημιουργούσε μία σειρά από προσωπικά αδιέξοδα σε αλλόθρησκους, άθεους και όσους ήθελαν να συνάψουν τέταρτο γάμο.Η αναγνώριση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου «Κυβέρνηση της Αλλαγής». Μία βαθιά εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, αλλά και μία πράξη συμβιβασμού με ένα προαιώνιο θεσμό, όπως η Εκκλησία.

Θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 1250/82 (ΦΕΚ Α 46/07.04.1982), που κατέστησε ίσου κύρους τον πολιτικό και τον θρησκευτικό γάμο (διαζευκτικό σύστημα), χωρίς ο νομοθέτης να προχωρήσει στο υποχρεωτικό του πολιτικού γάμου, όπως ζητούσε η προοδευτική διανόηση και ήταν το καθεστώς στις Δυτικές Χώρες. Μεγάλη ήταν η αντίδραση στο χώρο της Εκκλησίας, η οποία κάμφθηκε από τη διάθεση συνδιαλλαγής του τότε αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Με το Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την τέλεση του πολιτικού γάμου. Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα έγινε στις 18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας, μεταξύ της ντόπιας Σταματούλας Πλακίδα και του Δημήτρη Μαύρου από τη Νάξο.


Σε επίπεδο δημοφιλίας, η κυριαρχία του θρησκευτικού γάμου έναντι του πολιτικού υπήρξε σχεδόν απόλυτη μέχρι την αλλαγή του αιώνα, με το ποσοστό των θρησκευτικών γάμων να ξεπερνά το 90% του συνολικού αριθμού τους. Η θρησκευτικότητα του λαού μας, αλλά και η τάση επίδειξης του νεοέλληνα, λόγω και της λαμπρότητας της τελετής, συνέβαλαν στη συντριπτική αποδοχή του θρησκευτικού γάμου από την ελληνική κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, οι δημοτικές αρχές, που έχουν αναλάβει την τέλεση των πολιτικών γάμων, τον αντιμετώπιζαν μάλλον ως μία απλή διεκπεραιωτική πράξη, όπως η έκδοση ενός πιστοποιητικού.

Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Ο πολιτικός γάμος άρχισε να κερδίσει σταδιακά έδαφος και το 2012 έγινε η μεγάλη ανατροπή, βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που ανακοινώθηκαν την 1η Αυγούστου του 2013, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους θρησκευτικούς (51,8% έναντι 48,2%).


Τι χρειάζεται να ξέρετε πριν παντρευτείτε με πολιτικό γάμο.

Μπορεί ο πολιτικός γάμος να αποτελεί μία εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση, αλλά χρειάζεται κι αυτός την προετοιμασία του. Αν μάλιστα θέλετε να παντρευτείτε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, μην το αφήσετε τελευταία στιγμή, γιατί το Δημαρχείο μπορεί να έχει περισσότερη κίνηση από ότι φαντάζεστε. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις όλα όσα πρέπει να κάνεις για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε και οι δύο είναι να βγάλετε άδεια πολιτικού γάμου, ο καθένας ξεχωριστά, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον Δήμο μόνιμης κατοικίας σας.
Αίτηση για χορήγηση άδειας γάμου που θα σας δώσει η υπηρεσία.


Επίσης χρειάζεστε:
-Ένα φωτοαντίγραφο της ταυτότητας σας μαζί με την πρωτότυπη.
-Ένα παράβολο δημοσίου των 15 €
-Ένα αποδεικτικό στοιχείο της κατοικίας σας, όπως ένα λογαριασμό της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ ή τη φορολογική σας δήλωση.
-Τη ληξιαρχική πράξη γέννησης σας που θα την πάρετε από το ληξιαρχείο του τόπου γέννησης σας.
-Ένα πιστοποιητικό γέννησης από το οποίο να προκύπτει ότι είστε άγαμοι ή διαζευγμένοι.
-Μία υπεύθυνη δήλωση του άρθρ. 8 του Ν.1599/86, η οποία συμπληρώνεται και υπογράφεται στο γραφείο πολιτικών γάμων του Δήμου.
-Δύο φύλλα εφημερίδας στην οποία θα έχετε κάνει αναγγελία του πολιτικού γάμου σας και στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται τα ονόματα και τα επώνυμα τα δικά σας αλλά και των γονιών σας, ο τόπος κατοικίας σας και ο τόπος που θα τελεστεί ο γάμος.
-Κατάθεση κοινής αίτησης στο Δήμο (αφού παραλάβετε τις άδειες του γάμου) με την οποία ζητάτε την τέλεση του πολιτικού γάμου και οριστικοποιείτε την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο που θέλετε να γίνει ο γάμος.
-Δύο μάρτυρες άνω των 18 με τις ταυτότητές τους (την ημέρα του γάμου).

Ο πολιτικός γάμος μπορεί να έχει διάφορες εκδοχές και versions. Η ύπαρξή του άλλωστε δεν αποκλείει και τον θρησκευτικό, αντιθέτως, σας δίνει όσο χρόνο χρειάζεστε για να τον ετοιμάσετε με την ησυχία σας. Αν πάλι τον επιλέξετε από άποψη, τότε ακόμα καλύτερα! Κάποια δημαρχεία, παρέχουν το “σκηνικό” για έναν ονειρεμένο πολιτικό γάμο που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει έναν θρησκευτικό! Η επιλογή είναι δική σας!

Πως ο πολιτικός γάμος σας μπορεί να γίνει η απόλυτη διασκέδαση.


Φτιάξτε την κατάλληλη ατμόσφαιρα!
Προτού ''καταλήξετε'' στο δημαρχείο, ρωτήστε αν ο δήμαρχος μπορεί να τελέσει το γάμο στο χώρο του wedding party σας, τον οποίο θα έχετε ήδη διακοσμήσει. Έτσι η τελετή του γάμου θα πάρει άλλη μορφή και αίσθηση! Αν πάλι δεν μπορεί να σας παντρέψει εκτός δημαρχείου, επιλέξετε το δημαρχείο που κάνει γάμους και απογεύματα Παρασκευής για να το συνδυάσετε με after wedding drinks με τους φίλους σας.

Φορέστε κάτι το διαφορετικό!

Ο πολιτικός γάμος είναι συνήθως για εκείνες τις νύφες που δεν έχουν ονειρευτεί ποτέ τον εαυτό τους με το κλασικό νυφικό. Ένα cocktail dress με 50’s αναφορές θα δώσει ξεχωριστή πινελιά στο νυφικό σας στυλ ή αν λατρεύετε τα αξεσουάρ μαλλιών, τότε μια vintage κουάφ θα σας μεταμορφώσει σε style icon. Οι γαμπροί από την άλλη έχετε το ελεύθερο να μην περιοριστείτε σε ένα κλασικό -συχνά βαρετό- κουστούμι! Sneakers, funky πουκάμισα, στενά παντελόνια σε πολλές αποχρώσεις -μπορντό, βαθύ κίτρινο, λαδί- παπιγιόν ή ό,τι άλλο σας φτιάχνει το κέφι θα απογειώσει το outfit σας.


Μην ξεχνάτε τα λουλούδια
Κάθε νύφη χρειάζεται μια όμορφη ανθοδέσμη. Έτσι λοιπόν βρείτε το ανθοπωλείο ειδικεύεται στο γάμο, μία ή δύο εβδομάδες πριν από το γάμο σας και δείτε τι έχουν να σας προτείνουν. Επίσης μπορείτε να ζητήσετε και κάποιον διακριτικό στολισμό για το χώρο που θα γίνει ο γάμος.

Μπομπονιέρες ή ένα διαφορετικό happening!
Εφόσον ο γάμος τελεστεί στο δημαρχείο, αντί για
μπομπονιέρες παραγγείλτε ένα ρετρό καρότσι που ετοιμάζει μαλλί της γριάς ή popcorn. Εναλλακτικά, κανονίστε να σας περιμένει έξω από το δημαρχείο η αγαπημένη σας μπάντα για να ''ντύσει'' μουσικά την έξοδο σας.

Στείλτε προσκλητήρια 
Δεν είναι απαραίτητο να στείλετε πανάκριβα και εντυπωσιακά προσκλητήρια. Μπορείτε κάλλιστα να βρείτε πιο διακριτικά και οικονομικά για να στείλετε στην οικογένειά σας και σε καλούς φίλους, είτε για την τελετή είτε για την δεξίωση μετά.

Προσλάβετε επαγγελματία φωτογράφο
Πρόκειται για φωτογραφίες που θα τις χαζεύετε για μια ολόκληρη ζωή, οπότε προσλάβετε έναν επαγγελματία φωτογράφο για αυτή την τόσο σημαντική ημέρα. Μην επαναπαυτείτε στις φωτογραφίες που θα τραβήξουν οι καλεσμένοι σας, ειδικά αν πρόκειται για φωτογραφίες τραβηγμένες από το κινητό τους. Ακόμη όμως και ένας φίλος ή συγγενής με μια πραγματικά καλή και επαγγελματική φωτογραφική μηχανή πιθανότατα δεν θα καταφέρει να απαθανατίσει όλα τα στιγμιότυπα που είναι σημαντικά για σας. Άλλωστε είναι προτιμότερο να διασκεδάσει ως καλεσμένος και όχι να έχει την ευθύνη της φωτογράφησης.


Διοργανώστε το πάρτυ του γάμου σας!
Διασκεδάστε με τους φίλους σας στο αγαπημένο σας μπαράκι ή στο μαγαζί που βγήκατε το πρώτο σας ραντεβού. Φροντίστε να υπάρχει fingerfood και άφθονο αλκοόλ και διασκεδάστε μέχρι το πρωί.


πηγη:sansimera.gr/yes-i-do.gr/ladylike.gr/gamos-portal.gr0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου