Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Τριχόπτωση:Η εποχιακή τριχόπτωση τι είναι και οδηγίες για την αντιμετώπιση της

  No comments    
categories: 







Την άνοιξη και μετά το καλοκαίρι πολλοί από εμάς παρατηρούμε αυξημένη τριχόπτωση και αυτό είναι φυσικό να μας προκαλεί ανησυχία ή ακόμα και άγχος.
Και αυτό γιατί η απώλεια των μαλλιών, εφόσον τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο γοητείας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ψυχολογία μας.

Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για την εποχιακή τριχόπτωση, η οποία εμφανίζεται συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη, είναι παροδικό και αναστρέψιμο φαινόμενο και δεν θα πρέπει επομένως να μας ανησυχεί.

Τι συμβαίνει όμως αν παρατηρούμε αρκετά έντονη τριχόπτωση που επιμένει για σημαντικό χρονικό διάστημα;
Τότε θα πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω τα αίτια της τριχόπτωσης γιατί πλέον δεν θεωρείται εποχιακή τριχόπτωση αλλά πιθανότητα οφείλεται σε άλλους παράγοντες.
Το πιο συχνό είδος τριχόπτωσης είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία, η οποία είναι η συνήθης τριχόπτωση που εμφανίζουν οι άνδρες και οφείλεται στην κληρονομικότητα.
Για τις γυναίκες, η τριχόπτωση συνήθως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, σε διατροφικές ανεπάρκειες, σε έντονο stress ή κούραση, στην εμμηνόπαυση, σε χρήση διαφόρων φαρμακευτικών αγωγών, σε διάφορες παθήσεις κα.


Ο φυσιολογικός κύκλος των μαλλιών

Έχουμε περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες.
Ο αριθμός αυτός είναι γενετικά προγραμματισμένος. Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει 3 φάσεις :
Αναγενή φάση, που διαρκεί 4-6 χρόνια στις γυναίκες.
Καταγενή φάση, που διαρκεί 3 εβδομάδες περίπου και υπάρχει υποστροφή της ανάπτυξης.
Τελογενής φάση, φάση απόπτωσης 2 έως 4 μήνες. 25 έως 60 τρίχες αποπίπτουν φυσιολογικά καθημερινά αλλά και 25 έως 60 νέοι κύκλοι ζωής της τρίχας ξεκινούν μ’αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός τριχών.


Οδηγίες για την περιποίηση των μαλλιών.


-Μπορείτε να λούζεστε όσο συχνά θέλετε, αρκεί να χρησιμοποιείτε τα σωστά σαμπουάν για τον τύπο των μαλλιών σας.
-Καταπολεμείστε την σμηγματόρροια και την πιτυρίαση (ξηρά ή λιπαρή) που συμβάλλουν στην τριχόπτωση, με συχνά λουσίματα.
-Κατά το στέγνωμα των μαλλιών μη χρησιμοποιείτε καυτό αέρα, κρατήστε περίπου 20 εκατοστά μακριά από τριχωτό κεφαλής το πιστολάκι και μη τραβάτε πολύ δυνατά τα μαλλιά με την βούρτσα αν κάνετε brushing.
-Αποφύγετε κτενίσματα που τραυματίζουν με τα τραβήγματα το τριχωτό κεφαλής.
-Προστατέψτε το τριχωτό κεφαλής από τον ήλιο μ’ένα καπέλο.
-Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τα αίτια της τριχόπτωσης και να υποδείξει την κατάλληλη αγωγή, τόσο τοπική όσο και συμπληρωματική με βιταμίνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία.
-Η τρίχα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, γι’ αυτό εντάξτε στο διαιτολόγιό σας πηγές πρωτεϊνών, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.
-Δεν υπάρχουν θαυματουργές θεραπείες για το τριχωτό της κεφαλής.

πηγη:medlabnews.gr/Θάλεια Γούτου, κοσμετολόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου