Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Αρμπαρόριζα: Αρωματική στη μαγειρική και καλλωπιστική στο χώρο σας



Η αρμπαρόριζα είναι ένα πολυετές, ποώδες, αειθαλές αρωματικό φυτό με έρπουσα άνάπτυξη που κατάγεται από τη Νότια Αφρική. Η αρμπαρόριζα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι και διαθέτει φύλλα οδοντωτά που αναδίδουν ένα έντονο άρωμα όταν τα τρίβεις. Η εποχή άνθισης της αρμπαρόριζας είναι την περίοδο Απριλίου-Μαΐου και σχηματίζει λουλούδια σε διάφορες αποχρώσεις του ροζ-μωβ.



Τι συνθήκες θέλει η αρμπαρόριζα για να φυτευτεί;
Η αρμπαρόριζα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα όταν βρεθεί σε ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις. Θέλει ελαφρύ αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση, καθώς οι ρίζες της δεν αντέχουν την υπερβολική υγρασία. 
Η αρμπαρόριζα δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε άγονα εδάφη, ωστόσο κατά τη φύτευση καλό είναι να προσθέτουμε κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά. Η αρμπαρόριζα είναι σχετικά ευαίσθητη στο ψύχος, γι’ αυτό άλλωστε την βλέπουμε κυρίως σε παράκτιες περιοχές όπου επικρατούν ήπιοι χειμώνες.


Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η αρμπαρόριζα;
Η αρμπαρόριζα έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα και είναι ανθεκτική σε έλλειψη νερού. Ποτίζουμε την αρμπαρόριζα μια φορά την βδομάδα, την εποχή της άνοιξης και του φθινόπωρου και δύο φορές τη βδομάδα, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. 
Σχετικά με τη λίπανση, η αρμπαρόριζα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα στην αρμπαρόριζα, κατά τις αρχές της άνοιξης, για να τονώσει την ανάπτυξη και την ανθοφορία της.

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η αρμπαρόριζα;
Κλαδεύουμε σχετικά ελαφρά την αρμπαρόριζα, στις αρχές της άνοιξης, διατηρώντας το σχήμα της σε συμπαγή μορφή, αφαιρώντας άρρωστα και ξερά κλαδάκια. 
Σε περιπτώσεις γηρασμένων ή παγετόπληκτων φυτών αρμπαρόριζας, κάνουμε πιο αυστηρό κλαδεμα για να ανανεώσουμε το φυτό. Ο πολλαπλασιασμός της αρμπαρόριζας γίνεται εύκολα με μοσχεύματα που παίρνουμε την εποχή της άνοιξης.


Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η αρμπαρόριζα;
Η αρμπαρόριζα είναι συγχρόνως αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό. Συγκεκριμένα, η αρμπαρόριζα πολύ συχνά φυτεύεται σε κήπους και καλλιεργείται σε γλάστρες στα μπαλκόνια για καλλωπιστική χρήση. Παράλληλα, τα φύλλα της αρμπαρόριζας συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε γλυκά του κουταλιού, σε μαρμελάδες, σε παγωτά καθώς και σε λουκούμια. 
Η αρμπαρόριζα θεωρείται από τα πιο εντομοαπωθητικά φυτά μαζί με το βασιλικό, το φασκόμηλο, τη λεβάντα, και το δενδρολίβανο.

Φτιάξτε με την αρμπαρόριζα

Οικιακό εντομοαπωθητικό 
Mπορούμε να φτιάξουμε ένα φυσικό οικιακό εντομοαπωθητικό βάζοντας 100 γραμμάρια φύλλων αρμπαρόριζας σε ένα λίτρο οινόπνευματος. Αφού αφήσουμε το διάλυμα σε σκοτεινό μέρος, για δυο βδομάδες μέχρι να λιώσουν τα φύλλα της αρμπαρόριζας, το σουρώνουμε και ψεκάζουμε στο σπίτι κάθε βδομάδα με το διάλυμα αρμπαρόριζας για να απωθήσουμε διάφορα έντομα.



Κεφαλονίτικο λικέρ αρμπαρόριζας

Η συνταγή του λικέρ αρμπαρόριζας με κρασί δεν είναι κάτι καινούργιο.Kυκλοφορούσε τόσο στις κουζίνες των προηγούμενων γενιών όσο και σήμερα στο διαδίκτυο
Η «κεφαλονίτικη» παραλλαγή χρησιμοποιεί για κρασί την Ρομπόλα που προσθέτει στο λικέρ μία νότα ακόμη μεγαλύτερης σπιρτάδας,τόσο στη γεύση όσο και στο άρωμα.


Υλικά
1.5 λίτρο Ρομπόλα 
(ή όποιο άλλο κρασί προτιμάτε, 
ροζέ, λευκό ή κόκκινο, ακόμη και ρετσίνα).
400 γραμμάρια ζάχαρη
30-40 φύλλα αρμπαρόριζας
1 ξυλάκι κανέλας (προεραιτικά).

Εκτέλεση
Η συνταγή είναι ιδιαίτερα εύκολη στην παρασκευή, χρειάζεται απλώς να πλύνεται καλά τα φύλλα της αρμπαρόριζας και να βάλετε μέσα σε γυάλινο μπουκάλι τα τρία συστατικά. Εάν θέλετε μπορείτε να χωρίσετε τα υλικά και να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια του κρασιού (750 ml το κάθε ένα) στις αντίστοιχες αναλογίες.
Το λικέρ χρειάζεται 15-20 μέρες για να αποκτήσει την κατάλληλη δύναμη και ομοιογένεια. Τις πρώτες μέρες ανακινήστε τα μπουκάλια ώστε να ανακατευτεί η ζάχαρη ενώ μετά την ολοκλήρωση τις διαδικασίας σουρώστε το λικέρ.

Σερβίρισμα
Μπορείτε να το σερβίρετε παγωμένο, προσθέτοντας προαιρετικά 1-2 φρέσκα φυλλαράκια αρμπαρόριζας και να το συνοδεύσετε με φρούτα όπως φράουλες, κάποιο γλυκό όπως τσίζκέικ ή να το πιείτε σκέτο κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα ή το δείπνο σας.


πηγη:mistikakipou.gr/kefalonitikanea.gr









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου