Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο Ποπολάρος




Πρωτοδημοσιεύτηκε με τον τίτλο ο "Αντάρτης" το 1913.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972 και έκοψε 212.276 εισιτήρια. Ήρθε στην 18η θέση σε 90 ταινίες. Οι εξωτερικές σκηνές της ταινίας είναι όλες γυρισμένες στην Ζάκυνθο.
 


Στις 14/02/1933 - 12/03/1933 ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο και το 1975-1976 ανέβηκε από το  Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Υπόθεση
Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα και στα Επτάνησα ( στη Ζάκυνθο συγκεκριμένα ) υφίσταται ακόμη η ταξική διάκριση μεταξύ μεγαλογαιοκτημόνων αρχόντων και αστών ποπολάρων. 
Ένα καλοκαίρι στη Μπόχαλη, στα κτήματα του κόντε Δημαρά, η όμορφη και κακομαθημένη κόρη του Έλντα πλήττει με τα δύο ανόητα εξαδέλφια της κι αφήνει να την πλησιάσει ένας γοητευτικός ποπολάρος φοιτητής της νομικής, ο Ζέπος Πεμπονάρης. 


Με την επιστροφή τους στην πόλη, ο Ζέπος, ο οποίος νομίζει ότι η Έλντα αφενός τον αγαπάει και αφετέρου δεν αποδέχεται τις κοινωνικές διακρίσεις, κάνει το μοιραίο σφάλμα να τη χαιρετήσει δημόσια –κάτι που στους αριστοκρατικούς κύκλους του νησιού θεωρείται μεγάλη προσβολή. 
Η κοινωνική κατακραυγή και ο όρκος του κόντε Δημαρά να πάρει εκδίκηση, αναγκάζουν τον Ζέπο να φύγει στην Αθήνα. Η αγάπη, όμως, τον οπλίζει με δύναμη και θάρρος, τον κάνει να επιστρέψει και να εναντιωθεί στην κάστα των ευγενών, και τελικά να κερδίσει την αγαπημένη του κοντεσίνα.

Γρηγόριος Ξενόπουλος
Ο Ξενόπουλος ήταν πολυγραφότατος συγγραφέας. Έγραψε πάνω από 80 μυθιστορήματα και πλήθος διηγημάτων. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1888 με το μυθιστόρημα " Ο "ανθρωπος του κόσμου".


Το 1894 ανέλαβε τη διεύθυνση της Εικονογραφημένης Εστίας, το 1896 έγινε αρχισυντάκτης του περιοδικού Η Διάπλασις των Παίδων, του οποίου ήταν και συνδρομητής κατά τα παιδικά του χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η υπογραφή του Σας ασπάζομαι, Φαίδων, που χρησιμοποιούσε στις επιστολές που υποτίθεται έστελνε στο περιοδικό.
Ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα Εστία, το οποίο εκδίδεται ακόμα και σήμερα.Μαζί με τους Παλαμά, Σικελιανό και Καζαντζάκη ίδρυσε την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.Το 1931 έγινε ακαδημαϊκός.

Συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών στις οποίες δημοσίευε μελέτες, άρθρα, διηγήματα και μυθιστορήματα.

Τα έργα του ταξινομούνται είτε στη Ζάκυνθο είτε στην Αθήνα και ο Ξενόπουλος έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των 2 Σχολών, της Αθηναϊκής και της Επτανησιακής. Θεωρείται ο εισηγητής του "αστικού μυθιστορήματος", δηλαδή του μυθιστορήματος που διαδραματίζεται στα αστικά κέντρα. Βασικό θέμα στα έργα του είναι ο έρωτας, κυρίως έρωτας μεταξύ ατόμων από διαφορετικές τάξεις.

Ο Ξενόπουλος, αν και προερχόταν από εύπορη οικογένεια δεν ήταν
αριστοκράτης. Παρακολουθούσε ωστόσο τα προβλήματα των ανερχόμενων αστών όσο και των πιο φτωχών. Ερχόμενος στην Αθήνα έφερε μαζί του την ιδέα του ανθρωπιστικού σοσιαλισμού. Ο Ξενόπουλος πίστευε σ΄ ένα σοσιαλισμό που θα άλλαζε την κοινωνία χωρίς βίαιες ανατροπές.
Ο Ξενόπουλος έγραψε συνολικά 46 διαφορετικά θεατρικά έργα.


Για το θέατρο στο ραδιόφωνο
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί Άννα Παϊτατζή, Βάσος Ανδρονίδης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Μαίρη Παραδέλλη, Βούλα Χαριλάου, Βασίλης Μητσάκης, Λουίζα Ποδηματά, Κώστας Καστανάς, Νόνικα Γαληνέα, Ματίνα Καρρά, Κυριάκος Κατριβάνος, Λουκιανός Ροζάν* *Σκηνοθεσία Σπύρος Μηλιώνης*




πηγη:el.wikipedia.org/tainiothiki.gr/finosfilm.com




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου