Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Υπολογίστε τη μισή δόση μιας συνταγής


Πόσες φορές σας έχει τύχει, να θέλετε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα και όχι μία δόση από μία συνταγή; Το συνηθέστερο είναι να επιλέγουμε να φτιάξουμε τη μισή δόση, διπλή, ή 1,5 φορά τη δόση.

Για να φτιάξετε διπλή δόση, διπλασιάζετε τα υλικά. Αν όμως θέλετε να φτιάξετε τη μισή δόση της συνταγής, θα πρέπει να υπολογίσετε την μισή ποσότητα στα υλικά που ζητάει η συνταγή.

Όταν τα υλικά μετρώνται σε γραμμάρια ή ml, το να βρεις τη μισή δόση είναι εύκολο. Όταν όμως τα υλικά δίνονται σε φλιτζάνια ή κουταλιές, τότε, το να βρεις ακριβώς το μισό της δόσης, είναι αρκετά μπελαλίδικο!

Ο παρακάτω πίνακας θα σας λύσει τα χέρια! Αφού σας δίνει την ολόκληρη δόση και την μισή, σε φλιτζάνια, μέρη του φλιτζανιού, κουταλιές σούπας και γλυκού. Έτσι αν αναρωτιέστε πχ πώς θα μετρήσετε το μισό του 1/3 φλιτζανιού, πάτε στον πίνακα και βλέπετε ότι το μισό του είναι: 2 κουταλιές της σούπας+2 κουταλάκια του γλυκού!

Η αριστερή στήλη δίνει την ολόκληρη ποσότητα που μπορεί να σας ζητάει η συνταγή και η δεξιά στήλη, δίνει τη μισή ποσότητα.



πηγη:argiro.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου