Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Πως θα φτιάξετε και θα καταναλώσετε σωστά τα αφεψήματα

  No comments    
categories: 

H παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που έχει ως βάση το φρέσκο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψωμί ολικής άλεσης, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιελάμβανε επίσης και την περιοδική χρήση των βοτάνων που με τον μοναδικό συνδυασμό φυσικών ιχνοστοιχείων έχει σημαντικό ρόλο στην τόνωση του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας. 

Η περιοδικότητα της χρήσης, το είδος της οποίας ποικίλλει από βότανο σε βότανο, αποτέλεσε και αποτελεί σοφή πρακτική, διότι προστατεύει από παρενέργειες που έχουν ορισμένα από αυτά, σε περιπτώσεις καθημερινής κατανάλωσης.

Στο παρόν άρθρο αναφέρονται τα πιο κοινά χρήσιμα βότανα της παραδοσιακής διατροφής που χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα :

ΧΑΜΟΜΗΛΙ: Είναι καταπραϋντικό, ηρεμιστικό, χωνευτικό
ΘΥΜΑΡΙ: Είναι ενισχυτικό του αναπνευστικού συστήματος
ΚΟΛΙΑΝΤΡΟΣ: Αποτελεί φυσικό τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος και χωνευτικό
ΛΟΥΙΖΑ: Αποτελεί φυσικό αναλγητικό και ενισχυτικό του ουροποιητικού, του αναπνευστικού συστήματος και των αρθρώσεων
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ: Είναι φυσικό ενισχυτικό του αναπνευστικού, χωνευτικό, φυσικό αγχολυτικό
Χαμομήλι

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ: Αποτελεί φυσικό αγχολυτικό
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ: Αποτελεί φυσικό αγχολυτικό και υπνωτικό, τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος, εφιδρωτικό
ΜΟΛΟΧΑ: Αντιφλογιστική σε φλεγμονές του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού
ΡΙΓΑΝΗ: Τονωτικό του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού και του μυοσκελετικού συστήματος, εμμηναγωγό
ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ Η ΡΟΛΟΓΙΑ: Δρα ως αγχολυτικό, υπναγωγό, σε γαστρεντερικές διαταραχές
ΤΙΛΙΟ: Δρα ως τονωτικό του αναπνευστικού και του νευροφυτικού συστήματος, ως αντίδοτο σε φλεγμονές, σε πονοκεφάλους
ΑΓΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ: Τονώνει το ανοσοποιητικό, ομαλοποιεί τη λειτουργία του πεπτικού και ουροποιητικού ΕΛΙΑ: Ρυθμιστικό της χοληστερίνης και του μεταβολισμού
ΤΣΑΙ: Διεγερτικό του σώματος και του εγκεφάλου, στυπτικό
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ: Αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό του στομάχου, τονωτικό του νευρικού συστήματος.


Τήλιο

Πώς φτιάχνονται τα αφεψήματα;
Για να φτιάξουμε ένα αφέψημα από οποιοδήποτε βότανο ή αρωματικό φυτό, το βράζουμε σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας ανά 3 περίπου φλιτζάνια νερό, για 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει άλλα 10 λεπτά, και σουρώνουμε.
Εναλλακτικά, βάζουμε τα φύλλα ή τα άνθη του φυτού της επιλογής μας σε ένα φλιτζάνι και προσθέτουμε βρασμένο νερό. Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά και σουρώνουμε.
Τα αφεψήματα είναι σωστά γιατρικά, το καθένα στον τομέα του –αρκεί βέβαια, όπως και με τα παραδοσιακά φάρμακα, να μην το παρακάνετε: μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, συμβουλεύει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη στο Iatronet.gr.


Τι πρέπει να ξέρετε όταν χρησιμοποιείτε βότανα:

1. Μην προβαίνετε μόνοι σας σε χρήση των βοτάνων για ιατρικά προβλήματα χωρίς την καθοδήγηση έμπειρου ιατρού με ανάλογη εμπειρία.
Οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων είναι εξαιρετικά μεγαλύτερες των ελάχιστων δόσεων που χρησιμοποιούνται κατά τη διατροφική χρήση των βοτάνων και επιπρόσθετα τα βότανα χορηγούνται με συστηματικότητα σε ενδεικνυόμενες δραστικές δοσολογίες. Στις δοσολογίες αυτές το βότανο μπορεί να εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες εάν έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία ή δεν καθοριστεί σωστά η δοσολογία.

2. Μην αγοράζετε βότανα από πλανόδιους πωλητές.
Η συλλογή του βοτάνου πρέπει να υπακούει σε προδιαγραφές. Ορισμένες από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών (π.χ. τοξική βλάβη ήπατος) που παρατηρούνται στην κλινική πράξη προκαλούνται από βότανα που συλλέγονται με ακατάλληλο τρόπο κατά τη συγκομιδή με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επικίνδυνες προσμίξεις όπως υπολείμματα δηλητηριωδών μανιταριών ή ουσιών με τοξική για τα εσωτερικά όργανα δράση.

3. Να προτιμάτε βότανα που τυποποιούνται από σοβαρές επώνυμες εταιρείες.
Μία εταιρεία που ειδικεύεται στη συλλογή και τυποποίηση των βοτάνων συνήθως δεν ρισκάρει τη φήμη της ή την παρουσία της στην αγορά επιλέγοντας να τυποποιήσει βότανα με αμφίβολες προσμίξεις.

4. Να προτιμάτε βότανα που δεν έχουν ενσωματωθεί σε φακελίσκους.
Παρά το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες που ενσωματώνουν τα βότανα σε φακελίσκους τηρούν αυστηρές προδιαγραφές κατά την τυποποίηση, να διατηρείτε πάντοτε έναν υγιή σκεπτικισμό για χορταρικά και φρούτα που δεν μπορείτε να ξεπλύνετε, για να απομακρύνετε σκόνες ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Παρά το γεγονός ότι η επί μακρόν πλύση του βοτάνου δεν συνιστάταιν διότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται ωφέλιμα υδατοδιαλυτά συστατικά, αποκτήστε τη συνήθεια να ξεπλένετε για λίγο το βότανο πριν το χρησιμοποιήσετε.

Λουίζα

5. Η αυξημένη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Πολλές από τις ουσίες αυτές δεν μπορούν να απομακρυνθούν με την απλή πλύση του βοτάνου πριν τη χρήση του. Προτιμήστε βότανα που προέρχονται από εδάφη, τα οποία δεν έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την ύπαρξη βιομηχανιών ή μολυσμένων υδάτων ή ρυπαντών. Προτιμήστε ελληνικά από εισαγόμενα βότανα.

6. Να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή κατά την παρασκευή των αφεψημάτων.
Ορισμένα βόταναν όπως το τσάι εμβαπτίζονται για ένα δύο λεπτά, άλλα χρειάζονται παρατεταμένους χρόνους εμβάπτισης, όπως δέκα δεκαπέντε λεπτά.

7. Να ακολουθείτε τον κανόνα ασφαλείας ,όχι πάνω από δύο μερίδες την εβδομάδα όταν πρόκειται για κατανάλωση συγκεκριμένου αφεψήματος βοτάνου και έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα όταν πρόκειται για κατανάλωση αφεψημάτων διαφορετικών βοτάνων,αν καταναλώνετε ευρείας χρήσης βότανα, εφόσον δεν έχει προηγηθεί η ιατρική σας εξέταση και δεν καταναλώνετε συστηματικά φάρμακα.

8. Να συμβουλεύεστε πάντοτε έμπειρο ιατρό με ανάλογη εμπειρία, όταν παίρνετε συστηματικά φάρμακα. Ορισμένα βότανα αλληλεπιδρούν δυσμενώς με ορισμένα φάρμακα και δεν πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα.

9. Να είστε επιφυλακτικοί όταν κατά την εμπορική διάθεση των βοτάνων προσπαθούν να σας πείσουν ότι το βότανο μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε παθολογικό ιατρικό σας πρόβλημα.

10. Να είστε επιφυλακτικοί όταν προσπαθούν να σας πείσουν ότι η χρήση χημικών φαρμάκων είναι μονόδρομος στα ιατρικά σας προβλήματα και επομένως η συμπληρωματική ή εναλλακτική χρήση βοτάνων αποκλείεται.

πηγη:iatronet.gr/Μοσχοβάκη Αναστασία,Ειδική παθολόγος












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου