Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Το μενού του Δεκαπενταύγουστου

  No comments    
categories: 

Όπου κι αν γιορτάζετε τον Δεκαπενταύγουστο το οικογενειακό μεσημεριανό εορταστικό τραπέζι με το καλό πλούσιο και καλοκαιρινό φαγητό ενώνει την οικογένεια με τους αγαπημένους συγγενείς και τους φίλους με κουβέντες αληθινές, χαμόγελα και θερμά συναισθήματα.
Για μια τόσο μεγάλη γιορτή χρειάζονται σωστές επιλογές για το μενού και όχι πολύ χρονοβόρες και οργάνωση από την προηγούμενη ημέρα!
Στολίστε το τραπέζι σας απλά με ένα λευκό απλό τραπεζομάντηλο, το σερβίτσιο σας και στην μέση του τραπεζιού βάλτε ένα βάζο με λουλούδια που θα δίνει την πινελιά του καλοκαιριού.


Υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας με ένα δροσερό σπιτικό iced tea!

Σπιτικό Iced Tea


Υλικά

1 λίτρο νερό

4 φακελάκια μάυρο τσάι
100 γρ. ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι 
(ιδανικά βιολογικής 
καλλιέργειας και ακέρωτο)
Σερβίρισμα: φέτες λεμόνι & άλλα φρούτα όπως ροδάκινο (προαιρετικά) 

Εκτέλεση
Πριν έρθουν οι καλασμένοι μας: 

Σε μία πυρίμαχη κανάτα (ή άλλο σκεύος) προσθέτουμε 1 λίτρο νερό που μόλις βράσαμε.
Έπειτα προσθέτουμε τη φλούδα από ένα λεμόνι και τα φακελάκια του τσαγιού (όσο το νερό είναι ακόμα ζεστό) και τα αφήνουμε να απελευθερώσουν τη γεύση και το άρωμα τους για περίπου 5 λεπτά (ή όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία αν π.χ. χρησιμοποιούμε άλλο είδος τσαγιού).
Στη συνέχεια αφαιρούμε τα φακελάκια και τη φλούδα και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας παράλληλα καλά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε φέτες λεμονιού και ροδάκινου (προαιρετικά), ή όποιου άλλου φρούτου μας αρέσει. Τοποθετούμε την κανάτα στο ψυγείο για όση ώρα χρειάζεται μέχρι το τσάι να κρυώσει.
Σερβίρουμε σε ποτήρια με πάγο και φρούτα και απολαμβάνουμε το καλύτερο σπιτικό iced tea.




Μερακλίδικα ταρτάκια, γεμιστά με αρνίσιο κιμά και γραβιέρα και τυρομπαλάκια  με επικάλυψη από καρύδια και φιστίκι Αιγίνης. 
Ιδανικός συνοδός για το κρασί και τη μπίρα σας και την εισαγωγή στο κυρίως πιάτο.

Γεμιστά πιτάκια με αρνίσιο κιμά και τυρί


Υλικά

Μερίδες:20 πιτάκια

8 φύλλα χωριάτικη ζύμη, 
κομμένα σε τετράγωνα κομμάτια 11-12εκ.

500γρ. κιμά αρνίσιο ή μισό αρνίσιο και μισό μοσχαρίσιο

300γρ. γραβιέρα, σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο 
+ λίγο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ροδίζετε τον κιμά στο λίπος του μέχρι να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντάς τον για να ξεχωρίσει καλά και να πιει τα υγρά του.

Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το λάδι και τα σοτάρετε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει μέχρι να ψηθεί το κρέας.

Στο τέλος προσθέτετε τον άνηθο ή το δυόσμο και το χυμό λεμονιού. Κατεβάζετε το μίγμα από τη φωτιά και, όταν κρυώσει λίγο, προσθέτετε τα κυβάκια του τυριού, τα χτυπημένα αβγά και ανακατεύετε καλά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις βάσεις: στρώνετε μέσα σε λαδωμένα φορμάκια για κέικ, 3 λαδωμένα κομμάτια φύλλου, πιέζοντάς τα ελαφρά με τα δάχτυλα για να πάρουν το σχήμα της φόρμας. Αν χρησιμοποιήσετε ταψάκι για μάφιν, μπορεί να εξέχουν από τις άκρες, αλλά μην τα κόψετε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μοιράζετε τη γέμιση μέσα στις βάσεις και ψήνετε τα πιτάκια στο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά.



Μπαλάκια τυριού και επικάλυψη με καρύδια και φιστίκι Αιγίνης



Υλικά
1 κιλό τυρί κρέμα
2.5 φλιτζάνια ψιλοκομμένο τυρί τσένταρ
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
Αλάτι και Πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρύδια
1/2 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μίξερ χτυπάς το τυρί κρέμα, το τσένταρ, την μουστάρδα και μια μεγάλη πρέζα αλάτι και πιπέρι. Βάλε το ¼ των καρυδιών, ανακάτεψε και βάλε το μείγμα για τις τυροκροκέτες στο ψυγείο για 2 με 2.5 ώρες.

Στη συνέχεια πλάσε με τα χέρια σου το μίγμα έτσι ώστε να φτιάξεις τα κεφτεδάκια, πέρασέ τα από τα καρύδια για να κολλήσουν πάνω και στην συνέχεια σέρβιρέ τα όσο είναι ακόμα δροσερά.


Το κυρίως είναι μια συνταγή για ένα πιάτο πολύ γευστικό ΄που μαγειρεύεται μόνο του..

Κατσικάκι με ντομάτα και πατάτες από την Πόλη


Υλικά
Μερίδες: 6 - 8
1 μπούτι και 1 χεράκι από κατσίκι 
(3-3½ κιλά συνολικό βάρος), κομμένα σε 3-4 κομμάτια
1½-2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
600 γρ. ντοματάκια κονσέρβα, πολτοποιημένα
2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες + 1 ακόμη, λιωμένη
2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, 
ή 1 κουτ. σούπας ξερό, καλά κοπανισμένο
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε τομές σε διάφορα σημεία του, βάζουμε μέσα τις φέτες σκόρδου και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες, αλατοπίπερο, τη μία λιωμένη σκελίδα σκόρδου, τις πιπεριές, το λάδι, τα μισά πολτοποιημένα ντοματάκια και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ταψί τακτοποιούμε το κρέας και το μείγμα με τις πατάτες, περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και 500 ml νερό και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά και το κρέας και οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Παρακολουθούμε κάθε τόσο τα υγρά του ταψιού και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί.

Μια δροσερή, αρωματική και πεντανόστιμη καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα θα συνοδεύσει το φαγητό σας!

Ντοματοσαλάτα καλοκαιρινή


Υλικά

Μερίδες: 4

2 ντομάτες (ή ντοματίνια)
1 αγγούρι
10 ελιές
1 ματσάκι ρόκα
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά πράσινη
4 κ.σ ξινομυζήθρα
λίγο αλάτι
λίγη ρίγανη
λίγη γλιστρίδα
λίγα καπαρόφυλλα
2 κουταλιες ξύδι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για την καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα, πλένουμε πρώτα όλα τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε καλά.
Κόβουμε σε φέτες το αγγούρι την πιπεριά και το κρεμμύδι. Κόβουμε την ντομάτα σε κομμάτια ή αν είναι ντοματίνια στη μεση.
Τα βάζουμε όλα σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη ρόκα, τις ελιές, τα καπαρόφυλλα και τη γλιστρίδα. Πασπαλίζουμε με τρίμματα ξινομυζήθρα.
Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και τα ζουμιά της ντομάτας (όταν τις κόβουμε, κρατάμε το χυμό τους). 
Τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα.Περιχύνουμε τη σαλάτα τελευταία στιγμή. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Ένα τραπέζι δεν κλείνει χωρίς γλυκό ούτε και το δικό σας.

CHEESECAKE καϊμάκι με γλυκό βύσσινο και & φιστίκι Αιγίνης





Υλικά
Για μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ.


Για τη βάση

250 γρ..μπισκότα τύπου πτι-μπερ

120 γρ. βούτυρο μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
½ κ.γ.κανέλα σε σκόνη


Για την κρέμα

500 γρ..τυρί κρέμα
400 ml κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί
200 ml κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά
150 γρ. ζάχαρη άχνη
4 μεγάλα δάκρυα μαστίχας
1 κ.σ. ζάχαρη (για τη μαστίχα)
1 κ.σ. σαλέπι


Για το σερβίρισμα

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο
50 γρ.φιστίκι Αιγίνης τριμμένο

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα τη βάση χτυπώντας στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. 
Προσθέτουμε το τριμμένο μπισκότο, την κανέλλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στη φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.

Για την κρέμα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος προσθέτουμε το σαλέπι και τη μαστίχα χτυπημένη στο γουδί μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
Βάζουμε στο μίξερ το φρέσκο τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, τη ζεστή κρέμα γάλακτος με το σαλέπι και τη μαστίχα, χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ενσωματώνουμε τη σαντιγί. 
Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω στη βάση μπισκότου και βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για 2 ώρες, να σφίξει η κρέμα.

Ξεφορμάρουμε το cheesecake, απλώνουμε από πάνω το γλυκό βύσσινο πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.



πηγη:akispetretzikis.com/gastronomos.gr/olivemagazine.gr/joytv.gr/chefonair.gr/argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου