Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Θέατρο στο ραδιόφωνο:Η χαρτοπαίχτρα




Η Χαρτοπαίχτρα είναι θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, που έγινε γνωστό κυρίως από την κινηματογραφική του μεταφορά σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με τη Ρένα Βλαχοπούλου στον ομώνυμο ρόλο.Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 28 Δεκεμβρίου 1964, κόβοντας 534.085 εισιτήρια. Καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, στις ταινίες της χρονιάς, στη σχετική λίστα



Το θεατρικό έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την κυρία Κατερίνα Ανδρεάδη το 1963. Η ταινία του Δαλιανίδη με πρωταγωνίστρια τη Βλαχοπούλου γυρίστηκε την επόμενη χρονιά. Η γνωστή ηθοποιός έπαιξε το ρόλο και στο θέατρο το (1975 και 1993-94).

Στο θέατρο ο ρόλος δοξάστηκε και από τη Μαίρη Αρώνη, στο πρώτο ανέβασμα θεατρικού έργου του Ψαθά από το Εθνικό θέατρο, το 1981. Με τον ρόλο αυτό αναμετρήθηκαν ακόμα στο θέατρο η Άννα Παναγιωτοπούλου και η Υρώ Μανέ, στην τηλεόραση η Κατερίνα Γιουλάκη και στο ραδιόφωνο η Βίλμα Κύρου.




Υπόθεση
Μια αγιάτρευτη χαρτοπαίχτρα, η Αλέκα, οδηγείται εξ αιτίας του πάθους της σε διάφορες παρεξηγήσεις. Ο άνδρας της, προκειμένου να τη συνεφέρει, αρχίζει να κάνει κόρτε σε μια συμπαίκτριά της.


Τα παιδιά του ζευγαριού, όμως, δε γνωρίζουν τις προθέσεις του πατέρα τους και ανησυχούν για τη μοίρα της οικογένειας. Έπειτα από διάφορες περιπέτειες, η χαρτοπαίχτρα δίνει τον μεγάλο όρκο: «να μην ξαναπιάσει τράπουλα στα χέρια της».

Συγγραφέας Ο Δημήτρης Ψαθάς καταγόταν από την Τένεδο αλλά γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου 21 Οκτωβρίου 1907. Το 1923, με τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του και αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία, την ευθυμογραφία και το θέατρο.



Τα περισσότερα από τα θεατρικά του έργα έχουν γίνει κινηματογραφικές ταινίες με τεράστια επιτυχία. Τα έργα του γνώρισαν τη διεθνή αναγνώριση και μεταφράστηκαν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ρωσικά, τα ρουμανικά και τα τουρκικά, και παίχτηκαν σε πολλές χώρες του κόσμου. Υπήρξε σύμβουλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων καθώς και μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου 1979 στην Αθήνα.



Διασκευή για το ραδιόφωνο
Με την Μαίρη Αρώνη στο ρόλο του Ανδρέα(σύζυγος)ο Νίκος Τζόγιας
Ακούτε εδώ:http://www.isobitis.com/theatro/theatro184.mp3


πηγη:el.wikipedia.org/finosfilm.com/wikiwand.com/5gym-irakl.ira.sch.gr














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου