Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Η Μοντεσσοριανή μέθοδος βοήθημα στη σχέση με τα παιδιά σας


Η Μαρία Μοντεσσόρι ήταν Ιταλίδα παιδαγωγός. Επινόησε το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, γνωστό και ως «μοντεσσοριανή μέθοδος», πρωτοπόρα για την εποχή του και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα σε αρκετά σχολεία, τα επονομαζόμενα «μοντεσσοριανά» ή «μοντεσσοριανές σχολές».

Η μοντεσσοριανή μέθοδος που ξεκινάει από την ηλικία 2 ετών και ολοκληρώνεται στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του.Έχει ως βασικό στόχο να βοηθήσει το παιδί να αναπτυχθεί διανοητικά και ηθικά σε έναν ικανό ενήλικα, μέλος της κοινωνίας στην οποία ζει
Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού είναι η πρώτη αρχή της μεθόδου, και έπειτα η ελευθερία που θα βγει από την πειθαρχία.

Η επιτυχία της μεθόδου της αναστάτωσε τον παιδαγωγικό κόσμο διεθνώς. Ακόμα και παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, έμπαιναν σιγά-σιγά στις κανονικές τάξεις του σχολείου, καθώς απελευθερωνόταν το πνεύμα και η ψυχή τους. Γι' αυτό μερικοί άνθρωποι, ακόμη και επιστήμονες, συνέδεσαν το όνομά της με τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. 
Η Μαρία Μοντεσσόρι όμως ασχολήθηκε κατά βάση σε όλη τη ζωή της με όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως δείκτη νοημοσύνης ή μαθησιακής ικανότητας, και ίδρυσε σχολές σε πολλά κράτη για να εκπαιδεύεται προσωπικό στη χρησιμοποίηση του παιδαγωγικού υλικού αυτού, αλλά κυρίως στην κατανόηση της φιλοσοφίας της μεθόδου της, γιατί δίδαξε πως αυτό είναι το πρώτο θέμα για την επιτυχία.
Η Μαρία Μοντεσσόρι προτάθηκε τρεις φορές για το Νόμπελ Ειρήνης.

Στη χώρα μας η παιδαγωγός Μαρία Γουδέλη, με τη βοήθεια του Δημήτρη Γληνού, ίδρυσε το 1936 το πρώτο μοντεσσοριανό νηπιαγωγείο και το 1950 το πρώτο δημοτικό της σχολής, που αποτελεί και το αρχαιότερο μοντεσσοριανό δημοτικό σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση τα σχολεία που ίδρυσε η ίδια η Μαρία Μοντεσόρι.

Τον Ιανουάριο του 1964 ίδρυσε με τον μαθηματικό Σωτήρη Γουδέλη το σχολείο τους με την επωνυμία "Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών, Μαρία Γουδέλη", που περιλαμβάνει παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο και δημοτικό στη Νέα Φιλοθέη, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Οι 19 εντολές της Μαρίας Μοντεσσόρι για να γίνουμε καλύτεροι γονείς

1. Τα παιδιά μαθαίνουν από το περιβάλλον τους.
2. Όταν ένα παιδί δέχεται συχνά κριτική, μαθαίνει να κατακρίνει τους άλλους.
3. Όταν ένα παιδί επαινείται συχνά, μαθαίνει να εκτιμά τους άλλους.
4. Όταν ένα παιδί αντιμετωπίζεται εχθρικά, θα μάθει να τσακώνεται.
5. Αν είστε ειλικρινείς με το παιδί σας, θα μάθει τη σημασία της ευθύτητας.

6. Αν κοροϊδεύετε συχνά το παιδί σας, θα γίνει ντροπαλό.
7. Όταν ένα παιδί νιώθει ασφαλές, μαθαίνει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους.
8. Αν κάνετε συχνά το παιδί σας να νιώθει ντροπή, θα μάθει να νιώθει πάντα ενοχές.
9. Αν σε ένα παιδί δίνεται συχνά ενθάρρυνση, θα μάθει να έχει υψηλή αυτοπεποίθηση.
10. Αν είμαστε δεκτικοί με ένα παιδί, θα μάθει να έχει υπομονή.
11. Αν είμαστε υποστηρικτικοί με το παιδί, θα είναι σίγουρο για τον εαυτό του.
12. Αν ένα παιδί ζει σε ένα περιβάλλον φιλίας και νιώθει ότι οι άλλοι το χρειάζονται, θα μάθει πώς να βρίσκει την αγάπη.
13. Ποτέ μη μιλάτε άσχημα για ένα παιδί, είτε σας ακούει είτε όχι.
14. Επικεντρωθείτε στο να θρέφετε το καλό που υπάρχει μέσα σε κάθε παιδί. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει χώρος για το κακό.
15. Πάντα να το ακούτε και πάντα να απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού ή σε αυτά που σας ζητά, όταν έρχεται σε εσάς.
16. Να σέβεστε το παιδί, ακόμα κι όταν κάνει ένα λάθος. Έτσι θα μπορέσει πιο γρήγορα να το διορθώσει.
17. Πάντα να είστε έτοιμοι να βοηθήσετε ένα παιδί που σας το ζητά, και να κάνετε στην άκρη όταν έχει βρει ό,τι χρειάζεται.
18. Να βοηθάτε ένα παιδί να αποκτά ικανότητες από μικρό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν εξασφαλίσετε ότι ο κόσμος που το περιβάλλει είναι γεμάτος με τρυφερότητα, ειρήνη και αγάπη.
19. Πάντα να δείχνετε τους καλούς σας τρόπους στο παιδί. Δείξτε του πώς να γίνει όσο καλύτερο γίνεται.

"Μοντεσοριανοί" τρόποι για να αποφεύγετε τους πρωινούς καβγάδες πριν το σχολείο

Μη φοβάστε να συζητήσετε με το παιδί!
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και η καλύτερη αρχή που μπορείτε να κάνετε με ένα παιδί είναι να του μιλήσετε! Επιλέξτε μία στιγμή μέσα στην ημέρα κατά την οποία είστε ήρεμες όπως όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο ή όταν τρώτε παρέα, για να εξηγήσετε στο μικρό σας πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν ένταση ή καβγάδες το πρωί. Μιλήστε με ειλικρίνεια και αμεσότητα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα που μπορεί να καταλάβει.
Είναι σημαντικό να απαριθμήσετε όσα πρέπει να γίνουν πριν το σχολείο (π.χ. να βουρτσίσει τα δόντια του, να ντυθεί, να φορέσει μπουφάν και παπούτσια ή να ετοιμάσει την τσάντα του) και πως όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένους χρόνους. Έτσι, η μαμά δεν θα χρειάζεται να φωνάζει ενώ η μέρα θα ξεκινήσει με ηρεμία και πολλές αγκαλιές!

Φτιάξτε ένα λειτουργικό πρόγραμμα
Όλα αυτά που έχετε ήδη πει και εξηγήσει, κάντε τα μία όμορφη εικόνα. Γράψτε όλα όσα πρέπει να γίνονται κάθε πρωί και δίπλα ζωγραφίστε ή κολλήστε αντίστοιχες φωτογραφίες. Στολίστε το πρόγραμμα με αυτοκόλλητα, έντονα χρώματα ή παιδικούς ήρωες που αγαπά το παιδί. Έπειτα, κολλήστε το σε κάποιο σημείο του σπιτιού και ενθαρρύνετε το μικρό σας να βάζει ένα τσεκ δίπλα σε κάθε δραστηριότητα που εκπληρώνει.


Διασκεδάστε το!
Η λίστα δεν χρειάζεται να είναι αυστηρή ή καθαρά διεκπεραιωτική. Αντίθετα, μπορείτε να βρείτε τρόπο ώστε να γίνει διασκεδαστική. Βγάλτε τα δικά σας στιχάκια, τραγουδήστε ή χορέψτε ενώ ετοιμάζεστε. Κάντε το πρωινό σας ευχάριστο και ξεκινήστε τη μέρα σας με γέλιο και καλή διάθεση. Έτσι, η πρωινή σας ρουτίνα δεν θα μοιάζει με αγγαρεία στο παιδί – θα συνεργάζεται και θα συμμετέχει, απολαμβάνοντάς το.

Ενθαρρύνετε το παιδί να φτιάχνει μόνο του το κολατσιό του
Όσο κι αν αυτό ακούγεται ριψοκίνδυνο, θα δείτε πως τελικά βοηθάει. Δώστε του σαφής οδηγίες για το τι πρέπει να περιλαμβάνει (έναν τοστ, ένα φρούτο, ξηρούς καρπούς, κτλ) και αφήστε το να αναλάβει την ευθύνη του φαγητού του. 
Σταδιακά, το παιδί προσαρμόζεται στη νέα του αρμοδιότητά ενώ ενισχύεται η υπευθυνότητα και αυτονομία του. Έτσι, καταλαβαίνει τη σημαντικότητα της πρωινής ετοιμασίας και, αντί να παίζει περιμένοντας από εσάς να τα κάνετε όλα και τελικά να καθυστερείτε, συμμετέχει με χαρά στην όλη διαδικασία.

Μην του δίνετε πολλές επιλογές στα ρούχα
Μία επώδυνη και χρονοβόρα πρωινή διαδικασία είναι τα ρούχα. Έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις γονιών που τσακώνονται κάθε πρωί με τα βλαστάρια τους για το τι θα φορέσουν στο σχολείο. 
Κυρίως τα μικρότερα παιδιά, τα οποία κολλάνε με μπλούζες με τους αγαπημένους τους ήρωες ή με φουστάνια που τους αρέσουν, ενώ οι μαμάδες επιμένουν στην κλασική φόρμα. Μην μπαίνετε σε αυτή την διαδικασία… 
Επιλέξτε τα ρούχα τους αποβραδίς, δίνοντάς τους το πολύ δύο επιλογές. Έτσι, το παιδί θα επιλέξει κάτι που εγκρίνετε και το πρωί δεν θα χάσετε καθόλου χρόνο στην επιλογή ενδυμασίας.

Καλύτερα «συνέπειες» παρά φωνές!
Όταν δεν τηρείται το πρόγραμμα , θέστε ένα «πρόστιμο». Ή μάλλον, μια φυσική συνέπεια που θα ακολουθεί την πράξη του παιδιού. Εάν, για παράδειγμα, δεν βάλει τα παπούτσια του στην ώρα του και αργήσετε στον παιδικό σταθμό, δεν χρειάζεται να βάλετε τις φωνές, ούτε και να επαναλαμβάνετε ξανά ξανά το ίδιο κήρυγμα. 
Ορίστε από την προηγούμενη, σαν γενικό κανόνα, πως κάθε φορά που καθυστερείτε, δεν θα τρώει γλυκό το απόγευμα – ή κάτι που ταιριάζει στο δικό σας πρόγραμμα. Έτσι, θα αποφύγετε τις πρωινές υστερίες, ενώ το μήνυμα που θέλετε να περάσετε είναι πιο ξεκάθαρο και άμεσο.

Εξασφαλίστε χρόνο μόνο οι δυο σας
Τις περισσότερες φορές, ο λόγος που τα παιδιά δεν υπακούν ή αντιδρούν σε ό,τι κι αν τους λέτε, είναι επειδή τους λείπετε. Ίσως δεν περνούν μαζί σας όσο ποιοτικό χρόνο θα ήθελαν και όλο αυτό τους δημιουργεί θλίψη, την οποία εκδηλώνουν με θυμό. Προσπαθήστε, λοιπόν, να περνάτε καθημερινό χρόνο μαζί τους – χρόνο όμορφο στον οποίον θα τους αφιερώνετε όλη σας την προσοχή και την ενέργεια! Συνδεθείτε μαζί τους και απολαύστε και οι δύο την σχέση σας.

πηγη:bovary.gr/mama365.gr/www.alfavita.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου