Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Χαλβάς με στραγάλια



Ο χαλβάς με στραγάλια, γνωστός στην Τουρκία ως Leblebi, είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στην Πόλη. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά και μια μικρή μπουκίτσα μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα.
Ο Άκης Πετρετζίκης έδωσε την περίφημη συνταγή για χαλβά στραγάλι που προσφέρθηκε ως επιδόρπιο στο γεύμα που παρατέθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη στην Ελληνική αποστολή.


Υλικά
500 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο, + έξτρα για το άλειμμα
250 γρ. στραγάλια, αφράτα ή σκληρά, ανάλατα

Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα
Εκτέλεση
-Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό από 9 ατομικές στρογγυλές μεταλλικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.

-Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
-Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα σιρόπι.
-Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το σιρόπι.

-Τοποθετούμε ξανά μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
-Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
-Βάζουμε στον πολυκόφτη τα στραγάλια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλεύρι.
-Μεταφέρουμε το αλεύρι από τα στραγάλια στην κατσαρόλα με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μείγμα.
-Προσθέτουμε το σιρόπι που φτιάξαμε, και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
-Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες, πατώντας το καλά με ένα κουτάλι.

-Αφήνουμε τις φόρμες στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
-Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
-Σερβίρουμε.

πηγη:akispetretzikis.com/Emine Erdoğan.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου