Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Παγωτό αλμυρής καραμέλας


Το καραμελωμένο γάλα πιστεύεται ότι ανακαλύφτηκε από λάθος τον 19ο αιώνα, όταν ένας από τους υπηρέτες του στρατηγού και πολιτικού, Χουάν Μανουέλ ντε Ρόσας, ξεχάστηκε και άφησε μια κατσαρόλα με γάλα και ζάχαρη να βράζει… στην τύχη της. Όλοι φαίνεται να λάτρεψαν το γλυκό ατύχημα που θύμιζε μαρμελάδα από γάλα, όπως και ο ίδιος ο ντε Ρόσας, και δεν άργησε η χάρη της να φτάσει σε όλα τα σπίτια του Μπουένος Άιρες.
Το ντούλθε ντε λέτσε, έγινε απαραίτητο συστατικό της γαστρονομικής κληρονομιάς της Αργεντινής, και σύντομα, η χώρα προσπάθησε να το διεκδικήσει ως τοπικό της προϊόν μέσω της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Όμως, δεν είχε υπολογίσει την Ουρουγουάη, η οποία είχε τον ίδιο σκοπό. Έτσι, σήμερα, και οι δύο χώρες μοιράζονται την… κηδεμονία του καραμελωμένου γάλακτος.

Φτιάξτε νόστιμο σπιτικό παγωτό καραμέλα με βελούδινη υφή και μάλιστα χωρίς παγωτομηχανή.

Υλικά

250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
400 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
1 πρέζα ανθός αλατιού
80 γρ. αμύγδαλα χοντροσπασμένα και καβουρδισμένα

Εκτέλεση


Αναμειγνύουμε την κρύα κρέμα γάλακτος με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να δέσουν τα υλικά και να έχουμε μια σφιχτή και βελούδινη σαντιγί.
Ρίχνουμε τον ανθό αλατιού και τα αμύγδαλα. Με μαρίζ ανακατεύουμε τα υλικά να απλωθούν σε όλη τη σαντιγί.
Μεταφέρουμε το παγωτό σε δοχείο αποθήκευσης τροφίμων. Ισιώνουμε το παγωτό με τη μαρίζ. Παγώνουμε στην κατάψυξη για 6-8 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Σερβίρουμε το παγωτό με αλατισμένη καραμέλα όσο είναι παγωμένο. Προαιρετικά γαρνίρουμε με λίγο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα που κρατήσαμε στην άκρη.


Πηγη:olivemagazine.gr/mamapeinao.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου