Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Δανέζικα μπριός με κρέμα και σταφίδες



Τα αρτοσκευάσματα Raisin θυμίζουν την παρασκευή ρολού κανέλας, αλλά διαφέρουν από αυτά στη γέμιση.Είναι μαλακά,γευστικά και αφράτα γεμάτα με κρέμα και σταφίδες. 
Το Pain aux Raisins ξεκίνησε στο βιεννέζικο αρτοποιείο του August Zang το 1839, το οποίο στο πέρασμα των αιώνων παρέμεινε ένα γαστρονομικό παράδειγμα που ακολουθείται από πολλούς.
Γωστό και ευρέως διαδεδομένο στους πάγκους των μπαρ στη Δανία αυτό το γλυκό το απολαμβάνουν για πρωινό ή όλη την ημέρα με ένα καφέ latte ή παραδοσιακό μαύρο καφέ ή για ένα σνακ με τσάι.
Είναι μια υπέροχη συνταγή χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία που λατρεύουν τα παιδιά και οι μεγάλοι.

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο που έχει μαλακώσει
5 γρ. ξηρή μαγιά
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα λεμονιού

Για την κρέμα

250 ml γάλα
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 αυγό και 1 κρόκο
ξύσμα λεμονιού

Υλικά για γαρνίρισμα

100 γρ. σταφίδες
1 κρόκο αυγού
γάλα για άλειμμα
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με τη ξερή μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζεται το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε επίσης το τριμμένο ξύσμα λεμονιού, το αυγό και το γάλα σιγά σιγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Αφού τα υλικά πέρνουν τη μορφή ζύμης προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο σε κυβάκια και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το βούτυρο και το μείγμα να φαίνεται λείο και ελαστικό.

Το πλάθουμε σε μπάλα, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνηκαι το αφήνουμε να φουσκώσει σε προφυλαγμένο μέρος για μιάμιση ώρα περίπου.

Εν τω μεταξύ,βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ολόκληρο το αυγό και τον κρόκο,το κορνφλάουρ,τη ζάχαρη και στη συνέχεια ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Ζεσταίνουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού, μετά το ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών ενώ ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Βάζουμε το μίγμα στη στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ένα μπωλ το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να μην κάνει από επάνω πέτσα και το αφήνουμε για να κρυώσει.

Παίρνουμε τη ζύμη και με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας σε σχήμα παραλληλόγραμμο. Στη συνέχεια το γεμίζουμε με την κρέμα κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου.

Στύβουμε τις σταφίδες, τις περνάμε με απορροφητικό χαρτί και τις μοιράζουμε στη στρώση κρέμας. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του παραλληλόγραμμου της ζύμης, σχηματίζουμε ένα πολύ σφιχτό ρολό.

Με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε ρολά πάχους περίπου 3 εκ. και τα τοποθετούμε σταδιακά, σε απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά σε προφυλαγμένο μέρος,μετά τα αλείφουμε με έναν κρόκο αυγού, τα ραντίζου με γάλα και τα  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Ανακατεύουμε 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη με 2 κουταλιές της σούπας νερό, βγάζουμε τα μπριός από το φούρνο και τα αλείφουμε με το σιρόπι. Στη συνέχεια ψήνουμε ξανά για 5 λεπτά.

Βγάζουμε ξανά από το φούρνο, αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Συμβουλές
Αν δεν σας αρέσουν οι σταφίδες, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με κομματάκια σοκολάτας , αρκεί να τις χρησιμοποιήσετε πολύ κρύες.
Για ακόμα πιο νόστιμη εκδοχή μπορείτε να τα ετοιμάσετε με κρέμα με γεύση σοκολάτα.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα δανέζικα ρολά στο ψυγείο, σε ειδικό αεροστεγές δοχείο, για τουλάχιστον μια- δυο μέρες. τη στιγμή της κατανάλωσης, τα ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο. θα φαίνονται σαν να έχουν μόλις φτιαχτεί.


Πηγη:cookist.com







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου