Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Τυροπιτάρι Καρύστου

  No comments    
categories: 

Η εμβληματικότερη παραδοσιακή συνταγή ολόκληρης της Εύβοιας, που τη φτιάχνουν από την Κάρυστο μέχρι το Αρτεμίσιο.Δεν υπάρχει εστιατόριο ή ταβέρνα στο νησί της Εύβοιας που να μην έχει στον κατάλογο του αυτό το παραδοσιακό έδεσμα.
Το τυροπιτάρι είναι μια μεγάλου μεγέθους τηγανητή τυρόπιτα, τραγανή, χορταστική και πεντανόστιμη. Το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές, από αφράτο σαν του πιροσκί μέχρι λεπτότατο, κριτσανιστό και με τραγανό φύλλο που φουσκαλιάζει στο τηγάνισμα στην πιο έντεχνη εκδοχή του.
Υλικά

Για το ζυμάρι
500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
320 ml. χλιαρό νερό
40 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
για την γέμιση
750 gr. φέτα σκληρή
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επιπλέον θα χρειαστείτε
Ελαιόλαδο
Νισεστέ
1 κουταλάκι βούτυρο, προαιρετικά
Εκτέλεση 
Για το ζυμάρι
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεβράνη τροφίμων και αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη.
Κατόπιν μεταφέρουμε στον πάγκο, πασπαλίζουμε ελαφρά με νισεστέ και χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ισόποσα κομάτια.
funky cook
Παίρνουμε ένα ζυμάρι και ξεκινάμε να ανοίγουμε φύλλο, τα υπόλοιπα ζυμάρια τα καλύπτουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη τροφίμων για να μη στεγνώσουν.

Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο, όπως κάνουμε το φύλλο για πίτες ταψιού.

Ο ιδανικός πλάστης για φύλλα είναι η «βέργα», αν εξασκηθείτε για λίγο θα μάθετε να ανοίγετε το «καλύτερο» φύλλο.

Ξεκινάμε πατώντας ελαφρά στο κέντρο με την παλάμη, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη ωισεστέ και ξεκινάμε να ανοίγεουμε το φύλλο με ανάλαφρες κινήσεις, χωρίς φόβο και βιασύνη.

Το πλάστη τον έχουμε πάντα στο κέντρο, από εκεί ξεκινάμε και ανοίγουμε προς τ' απάνω και τις ίδιες φορές προς τα κάτω, αριστερά δεξιά γυρνώντας το φύλλο.

Όταν το φύλλο έχει ανοίξει ικανοποιητικά, το τυλίγουμε στον πλάστη σε ρολό, ξεκινώντας από την πλευρά που κοιτάει προς εμάς, ρολάρουμε και ταυτόχρονα ανοίγοντας σταδιακά προς τα έξω τα χέρια μας.

Δεν ξεχνάμε όσο ανοίγουμε το φύλλο, αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λιγοστό νισεστέ ώστε να μην κολλάει το φύλλο στον πάγκο και επίσης θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε τέλειο φύλλο!


funky cook
Σε κάθε φύλλο ρίχνουμε στο κέντρο και προς τα έξω τρίμματα φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κλείνουμε κάθε τυρόπιτα σε ορθογώνιο, αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Οι τυρόπιτες κανονικά τηγανίζονται για μερικά λεπτά σε καυτό ελαιόλαδο, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ένα μικρό κομματάκι βούτυρο.

funky cook
Σε περίπτωση που τηγανίσουμε ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το επιπλέον λάδι.

Εναλλακτικά αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι, θα αλείψουμε με ελαιόλαδο τις τυροπιτάρες και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Tips:
~ Αν καταφέρετε να βρείτε Καρυστινό τυρί, ακόμη καλύτερα!
~ Μπορείτε αν θέλετε να χρσιμοποιήσετε και κίτρινο χωριάτικο αλεύρι για να φτιάξετε το ζυμάρι, απλά αλλάζει η αναλογία του νερού.
~ Αν θέλετε μπορείτε να τυλίξετε με πλαστική μεμβράνη και να αποθηκεύσετε σε κατάψυξη.
~ Φυσικά οι τυροπιτάρες μπορούν με φαντασία να μετατραπούν και σε άλλες πίτες με την αγαπημένη σας γέμιση!~ Προτιμήστε μια αλμυρή και σκληρή φέτα ή διαφορετικά μπορείτε να κάνετε ένα μείγμα γέμισης με φρέσκια μυζήθρα!


funky cook
Πηγή:THE HUFFINGTON POST/gastronomos.gr/





Related Posts:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου