Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Χοιρινή τηγανιά με κυδώνια και δαμάσκηνα





Τα κυδώνια είναι γνωστά από την αρχαιότητα και η καλλιέργεια τους προϋπήρχε της καλλιέργειας των μήλων. Πολλές αναφορές κατά την αρχαιότητα στο “μήλο”, όπως το χρυσό μήλο της έριδος, που αφιέρωσε ο Πάρις στην Αφροδίτη, ή τα μήλα των Εσπερίδων, ίσως να ήταν στο κυδώνι. Τούτος ο συνδυασμός του κυδωνιού και του ξινού ξερού δαμάσκηνου μαζί με το χοιρινό κρέας δίνει ένα φαγητό με μια υπέροχη γλυκόξινη γεύση. Κάνει αυτό το φαγητό γκουρμέ και άξιο να σερβιριστεί στο πιο επίσημο γεύμα.
Υλικά

½ κιλό χοιρινό σε κομμάτια.
1 κυδώνι σε μεγάλους κύβους
8 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 κρεμμύδι
1 φλ.λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσει. 
Προσθέτουμε το κρέας και το θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές, για 5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. 
Κόβουμε το κυδώνι, σε μεγάλους κύβους και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. 
Έπειτα βάζουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με το λευκό κρασί. 
Αφού πάρει μία βράση, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και αφήνουμε το φαγητό να χυλώσει, για 5-10 λεπτά. 
Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη.

πηγη:chefonair.gr/
Chef Νικόλα Μαλισιόβα






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου