Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει χτυπήσει την πόρτα πολλών ανθρώπων φέρνοντας μαζί και πολλές δυσμενείς για την υγεία συνέπειες. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, πως η παχυσαρκία δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά δυστυχώς και τα παιδιά. Τελευταίες έρευνες πάνω στο θέμα της διατροφής δίνουν στη χώρα μας την 5η θέση παιδικής παχυσαρκίας, με 4 στα 10 ελληνόπουλα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!
Η πραγματικότητα αυτή έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την υγεία των παιδιών γιατί συνήθως συνοδεύεται από δύσκολες παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα που δυστυχώς δεν μπορούν να αναχετηθούν από το νεαρό της ηλικίας.
Μπορεί η παιδική παχυσαρκία να χαρακτηρισθεί ως ασθένεια;
Δυστυχώς, η απάντηση είναι ναι. Όπως μία ασθένεια που προκαλείται από έναν μικροοργανισμό, έτσι και η παιδική παχυσαρκία εκδηλώνεται και εξελίσσεται σταδιακά, αν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Ακόμα, δυσκολεύει την καθημερινότητα του παιδιού και το εκθέτει σε σοβαρούς για την υγεία του κινδύνους που μπορούν να απειλήσουν ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Έτσι λοιπόν, αναμφισβήτητα μπορούμε να πούμε πως η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία σύγχρονη παθολογική κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Το αν είναι ένα παιδί υπέρβαρo ή παχύσαρκο μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα αν υπολογίσουμε τον Δείχτη Μάζας Σώματός (ΒΜΙ) του. Ο ΒΜΙ βρίσκεται αν διαιρέσουμε το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους.
Αίτια παιδικής παχυσαρκίας
Αν κοιτάξουμε μέσα στην καθημερινότητα ενός παιδιού ανεξαρτήτου ηλικίας, δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις παραμέτρους που οδηγούν σε αυτή την τρομαχτική πραγματικότητα. Αρχικά, το πρώτο και βασικότερο αίτιο της παιδικής παχυσαρκίας είναι οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Η μέρα των περισσότερων παιδιών συνήθως ξεκινάει απουσία πρωινού. Αυτό έχει σαν συνέπεια την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ από την καντίνα του σχολείου, τα οποία εκτός από θερμίδες, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα άλλο στον παιδικό οργανισμό. Ακόμη, το πρωινό είναι ένα γεύμα με μεγάλη διατροφική αξία καθώς, έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Η αναφορά γίνεται πάντα σε σωστές επιλογές τροφών.
Ένας άλλος λόγος που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία, είναι η όλο και πιο συχνή επιλογή εμπορευματοποιημένων τροφών (γλυκά, πατατάκια, γαριδάκια, αναψυκτικά) και γρήγορου φαγητού. Η νόστιμη γεύση σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του προϊόντος οδηγούν όλο και περισσότερα παιδιά στην κατανάλωση αυτών των τροφών σαν «γρήγορη λύση». Αντίθετα, αν όλα αυτά τα προϊόντα αντικαθιστούνταν από φρούτα, λαχανικά, σπιτικά γλυκά, γιαούρτι κλπ λιγότερα παιδιά θα απειλούνταν από την παχυσαρκία.
Έκτος όμως από τις διατροφικές επιλογές, η έλλειψη άσκησης και γενικά κίνησης στη ζωή των σύγχρονων παιδιών είναι ένας παράγοντας που επιδρά ως καταλύτης για την αύξηση βάρους. Στις μέρες μας, όλο και λιγότερα είναι τα παιδιά που στον ελεύθερό τους χρόνο ασχολούνται με κάποιο σπορ ή χόμπυ. Τα περισσότερα θα χαλαρώσουν μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή μένοντας εκεί για πολλές ώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τόσο τη σωματική αδράνεια με την επιβράδυνση του μεταβολισμού, όσο και την πνευματική καταπόνηση από τις τόσες περιττές πληροφορίες που αφομοιώνουν σε λίγο χρονικό διάστημα.
Σε όλα τα παραπάνω, μπορεί να προστεθεί και ο γενετικός παράγοντας της κληρονομικότητας ως ένας σημαντικός λόγος. Αν οι γονείς είναι υπέρβαροι, τότε οι πιθανότητες να γίνει και το παιδί παχύσαρκο αυξάνονται κατά πολύ.
Πως μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου;
Ο τρόπος για μία οικογένεια να προστατεύσει τα παιδιά της από την παιδική παχυσαρκία, δεν είναι δύσκολος αρκεί να γίνει μέρος της καθημερινότητας. Αν οι γονείς μάθουν στο παιδί από μικρή ηλικία τη σπουδαιότητα του πρωινού, την κατανάλωση σπιτικού φαγητού, την αποφυγή έτοιμων σνακ αλλά και τη σημαντικότητα της άσκησης και του παιχνιδιού τότε οι πιθανότητες αυτό να γίνει υπέρβαρο δεν είναι πολλές. Επίσης, είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν τη ζεστασιά του οικογενειακού γεύματος στο τραπέζι. Είναι βέβαιο πως το συναίσθημα αυτό θα τα χορτάσει περισσότερο από οποιοδήποτε φαγητό.
Πηγή:flowmagazine.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου