Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Barbie : Η ιστορία και οι μεταμορφώσεις της διασημότερης κούκλας




Ταξίδεψε στο φεγγάρι τέσσερα χρόνια πριν περπατήσει σε αυτό άνθρωπος, ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε μέρος σε εκλογές για τη θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ενέπνευσε μεγάλους καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης και της ποπ κουλτούρας όπως ο Αντι Γουόρχολ, απέκτησε σπίτια, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ζώα και αμέτρητους, εκατομμύρια φίλους που την αγκάλιασαν, τη φίλησαν, κοιμήθηκαν κι ονειρεύτηκαν μαζί της. 
Σήμερα, στην ηλικία των 57 ετών πια, η Barbie συνεχίζει απτόητη να είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια στα παιδικά όνειρα και η αγαπημένη κούκλα, μικρών -ενίοτε και λίγο μεγαλύτερων- κοριτσιών σε όλο τον πλανήτη.


Η γέννηση μιας κούκλας - γυναίκας που την έλεγαν Barbie
Η πρώτη Barbie έκανε την εμφάνισή της σε κατάστημα παιχνιδιών στη Νέα Υόρκη στις 9 Μαρτίου του 1959 αντί της τιμής των 3 δολαρίων. «Μαμά» της ήταν η Ρουθ Χάντλερ, η οποία μαζί με τον σύζυγό της, είχαν ιδρύσει 20 χρόνια πριν μια εταιρεία παιχνιδιών. Το όνομά της; Mattel.

Η ύπαρξη της Barbie στηρίχθηκε σε μια πολύ απλή ιδέα, στο πολύ λογικό συμπέρασμα μιας μαμάς, η οποία πρόσεξε ότι η κόρη της προτιμούσε να παίζει με χάρτινες γυναικείες φιγούρες στις οποίες άλλαζε ρούχα, παρά με τις κούκλες της, που κατά τις επιταγές της εποχής, ήταν όλες μωρά ή κοριτσάκια.

Η Χάντλερ σκέφτηκε ότι μια κούκλα – γυναίκα θα μπορούσε να έχει απήχηση στις κοριτσίστικες καρδιές. Μέχρι τότε δεν υπήρχε κούκλα με την εικόνα ενήλικης γυναίκας, πέρα από τη Lili μια κούκλα για ενήλικους, βασισμένη σε γερμανικό κόμικ που κυκλοφορούσε σε καπνοπωλεία της Γερμανίας. Η Mattel αγόρασε τα δικαιώματά της και η Lili στάθηκε το πρώτο μοντέλο για τη νέα, πρωτοποριακή κούκλα της, που είχε διαστάσεις ενήλικης γυναίκας και φορούσε ένα -θρυλικό σήμερα- ασπρόμαυρο, ριγέ, μαγιό.

Το όνομά της ήταν Barbie από το όνομα της κόρης της δημιουργού της, Μπάρμπαρα. Μοναδικό αξεσουάρ της ήταν τα γυαλιά ηλίου. Οσο για τα μαλλιά της, ήταν πιασμένα σε μια αλογοουρά, που επίσης επρόκειτο να μείνει στην ιστορία και να επηρεάσει τις μόδες μεταγενέστερων γενεών.


H Barbie και ο Ken του 1959

Μια μικρή κούκλα, ένα μεγάλο παγκόσμιο είδωλο
Μέσα σε δύο χρόνια από την κυκλοφορία της, η Barbie έγινε τόσο δημοφιλής, που η Mattel αποφάσισε να της χαρίσει κι έναν boyfriend, τον Κεν, ο οποίος πήρε το όνομα του γιου της Χάντλερ. 
Το 1963, η Barbie απέκτησε και καλύτερη φίλη, τη Midge, ενώ το '64 ήρθε η ώρα να προστεθεί στην ευτυχή οικογένεια και μια μικρή αδερφή, η Σκίπερ. Η αυτοκρατορία της Barbie είχε πλέον εδραιωθεί και οι πωλήσεις της γιγαντώθηκαν.

Η Barbie μετατράπηκε σε παγκόσμιο είδωλο, έγινε τραγούδι, ταινία, έργο τέχνης, ακόμα και πρότυπο για τις γυναίκες, απελευθερώνοντας τις από στερεότυπους ρόλους της δεκαετίας του '50.






Στο πέρασμα των δεκαετιών, η Barbie διακήρυξε εμπράκτως την ισότητα των δύο φύλων, έγινε αεροσυνοδός, γιατρός, πιλότος, αστροναύτης, αθλήτρια Ολυμπιακών Αγώνων (έχει αλλάξει συνολικά πάνω από 150 επαγγέλματα -όλα με επιτυχία, εννοείται), απέκτησε πολλά ζώα (το πρώτο της ήταν ένα άλογο με το όνομα Χορευτής), διαφορετικά σπίτια, πισίνες, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αυτοκίνητα κι ιδιωτικά τζετ, φόρεσε δημιουργίες των διασημότερων σχεδιαστών μόδας της ιστορίας, άλλαξε χτένισμα, χρώμα, φυλή, εθνικότητα και βέβαια δέχτηκε κριτική για το κατά πόσο παρουσίαζε στα παιδιά ένα ψεύτικο πρότυπο ιδανικής γυναίκας -με αναλογίες, που είναι αδύνατες στην ανθρώπινη ανατομία- οδηγώντας τα στο κυνήγι υλικών αγαθών.


Οι κριτικές, βεβαίως, δεν εμπόδισαν τις πωλήσεις τις, που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σταθερά ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια ετησίως.


Κορυφαία σε πωλήσεις κούκλα της συλλογής κάθε χρόνο (από το '92 μέχρι σήμερα) είναι σταθερά η Holiday Barbie, ενώ τομπεστ σέλερ όλων των εποχών από τις κούκλες Barbie είναι η Totally hair Barbie, η οποία κυκλοφόρησε το 1992, με τα μαλλιά της να φτάνουν από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τις άκρες των δαχτύλων των ποδιών της.


Αντικείμενο πόθου ανθρώπων όλων των ηλικιών βεβαίως είναι και οι συλλεκτικές Barbie, όπως οι πρωταγωνίστριες διάσημων κινηματογραφικών ταινιών. 
Η ιστορία της Barbie συνεχίζεται,αποτυπώνοντας μέσα της την ιστορία της μόδας και της κουλτούρας και συντροφεύοντας -πάντα- κοριτσίστικα όνειρα σε όλο τον πλανήτη...


Πηγή:thetoc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου