Η καταγωγή των ζυμαρικών είναι μία πολύπλοκη ιστορία με πολλούς μύθους και αντιφάσεις. Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε ¨κορδόνια από ζύμη¨. Οι ρίζες των ζυμαρικών χάνονται στους αιώνες, δεδομένου ότι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ετοίμαζαν πιάτα που έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μακαρόνια, με τη διαφορά ότι γίνονταν ψητά και όχι βραστά.
Τα βασικά συστατικά τους όμως, το σιτάρι και το νερό, είναι τόσο κοινά που είναι δύσκολο να τους αποδοθεί μία και μόνη καταγωγή.
Οι Χυλοπίτες είναι τα σπιτικά ζυμαρικά που φτιάχνονται και κόβονται στο χέρι και ανά περιοχή αλλάζουν ονομασίες και πολλές φορές τις αναλογίες των υλικών, αφού η πυκνότητα των άλευρων ποικίλει και αυτή. Όπως και το πούμε, οι χυλοπίτες είναι γεμάτες νοστιμιά και οι μάλιστα οι χειροποίητες έχουν κάτι το διαφορετικό, σαν να παίρνουν ακόμα περισσότερη γεύση από την αγάπη εκείνων που πλάθουν τις ζύμες.
Γύρω στα 1815 υπήρχε κάποιος κομπογιαννίτης, ο Παρθένης Νένιμος, ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρει το φάρμακο για τους βαρύτατα ερωτευμένους. Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο. Όσοι λοιπόν αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση, θα έλυναν το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα - και μάλιστα επί τρεις ημέρες, κάθε πρωί, τελείως νηστικοί.
Υλικά
2 1/2 κιλά αλεύρι σταρένιο
1 κιλό αλεύρι, άσπρο
500γρ. σιμιγδάλι ψιλό
28 αβγά ολόκληρα
1 κ.σ. αλάτι
1 1/2 lt γάλα (ίσως περισσέψει λίγο)
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση
Σε σκάφη ζυμώματος τοποθετούμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι. Δημιουργούμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και στη συνέχεια το γάλα τμηματικά. Ζυμώνουμε καλά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική αλλά όχι πολύ μαλακή ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη κουζίνας ή σε μια βρεγμένη και πολύ καλά στημένη πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.
Διαχωρίζουμε σε ισομερή ποσότητες τη ζύμη και αρχίζει το άνοιγμα των φύλλων με τη βοήθεια του νισεστέ. Το πάχος των φύλλων δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό.
Τα αφήνουμε μέχρι να αντιληφθούμε πως δεν κολλούν μεταξύ τους. Όταν τα φύλλα είναι έτοιμα τα διπλώνουμε και τα κόβουμε σε μακριές και στενές λωρίδες.
Απλώνουμε τις χυλοπίτες και τις αφήνουμε για 3-4 ημέρες μέχρι να είναι ξηρές. Για γρηγορότερο βάζουμε στον φούρνο στους 40ο βαθμούς για 2 ώρες και μετά αφήνουμε έξω να στεγνώσουν εντελώς για ένα 24ωρο. Φυλάσσονται σε γυάλινα βάζα ή υφασμάτινα σακκουλάκια σε δροσερό και ξηρό σημείο.
Πηγή:mastercook.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου