Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ορεινή Κορινθία: Η ”Ηπειρος” της Νοτίου Ελλάδας



Δεν έχει μόνο η βόρειος Ελλάδα Ζαγοροχώρια! Στις δύο περίπου ώρες από την Αθήνα ένα... ”μπουκέτο” γραφικών και πανέμορφων χωριών σας περιμένει για να το γνωρίσετε. Φυσική ομορφιά που κόβει την ανάσα, παραδοσιακοί ξενώνες και καλό ελληνικό φαγητό, συνθέτουν αυτή τη καταπληκτική βόλτα.
Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρετε να εξερευνήσετε την Ορεινή Κορινθία σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο
Αν δεν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, η ιδανικότερη λύση είναι να επιλέξετε ένα ορμητήριο σε κεντρικό σημείο, όπως το Ξυλόκαστρο, η Στυμφαλία ή τα Τρίκαλα και να περιηγηθείτε σε όσο περισσότερες από τις γύρω περιοχές σας επιτρέπουν ο χρόνος και οι... αντοχές σας. Ίσως και να επιστρέψετε το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η περιοχή εκτείνεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στις πλαγιές της Ζήρειας, του καταπράσινου βουνού που υψώνεται πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο.

Τα περισσότερα χωριά, σκαρφαλωμένα στη βορειοδυτική και νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, είναι προσβάσιμα όλο το χρόνο. Πολλές διαφορετικές διαδρομές μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα πόδια ή με αυτοκίνητο –αρκετές από αυτές κατ’ αποκλειστικότητα με οχήματα 4x4, καθώς μετά από βροχή οι δρόμοι που διασχίζουν τα δάση της Ορεινής Κορινθίας δεν είναι εύκολα προσπελάσιμοι.
Ξεκινώντας από όλα σχεδόν χωριά της Ζήρειας μπορείτε να διασχίσετε γραφικά μονοπάτια που εκτείνονται χιλιόμετρα ολόκληρα, οδηγώντας στις κορυφές του βουνού, σε άλλα χωριά ή στα κατάφυτα δάση της περιοχής. Λίγη βοήθεια από τους ντόπιους θα χρειαστείτε προκειμένου να διασχίσετε τα μη χαρακτηρισμένα μονοπάτια, τα οποία είναι πιθανό να εγκυμονούν κινδύνους για τους άπειρους πεζοπόρους – ορειβάτες.

Υπάρχουν μονοπάτια από τα χωριά της Στυμφαλίας που οδηγούν στη Μικρή Ζήρεια και μονοπάτια από τη Γκούρα που οδηγούν στην Κορυφή. Ακόμη σημαντικά μονοπάτια έχει η περιοχή της Καστανιάς και η περιοχή του Φενεού.

Το δίκτυο είναι πυκνό και πολλά μονοπάτια διακλαδίζονται με νέα προσφέροντας ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και εξερεύνησης. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα μονοπάτια είναι αυτό που ξεκινά από το δρόμο Στυμφαλίας Καστανιάς, στο υψηλότερο σημείο πάνω από τη λίμνη, και περνά μέσα από θαμνότοπο με πουρνάρια για να καταλήξει στη θέση του μυκηναϊκού κάστρου, από όπου η θέα στη λίμνη και στον αρχαιολογικό χώρο της Στυμφάλου θα σας ανταμείψει για την πεζοπορία.

Από τις δημοφιλέστερες περιοχές που πλαισιώνουν τη Ζήρεια, η πεδιάδα της Στυμφαλίας αποπνέει- ιδιαίτερα το χειμώνα- μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που γοητεύει τους επισκέπτες της. 

Η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών της περιοχής, για τη μοναδική φυσική της ομορφιά και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί, ως ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας.
Αν επιλέξετε να εξερευνήσετε τη Ζήρεια με αυτοκίνητο, μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από το παραθαλάσσιο Κιάτο, για να καταλήξει στην πεδιάδα της Στυμφαλίας, περνώντας από τα πανέμορφα ορεινά χωριά Βελίνα, Κλημέντι, Καίσαρι, Κεφαλάρι και, τέλος, το χωριό Καλιάνοι, που αποτελεί την έδρα του Δήμου Στυμφαλίας.

Αφού κάνετε μια ή περισσότερες στάσεις για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα της πεδιάδας από οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, τη μαγευτική φύση και τα δάση των κωνοφόρων και, βέβαια, τη μαγευτική λίμνη, θα συνεχίσετε από εδώ προς το Μεσσινό, περνώντας μέσα από κατάφυτα δάση με έλατα και καστανιές, διασχίζοντας το φυσικό διάδρομο που σχηματίζουν τα δύο όρη Ζήρεια και Ολίγυρτος μέχρι την πεδιάδα του Φενεού και θαυμάζοντας τη μοναδική θέα προς την πεδιάδα και τα απέναντι όρη του Χελμού.
Σε απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων από το Μεσινό, συναντάμε τη μικρή αλλά εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη Δόξα, στη μέση της οποίας δεσπόζει το νησάκι με το ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου. Αν και ο δρόμος πηγάινει αρκετά κοντά στη χερσαία πρόσβαση, για τα τελευταία μέτρα της διαδρομής θα χρειαστέι να περπατήσετε έχοντας τη λίμνη αριστερά και δεξιά σας.
Για να φτάσετε ως εδώ, θα περάσετε από την αρχαία Φενεό, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το αρχαιολογικό μουσείο, που φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και να δοκιμάσετε την κουζίνα στο ”Κουτούκι του Στάικου”.
Αν το μουσείο δεν χορτάσει το αρχαιολογικό σας ενδιαφέρον, θα πάρετε το δρόμο που διασχίζει το οροπέδιο και θα βρεθείτε στο χωριό Μεσινό. Εκεί οι ανασκαφές είναι σε εξέλιξη, αλλά τα μέχρι τώρα ευρύματα δείχνουν σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Είναι- τουλάχιστον από αρχιτεκτονικής πλευράς- το πλέον ενδιαφέρον χωριό της περιοχής, καθώς λόγω της μεγάλης κλίσης του και της περιορισμέη έκθεσης στον ήλιο δεν προτιμήθηκε για εξοχικές κατοικίες, με αποτέλεσμα η μορφή του να μένει αναλλοίωτη. Καταπληκτικό το μικρό καφενεδάκι στην πλατεία, αλλά και ο αιωνόβιος πλάτανος από τον κορμό του οποίου πηγάζει τρεχούμενο νερό.

Φεύγοντας από το Φενεό και περνώντας ”ξυστά” από τη λίμνη Δόξα με κατεύθυνση προς το Μοναστήριο του Αγίου Γεωργίου, η διαδρομή είναι πραγματικά απολαυστική, αφού οι δρόμοι κυριολεκτικά πνίγονται στις καστανιές και τα πλατάνια, οι συστάδες των οποίων διακόπτονται μόνο για να προσφέρουν μικρά στιγμιότυπα καταπληκτικής θέας.
Το ίδιο το μοναστήρι, ανακηρυγμένο βυζαντινό μνημείο αφού χρονολογείται απο τον 17ο αιώνα, φαντάζει ιδανικός προρισμός για εκδρομή. Εκεί οι καλόγεροι θα σας κεράσουν γλυκά του κουταλιού, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε την άριστα διατηρημένη εκκλησία και να επισκεφτείτε το κρυφό σχολειό.
Πιο δυτικά, το γραφικό χωριό Πανόραμα. Είστε ήδη κοντά στην πιο γοητευτική πλατεία της ορεινής Κορινθίας- και ο ανταγωνισμός δεν είναι καθόλου εύκολος! Στα Καλύβια θα περπατήσετε στην καταπληκτική πέτρινη πλατεία και θα θαυμάσετε το μοναδικό ίσως στον κόσμο καμπαναριό που είναι χτισμένο πάνω σε πλάτανο.
Στην καρδιά σχεδόν του οροπεδίου, το ”Μάτι” ή ”Γκιόζα” δεν αποτελεί επ’ ουδενί τουριστικό παράδεισο. Βάλτε στο πρόγραμμα όμως μια βόλτα από το ”τυροκομείο του Γκορίτσα” που βρίσκεται στο αριστερό σας χέρι μπαίνοντας στον οικισμό και ψωνίστε τυρί που... δεν θα ξεχάσετε εύκολα.

Λίγο πριν τη Γιόζα, θα συναντήσετε τις πηγές ή ”καταβόθρες”, όπως είναι γνωστές στους ντόπιους. Λένε πως το νερό από εκεί, ανοίγει την όρεξη. θα τη χρειαστείτε!
Μία ακόμη διαδρομή που αξίζει να κάνετε με αυτοκίνητο, είναι αυτή που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα και καταλήγει, περνώντας μέσα από τα Άνω Τρίκαλα, στο οροπέδιο της Ζήρειας. Σύντομη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, η διαδρομή δεν υπερβαίνει τα 11 χιλιόμετρα. 
Κατά τη διάρκειά της, θα έχετε την ευκαιρία να σταματήσετε στα Άνω Τρίκαλα για να επισκεφθείτε το γραφικό γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου που χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Φτάνοντας στο οροπέδιο, η πανέμορφη λίμνη Δασίου, αλλά και η μαγευτική θέα κόβουν την ανάσα.
Για καφεδάκι με συνοδεία παραδοσιακού ”κουταλογλυκού” ξεχωρίσαμε το εξαιρετικό καφενείο του Βαγγέλη στην πλατεία της Κούρας, αλλά και τον ”Πλάτανο” στην Καστανιά.
Ό,τι και αν κάνετε, όποια διαδρομή κι αν επιλέξετε να ακολουθήσετε, καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι να βγείτε αρκετά –έως πολύ– εκτός προγράμματος, καθώς οι φυσικές ομορφιές της περιοχής αναμφισβήτητα θα σας αναγκάσουν να πραγματοποιήσετε πολύ περισσότερες στάσεις από όσες είχατε προβλέψει. Καταπράσινα δάση, κρυστάλλινες λίμνες και γραφικά, παραδοσιακά χωριά, όλα απαιτούν την προσοχή σας και αρκετό χρόνο για να τα θαυμάσετε –και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε τόση ομορφιά.

Πηγή:in2life.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου