Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Τι είναι οι Αλκυονίδες ημέρες που εμφανίζονται κάθε χρόνο στα τέλη Ιανουαρίου;


Κατά το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου ο καιρός συνήθως καλυτερεύει και απολαμβάνουμε για μερικές ημέρες μια σχετική καλοκαιρία. Οι ημέρες αυτές, γνωστές ωςΑλκυονίδες μέρες, πήραν το όνομά τους από την Αλκυόνη, η οποία σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο είναι ένα πουλί. Η Αλκυόνη συμβολίζει την γαλήνη, την ηρεμία και την προστασία. Επίσης παύει τη θαλασσοταραχή.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αλκυόνη (το σημερινό ψαροπούλι), ήταν κάποτε μια χαρούμενη και ευτυχισμένη γυναίκα, κόρη του Αιόλου (θεός των ανέμων), που ζούσε στ' ακρογιάλια της θάλασσας με τον άντρα της Κήυκα και αλληλοαποκαλούνταν «Ζευς και Ήρα». Ο Δίας οργίστηκε τόσο πολύ για την ασέβειά τους αυτή, ώστε μεταμόρφωσε τον Κήυκα σε όρνιο. Ξετρελαμένη η δύστυχη γυναίκα, άρχισε να ψάχνει παντού να βρει τον αγαπημένο της Κήυκα. Οι θεοί του Ολύμπου την λυπήθηκαν μεταμορφώνοντάς την και αυτήν σε πουλί (τη γνωστή μας Αλκυόνη), για να ψάξει και στις θάλασσες μήπως βρει τον άντρα της.
Η δυστυχία της ωστόσο εξακολουθούσε να την συντροφεύει, καθώς σε αντίθεση με τα άλλα πουλιά που γεννούν άνοιξη, αυτή γεννούσε μέσα στη βαρυχειμωνιά, όπου τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας της άρπαζαν τα αυγά, κάνοντάς την να κλαίει σπαραχτικά. Για άλλη μία φορά ο Δίας έδειξε συμπόνια και επέτρεψε 15 μέρες στην καρδιά του χειμώνα να κοπάζουν οι άνεμοι και να ζεσταίνεται η πλάση από τον Ήλιο, μέχρι να μπορέσει η Αλκυόνη να κλωσήσει τ' αυγά της. Οι ζεστές αυτές μέρες του Ιανουαρίου ονομάστηκαν γι' αυτό το λόγο αλκυονίδες μέρες.
Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες εξηγούνται από το γεγονός, ότι ανάμεσα στο γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδος και της βορειοανατολικής Ευρώπηςπαρατηρείται κατά την περίοδο του Χειμώνα μια βαρομετρική εξίσωση πίεσης. Συνέπεια αυτού είναι, αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος.

Πηγή:infokids.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου