Στη σκιά του Βεζούβιου, στον κόλπο της Νάπολης υπάρχει το Σορέντο μια μικρή παραθαλάσσια πόλη που ο αέρας της μοσχοβολάει λεμονανθούς, αφού εδώ υπάρχουν φυτεμένες οι πλέον ονομαστές λεμονιές της Ευρώπης που παράγουν τα περίφημα «limone di Sorrento» ποικιλία που λέγεται ότι έφεραν οι Άραβες στην περιοχή 20 αιώνες πριν.
Αλκοόλ, ζάχαρη, νερό και φλούδες από τα λεμόνια του Σορέντο, είναι τα τέσσερα απλά υλικά για το γευστικότατο ποτό που άρχισε να ξεφεύγει από τα σπιτικά ντουλάπια και να κυριεύει τις αγορές του κόσμου κάπου στις αρχές του 1990.
Για το σπιτικό λικέρ Λεμοντσέλο
Υλικά
5 λεμόνια κίτρινα και βιολογικά,(τις φλούδες)
5 κούπες ζάχαρη
5 κούπες ρακί
2-3 φύλλα αρμπαρόριζας
1-2 στήμονες σαφράν
1-2 σπόρους κάρδαμο..
Βάζουμε σε ένα βάζο για 5 μέρες τις φλούδες από το λεμόνι (προσοχή όχι το άσπρο γιατί πικρίζει ), μαζί με το ρακί και τα βότανα...
Όταν περάσουν αυτές οι μέρες στύβω το χυμό από τα λεμόνια και μαζί με την ζάχαρη τα φτιάχνω ένα βαρύ σιρόπι.. που το βράζω για 5 λεπτά περίπου.. το σκεπάζω για 24 ώρες
Σουρώνω το μυρωδάτο ρακί και το ρίχνω μέσα στο σιρόπι σε ένα ποιο μεγάλο βάζο, τα ανακατεύω καλά και τα αφήνω για 5 μέρες ακόμα πριν τα σερβίρω....
Έτοιμο καλή επιτυχία.. (μυστικό .. βάλτε λίγους στήμονες σαφράν θα του δώσει χρώμα αλλά και ιδιαίτερο άρωμα)
Το Limoncello πάει παντού
- Στη φρουτοσαλάτα
- Στο παγωτό βανίλια, σορμπέ λεμόνι, μάνγκο, φρούτων του δάσους
- Στο παγωμένο τσάι
- Στη σαμπάνια ή τα αφρώδη κρασιά (ένα lemon Kir)
- Με τόνικ, πάγο και μια φλούδα λεμονιού
- Με όλους τους χυμούς φρούτων
- Σε σάλτσες πουλερικών κατσαρόλας
- Σε κέικ
- Στις κρέμες πιάτο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου