Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Mεγάλη Παρασκευή Aι γενεαί πάσαι

  No comments    
categories: 

1. Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή σου προσφέρουσι, Χριστέ μου.
Όλες οι γενιές (των ανθρώπων) προσφέρουν, Χριστέ μου, ύμνο στην ταφή σου.
2. Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;
Ω γλυκιά μου άνοιξη, γλυκύτατό μου παιδί, πού βυθίστηκε (και χάθηκε) η ωραιότητά σου;
3. Υιέ Θεού Παντάναξ, Θεέ μου, Πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω;
Υιέ του Θεού, Βασιλιά των πάντων, Θεέ μου, Δημιουργέ μου, πώς καταδέχτηκες να υποστείς παθήματα;
4. Έρραναν τον τάφον αι μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι.
Οι μυροφόρες, αφού ήρθαν πολύ πρωί, ράντισαν με αρώματα τον τάφο σου.
5. Ιδείν την του Υιού σου Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους.
Αξίωσε, Παρθένε, εμάς τους δούλους σου να δούμε (και να γιορτάσουμε) την Ανάσταση του Υιού σου.

πηγη:ebooks.edu.gr

Η απόδοση των αποσπασμάτων των ύμνων στα νέα ελληνικά και η ερμηνεία τους βασίστηκε στηεργασία Η Μεγάλη Εβδομάς μετά ερμηνείας του Αρχιμανδρίτη Επιφανίου Θεοδωρόπουλου, εκδ. της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2005


Related Posts:

  • Αξιοποιώ τα πασχαλινά γλυκά Έξυπνοι και ωραίοι τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια που μας έχουν μείνει. Cheesecake με βάση από πασχαλινά κουλουράκια… Read More
  • Παραδοσιακή λαμπροκουλούρα Κρήτης Η λαμπροκουλούρα μπορεί να γίνει όπως το καθημερινό ψωμί ή να γίνει γλυκιά, με διάφορα μυρωδικά. Η Πασχαλινή κουλούρα της Κρήτης είναι ένα … Read More
  • Κουλουράκια με γεύση τσουρέκιΤα κουλούρια της… Λαμπρής ανήκουν στις ελληνικές παραδόσεις! Τα κουλούρια μαζί με τα τσουρέκια και το Πασχαλινό ψωμί ανήκουν στις ζύμες που φτιάχνοντ… Read More
  • Η Λαμπροκουλούρα Είναι το πασχαλινό ψωμί ή το τσουρέκι, σε διάφορα σχήματα, μ’ ένα ή περισσότερα κόκκινα αβγά στο πάνω μέρος τους. Το ψωμί παρασκευάζεται με προζύμι κ… Read More
  • Λαμπρόψωμο με γλυκάνισο Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου