Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Χταπόδι ξυδάτο ψητό στο φούρνο!


Φρέσκο ή φρεσκοκατεψυγμένο και καλοδιατηρημένο είναι το χταπόδι που έχει χρώμα άσπρο-γκριζωπό. Αν κοκκινίζει, σημαίνει πως είναι κάποιων ημερών ή έχει ταλαιπωρηθεί από απανωτές καταψύξεις και αποψύξεις.


Πεντανόστιμη και πολύ απλή συνταγή για το αγαπημένο μας χταπόδι, που όμως κρύβει συγκλονιστική γεύση! Σερβίρεται με ψητές πατάτες. Απλά φτιάξτε το!

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμ.)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. Βαλσαμικό ξίδι
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ρίγανη
2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση


1. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο (ή απλό ξύδι από κρασί), το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.

2. Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνουμε με το μείγμα.

3. Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σε πακέτο –όχι σφιχτό γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο. Ψήνουμε το χταποδάκι για περίπου 1 ώρα και 15΄ έως 1 ώρα και 30΄στους 180οC και το σερβίρουμε.

Εxtra tips επιτυχίας:
Δεν αλατίζουμε ποτέ το χταπόδι.
Για να κόψουμε πιο εύκολα το χταπόδι και να μην γλιστράει το αφήνουμε 30’ στην κατάψυξη.
Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει το χταπόδι.


πηγη:argiro.gr/gastronomos.gr








Related Posts:

  • Φραουλολικέρ Θα πιείτε ένα λικεράκι; Πόσο συνηθισμένη δεν ήταν αυτή η φράση μέχρι πριν από 20-25 χρόνια στα ελληνικά σπίτια.  Το λικέρ ή ηδύποτο είναι… Read More
  • Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά Την 25η Μαρτίου μικροί και μεγάλοι ξεχυνόμαστε στους δρόμους να δούμε τις παρελάσεις και μετά στο μεσημεριανό στα σπίτια μας τρώμε τηγανητό μπακα… Read More
  • Πατατοκεφτέδες νηστίσιμοι Όλοι χρησιμοποιούμε τις πατάτες και ειδικά όταν νηστεύουμε. Ξεφύγετε λοιπόν, από τις κλασσικές βραστές πατάτες ή πατάτες στον φούρνο και δοκιμ… Read More
  • Σελινόριζα λαδερή με πορτοκάλι Μια χειμωνιάτικη ρίζα με πικάντικη γεύση, υπέροχο άρωμα και ανώμαλη επιφάνεια, που την κάνει απωθητική. Αν όμως την γνωρίσετε… δεν θα την ξεχά… Read More
  • Πεϊνιρλί νηστίσιμο λαχταριστό Η λέξη καθ αυτή είναι Τούρκικης προελεύσεως και μόνη της σημαίνει "με τυρί" οπότε δύσκολο να την συναντήσετε μόνη της στην γείτονα χώρα κ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου