Το σουβλάκι είναι χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα από ψημένα κομμάτια κρέατος, το οποίο είναι ονομαστό σε όλο τον κόσμο και το οποίο σερβίρεται κυρίως σε ειδικά καταστήματα (σουβλατζίδικα). Είναι επίσης και ένας τύπος γρήγορου φαγητού που συναντάται σε υπαίθριες εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Στα ελληνικά πανηγύρια, σχεδόν πάντα συναντώνται πρόχειρες ψησταριές που πουλούν σουβλάκια με ψωμί.
Η συνταγή είναι γνωστή από την ελληνική αρχαιότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλ. στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί (Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές, 12, 516d).
Το σουβλάκι από εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά, και σουβλάκι με πίτα. Η λέξη «σουβλάκι» προέρχεται από τη σούβλα που με τη σειρά της προέρχεται από το Λατινικό Subulus. (el.wikipedia.org)
Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ, και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το θυμάρι.
Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει απο τα χέρια μας (μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουμε αλευρώνοντας τα χέρια μας).
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο λάδι και την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη. Την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλάσια σε μέγεθος. Μπορεί να πάρει απο 30 λεπτά έως 1 ½ ώρα ανάλογα με την θερμοκρασία του σπιτιού μας.
Υλικά
80 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. ζάχαρη
160 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ. μαγιά ξερή
320 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κ.γ. άνθο αλατιού
1 κ.γ. ψιλοκομμένα φύλλα θυμάρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
Για τo σερβίρισμα
λίγο ελαιόλαδο
φρέσκο θυμάρι
ταραμοσαλάτα
τζατζίκι
Βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ, και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το θυμάρι.
Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει απο τα χέρια μας (μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουμε αλευρώνοντας τα χέρια μας).
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο λάδι και την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη. Την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλάσια σε μέγεθος. Μπορεί να πάρει απο 30 λεπτά έως 1 ½ ώρα ανάλογα με την θερμοκρασία του σπιτιού μας.
Μόλις το ζυμάρι μας διπλασιαστεί, το κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια το κάθε ζυμαράκι με τον πλάστη (διάμετρος 20 εκ).
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς σιγανή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια το κάθε ζυμαράκι με τον πλάστη (διάμετρος 20 εκ).
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς σιγανή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε την κάθε πίτα μας για 1-2 λεπτά απο την κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσαφίσει.
Κόβουμε τις πίτες μας στα 4 και σερβίρουμε με φρεσκοκομμενο θυμάρι και ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί.
Συνοδεύουμε με τζατζίκι και ταραμοσαλάτα.
πηγη:akispetretzikis.com
Συνοδεύουμε με τζατζίκι και ταραμοσαλάτα.
πηγη:akispetretzikis.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου