Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Λουτρά Πόζαρ ή αλλιώς, το φυσικό σπα της χώρας μας!



Μπορεί το χιονοδρομικό κέντρο να είναι πόλος έλξης στο Καϊμακτσαλάν, στην Πέλλα, στους πρόποδές του ωστόσο ένα άλλο, διαφορετικό, φυσικό αξιοθέατο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου όλο τον χρόνο.
Είναι τα Λουτρά Πόζαρ, οι πηγές της Αριδαίας από τις οποίες βγαίνει ζεστό νερό, δημιουργώντας εντυπωσιακό φυσικό σπα. Το νερό έχει σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, είναι πόσιμο και έχει ιαματική δράση.


Η λουτρόπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Το παλαιότερο όνομα του ρέμματος ήταν "Τόπλιτσα", που σημαίνει στα σλάβικα, σε ελεύθερη μετάφραση: "Θερμοπόταμος". Η κοιλάδα ακολουθεί τις στροφές του ποταμού, με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες (μέρος των αντιπλημμυρικών έργων, κομψά εντεταγμένων στο περιβάλλον), έντονη βλάστηση και βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές εκατέρωθεν.


Οι επισκέπτες μπορούν να το απολαύσουν στις «μπανιέρες» ή «πισίνες» της φύσης- χαρακτηρισμοί που αναλογούν στο μέγεθός τους- που τροφοδοτούνται από τον θερμοπόταμο που διασχίζει την περιοχή. Ιδανικό φόντο στις χαλαρωτικές βουτιές το τοπίο με το άγριο δάσος στη σκιά του βουνού, που συμπληρώνει τις ψηφίδες της ξεκούρασης και της απόλαυσης.

Παρότι τα Λουτρά είναι προορισμός όλων των εποχών, είναι εντυπωσιακή η αίσθηση τον χειμώνα, που η βουτιά στα θερμά ιαματικά νερά των πηγών γίνεται ακόμα και μέσα σε λευκό τοπίο.


Εκτός από τα ίδια τα Λουτρά Πόζαρ, στην περιοχή ξεχωρίζει το φαράγγι των Λουτρών και η γύρω ορεινή περιοχή, που προσφέρεται για περιπάτους, ορειβασία ή εκδρομές.

Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 20 σπηλαίων, καταφυγίων, βαράθρων, πολλών αγωγών και μικρών σπηλαιομορφών που έχει διανοιχτεί με την δύναμη του νερού στο φαράγγι των Λουτρών Αριδαίας. Τα σπήλαια αυτά σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο σημερινό επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων.

πηγη:travelstyle.gr/el.wikipedia.org/unknowngreece.gr









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου