Oι Bλάχοι υποστηρίζουν ότι η καλύτερη πίτα είναι η «βλάχικη», οι Πόντιοι το «περέκ», οι Θεσσαλοί η «γαλατόπιτα» και οι Σερραίοι η «μλήνα».
Πρόκειται για ένα οικονομικό και νόστιμο έδεσμα, που μπορεί να το γευτεί κανείς κάθε ώρα της ημέρας. Αποτελεί ένα εξαιρετικό πρόγευμα ή ένα απογευματινό κολατσιό, ακόμη κι ένα νόστιμο ορεκτικό πριν από κάποιο κύριο πιάτο, αν και οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας το γεύονταν αποκλειστικά ως κύριο πιάτο, λόγο δυσχερών οικονομικών συνθηκών.
Καλή επιτυχία σε όποιον επιλέξει να δοκιμάσει αυτή την παραδοσιακή πίτα πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη γραβιέρα τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα λίγο αλάτι πιπέρι και δυόσμο. Κόβουμε τα φύλλα σε διαστάσεις 20Χ8 εκατοστά το αλείφουμε με λίγο λάδι και βάζουμε λίγη γέμιση.
Πρόκειται για ένα οικονομικό και νόστιμο έδεσμα, που μπορεί να το γευτεί κανείς κάθε ώρα της ημέρας. Αποτελεί ένα εξαιρετικό πρόγευμα ή ένα απογευματινό κολατσιό, ακόμη κι ένα νόστιμο ορεκτικό πριν από κάποιο κύριο πιάτο, αν και οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας το γεύονταν αποκλειστικά ως κύριο πιάτο, λόγο δυσχερών οικονομικών συνθηκών.
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας ή 4 φύλλα σπιτικά
600 γρ. τυρί φέτα
1 ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
4 αυγά
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
αλάτι πιπέρι
σουσάμι
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη γραβιέρα τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα λίγο αλάτι πιπέρι και δυόσμο. Κόβουμε τα φύλλα σε διαστάσεις 20Χ8 εκατοστά το αλείφουμε με λίγο λάδι και βάζουμε λίγη γέμιση.
Κλείνουμε τις άκρες και το τυλίγουμε σε μικρά ρολά.
Αλείφουμε το κάθε ρολό με λάδι και τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Συνεχίζουμε να το κάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Ψήνουμε τα ρολά στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά.
πηγη:greekaffair.gr/Chef Γιώργος Τσελεμεντές/nline.gr/Κική Εμμανουηλίδου
πηγη:greekaffair.gr/Chef Γιώργος Τσελεμεντές/nline.gr/Κική Εμμανουηλίδου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου