Παρόλο που η ιστορία των ντόνατς στην Αμερική είναι σχετικά μικρή, οι άνθρωποι απολάμβαναν παρόμοια γλυκά σε όλο τον κόσμο για αιώνες. Στην Αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα, τηγάνιζαν λωρίδες γλυκιάς ζύμης και τα κάλυπταν με γλυκές και αλμυρές γαρνιτούρες.
Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους οι Αραβες βουτούσαν τηγανητοί ζύμη σε ζαχαρούχο σιρόπι και οι Γερμανοί έκαναν μια αλμυρή εκδοχή του ίδιου σνακ το 1400, όταν η ζάχαρη ήταν σπάνια. Αυτές οι τηγανητές λιχουδιές μπορεί να μην ήταν ίδιες με τα σημερινά ντόνατ, αλλά έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του.
Κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει ακριβώς την προέλευση των σύγχρονων ντόνατ. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι ο 16χρονος Χάνσον Κρόκετ Γκρέγκορι ευθύνεται για την τρύπα στα ντόνατς. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το 1847 η μητέρα του Ελισάβετ γνωστή για τα βραβευμένα και νόστιμα olykoeks που έφτιαχνε με καρύδια και μοσχοκάρυδο, έδωσε μερικά στο γιο της όταν έφυγε για ένα ταξίδι στη θάλασσα. Λέγεται πώς ο νεαρός καπετάνιος του πλοίου κάρφωσε τα ντόνατ του πάνω στις ακτίνες του τιμονιού του πλοίου για να κρατήσει τα χέρια του ελεύθερα, ενώ άλλοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Γκρέγκορι έκοβε τρύπα στη μέση των ντόνατς για να βγάλει τους ξηρούς καρπούς που δε του άρεσαν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η παρέμβαση του Γκρέγκορι σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην ιστορία των ντόνατς.
Το νέο σχήμα των ντόνατ εξασφάλιζε λιχουδιές πιο νόστιμες και πιο καλομαγειρεμένες από ποτέ. Το 1920, ο ρωσικής καταγωγής, Αντόλφ Λεβίτ δημιούργησε την πρώτη μηχανή ντόνατ στη Νέα Υόρκη. Πούλούσε τις λιχουδιές στο μαγαζί του, συγκεντρώνοντας μια περιουσία και τελειοποιούσε τη μηχανή όσο περνούσε ο καιρός.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 και του 1950 γεννήθηκαν οι μεγάλες franchise εταιρίες ντόνατ που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, όπως τα Dunkin 'Donuts και η Krispy Kreme γεννήθηκαν, εισάγοντας στον κόσμο τη μαζική παραγωγή ντόνατς.
Tα πιο εύκολα και λαχταριστά donuts γίνονται και στο φούρνο σου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ τα υγρά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά και ανακατεύουμε μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν και να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Τοποθετούμε το μίγμα στα φορμάκια για ντόνατς (περίπου 2 κουτ. σούπας από το μίγμα) και ψήνουμε για 10 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και μόλις λιώσουν ρίχνουμε και το γάλα. Βουτάμε την μια πλευρά από τα έτοιμα ντόνατς στην σοκολάτα και ρίχνουμε και λίγη χρωματιστή τρούφα.
πηγη:olivemagazine.gr/The Eaters/iefimerida.gr
Υλικά
120γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
65γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 αβγό
85ml γάλα
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το topping σοκολάτας
125γρ. κουβερτούρα
2 κουτ. σούπας γάλα
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ τα υγρά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά και ανακατεύουμε μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν και να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Τοποθετούμε το μίγμα στα φορμάκια για ντόνατς (περίπου 2 κουτ. σούπας από το μίγμα) και ψήνουμε για 10 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και μόλις λιώσουν ρίχνουμε και το γάλα. Βουτάμε την μια πλευρά από τα έτοιμα ντόνατς στην σοκολάτα και ρίχνουμε και λίγη χρωματιστή τρούφα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου