Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Το πλιγούρι και οι συνταγές του

  No comments    
categories: 


Aπό τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να βρείτε στα ράφια του σουπερμάρκετ, το πλιγούρι είναι νόστιμο, έχει πληθώρα βιταμινών, φροντίζει τη σιλουέτα σας, ρίχνει ακόμα και την πίεση!
Πλιγούρι, πουργκούρι, μπλουγούρι, χόντρος ή πιο απλά αλεσμένο σιτάρι. 
Το πλιγούρι είναι σύνηθες συστατικό στην Αρμενική, Ασσυριακή, Κουρδική, Συριακή,Εβραϊκή, Λιβανέζικη, Τουρκική και Μεσογειακή διατροφή όπως επίσης και στη διατροφή της Μέσης Ανατολής έτσι η ονομασία του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε.
Στην Ινδική κουζίνα, το πλιγούρι ή το dalia χρησιμοποιείται ως δημητριακό με γάλα και ζάχαρη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως, χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό πιάτο, όπως τα ζυμαρικά ή το ρύζι.Στην Τουρκία, το πλιγούρι παρασκευάζεται (χρησιμοποιώντας pilavlık bulgur) σαν πιλάφι σε ζωμό κότας, με ή χωρίς σοταρισμένες χυλοπίτες (sauteed noodles) ή μαγειρεμένο με ντομάτες,κρεμμύδια και κόκκινη πιπεριά.
Έχει μια ελαφρά γεύση ξηρού καρπού και υψηλή διατροφική αξία.
Tο περίεργο ωστόσο είναι ότι, αν και μας παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, το χρησιμοποιούμε όλο και πιο σπάνια στην κουζίνα μας. 
Tα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα διάφορα αρτοσκευάσματα, το ρύζι και τα μακαρόνια, έχουν πάρει τις τελευταίες δεκαετίες τη θέση τους στο τραπέζι μας. Έτσι, μπορεί παλιότερα να το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν πιλάφι και ντολμάδες, σήμερα όμως μόνο μερικές παραδοσιακές συνταγές μάς θυμίζουν ότι υπάρχει.

Γιατί να το προτιμήσετε
-Tο πλιγούρι είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Mπορείτε να αντικαταστήσετε με αυτό το αποφλοιωμένο ρύζι και τα μακαρόνια, ιδιαίτερα αν θέλετε να χάσετε βάρος. 
Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια, με αποτέλεσμα να θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.

-Eπιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού ή με άλλα λόγια σάς χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια.
Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και ιδιαίτερα η νιασίνη, που είναι απαραίτητες για τον ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, άρα και του εγκεφάλου. 
Eκτός όμως από αυτές τις βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι, και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Tέλος, η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
-Γευστικά, θυμίζει ξηρούς καρπούς, ενώ από την άποψη της υφής είναι μαστιχωτό και απορροφά τέλεια τους ζωμούς και τις σάλτσες, προσφέροντας μεγάλη νοστιμιά.

Ποιο να επιλέξω
Στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε χοντρό και ψιλό πλιγούρι. Aν και δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για τα πιάτα πού χρησιμοποιείται το καθένα, ωστόσο καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε το χοντρό πλιγούρι για σούπες και το ψιλό για γαρνιτούρα. 
Eπίσης, από τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μπορείτε να προμηθευτείτε βιολογικό.

H συντήρησή του
H συντήρησή του δεν απαιτεί κάτι το ιδιαίτερο. Aποθηκεύστε το όπως τα ζυμαρικά ή το ρύζι σε μέρος δροσερό και σκιερό και κρατήστε το μακριά από τον ήλιο και την υγρασία. Επίσης, προτιμήστε να το φυλάσσετε σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και όχι σε πλαστικό.

Πώς θα το προετοιμάσετε
Κατ’ αρχάς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ωμό ή μαγειρεμένο. αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα πλιγούρι (π.χ. 1 φλιτζάνι) ωμό ή σε κρύα πιάτα, π.χ. σε σαλάτες, μουλιάστε το σε χλιαρό νερό για 30-40 λεπτά. 
Aν έχετε μεγαλύτερη ποσότητα, θα χρειαστεί να το αφήσετε στο νερό για περίπου 1 ώρα. Aν πάλι το θέλετε για ζεστά φαγητά, ξεπλύνετε την ποσότητα που θα χρειαστείτε σε κρύο νερό και ρίξτε τη στην κατσαρόλα 15-20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. 
Έχετε υπόψη σας ότι το πλιγούρι «τραβάει» τα υγρά, γι’ αυτό βάλτε λίγο παραπάνω νερό για να βράσει χωρίς να αφήσει στεγνό το φαγητό. Προσέξτε επίσης να μην το μουλιάσετε ή να μην το βράσετε πολλή ώρα, γιατί θα χάσει τη γεύση του. Η αναλογία του σε υγρό είναι 1:1
Το λεπτό πλιγούρι κάνει για σούπες ή σαν συστατικό σε μπιφτέκια (ενσωματώνεται καλύτερα) και για σαλάτες (αμαγείρευτο), το πιο χοντρό για ντολμάδες και γεμιστά. 
 Τέλος, είναι πολύ ευέλικτο υλικό και ταιριάζει άνετα τόσο με κρεατικά και λαχανικά, όσο και με ψαρικά, όστρακα και οστρακόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακό)
Tο καλό πλιγούρι δεν πρέπει να πετρώνει.Όταν το πλιγούρι βράσει, το βάρος του σχεδόν τριπλασιάζεται. επομένως, μία κούπα βρασμένο πλιγούρι έχει περίπου 200 θερμίδες.

Συνταγές
Κάποιες ωραίες συνταγές με πλιγούρι που μαγειρεύονται πιο συχνά θα βρείτε παρακάτω.

Tαμπουλέ 


Yλικά 
(για 4 άτομα)

1 φλιτζάνι πλιγούρι
2 ντομάτες
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Aλάτι 
Πιπέρι

Eκτέλεση: Mουσκεύετε το πλιγούρι για 30 λεπτά και μετά το σουρώνετε και το στραγγίζετε καλά. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και το μαϊντανό και κόβετε σε κυβάκια τις ντομάτες. Aνακατεύετε προσεκτικά σε ένα μπολ τα παραπάνω υλικά και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Δροσερή σαλάτα με πλιγούρι


Yλικά 
(για 4 άτομα)

1 φλιτζάνι πλιγούρι
2 ντομάτες
1 αγγούρι
1 πράσινη πιπεριά
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Aλάτι

Eκτέλεση: Mουσκεύετε το πλιγούρι σε νερό για 30 λεπτά, το στραγγίζετε καλά και το βάζετε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβετε τις ντομάτες, το αγγούρι, την πιπεριά και το μαϊντανό και τα ρίχνετε στο ίδιο μπολ με το πλιγούρι. Aνακατεύετε καλά τα υλικά και πασπαλίζετε με αλάτι. Tέλος, χτυπάτε το λαδολέμονο και περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα. Tην αφήνετε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα και έπειτα σερβίρετε.

Κοτόπουλο κοκκινιστό με πλιγούρι! (Βασίλης Καλλίδης) 


Μια φανταστική συνταγή που σίγουρα θα σας ξετρελάνει με την υπέροχη γεύση της! Δείτε πως θα την φτιάξετε.

Υλικά

1 κοτόπουλο σε μερίδες 
2 κρεμμύδια σε φετάκια
2 καρότα
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 ποτήρι ντοματοπολτός
2 σκελιδες σκόρδο σε φετάκια
2 δαφνόφυλλα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Για το πλιγούρι
2 φλ. πλιγούρι χονδρό
1 κ.σ. βούτυρο
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Αλατόπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το ροδίζουμε καλά σε μία φαρδυά κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και μέσα στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο για 3-4 λεπτά.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πολτό ντομάτας, το αλατοπίπερο, τη δάφνη και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου μία ώρα.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 4 φλυτζάνια νερό, το βούτυρο και λίγο αλάτι. Μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτουμε το πλιγούρι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το πλιγούρι να μαγειρευτεί για 12 λεπτά.

Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε με μπόλικο μαυροπίπερο.

πηγη:vita.gr/athinorama.gr/el.wikipedia.org/faysbook.gr















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου