Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, οι νοικοκυρές συνηθίζεται να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά, αφού πρώτα ευλογηθούν από την εκκλησία.
Με το πέρασμα του χρόνου, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε την πίτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.
Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς αυτοί οι αριθμοί ανήκουν στους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων. Λέγεται, επίσης, ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες, φανερώνοντας τα κλεμμένα ζώα.
Δοκιμάστε αυτή τη νέα εκδοχή πίτας με γεύση ενισχυμένη, πλούσια σε υλικά ,νόστιμη και αρωματική, κατάλευκη, σκεπασμένη ολόκληρη με πολλή-πολλή άχνη.
Μια φανουρόπιτα φτιαγμένη με αγάπη που συνοδεύεται από ευχές κι ελπίδα!!
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
(κόκκινη φαρίνα) κοσκινισμένο
200 ml χυμό πορτοκάλι
200 ml λευκό κρασί ξηρό
200 ml ελαιόλαδο
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ.σ. κανέλα σκόνη
1 φλ. τσαγιού καρύδια
τριμμένα (στο μπλέντερ)
άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε το μείγμα: Σε άνετο μπολ (ή στο μίξερ) ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός απ´ το αλεύρι, που το ρίχνετε τελευταίο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη.
Αλείφετε το ταψί με ελαιόλαδο, αδειάζετε το μείγμα και ισιώνετε την επιφάνειά του με σπάτουλα ή μαχαίρι.
Ετοιμάζετε το μείγμα: Σε άνετο μπολ (ή στο μίξερ) ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός απ´ το αλεύρι, που το ρίχνετε τελευταίο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη.
Αλείφετε το ταψί με ελαιόλαδο, αδειάζετε το μείγμα και ισιώνετε την επιφάνειά του με σπάτουλα ή μαχαίρι.
Ψήσιμο: Ψήνετε σ προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς C για 50 λεπτά όπως ένα κέικ. Κάντε το τεστ με το μαχαίρι ή την οδοντογλυφίδα, που θα πρέπει να βγαίνει καθαρά.
Σερβίρισμα: Αφήστε την φανουρόπιτα να κρυώσει και πασπαλίστε την επιφάνειά της με μπόλικη άχνη. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και προσθέστε περισσότερη άχνη αν θέλετε.
Σερβίρισμα: Αφήστε την φανουρόπιτα να κρυώσει και πασπαλίστε την επιφάνειά της με μπόλικη άχνη. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους και προσθέστε περισσότερη άχνη αν θέλετε.
Σημείωση:Θυμίζω πως η φανουρόπιτα έχει κατά παράδοση 9 υλικά. Μπορείτε να κρατήσετε τον κανόνα και να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα ή άλλο ξηροκάρπι της αρεσκείας σας. Αν πάλι τον καταργήσετε, κρατήστε τις αναλογίες υγρών-στερεών και παίξτε με τα υλικά έχοντας κατά νου ότι το αποτέλεσμα πρέπει να έχει γλύκα και άρωμα.
Η Ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.
πηγη:pandespani.com/agropost.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου